Cikkek
 

Öt részlet Thürmer Gyula beszédéből
Nem Gyurcsány Ferencnek jöttünk tapsolni

Pártélet

Több száz kötetet vásároltak meg az érdeklődők Thürmer gyula könyvéből - idősek, középkorúak, de feltűnően sok fiatal, egyetemista is
Több száz kötetet vásároltak meg az érdeklődők Thürmer gyula könyvéből - idősek, középkorúak, de feltűnően sok fiatal, egyetemista is

1. „Gyurcsány ma kijön ide, a Ligetbe. Ő a tőkés, a milliárdos, a kizsákmányoló. Ide jön közétek, a nyomorultak, a kizsákmányoltak közé. Persze, nincs új a nap alatt. A nácik is ünnepeltek május elsején. Adolf Hitler is ünnepelte május elsejét. Miért? Azért, mert tudta: ez kell a melósnak. Showműsort csinált.
Nem azért jöttünk ma ide, hogy Gyurcsány Ferencnek és barátainak tapsoljunk.
Mi szolidaritást jöttünk vállalni, de nem a milliárdosokkal, nem kegyenceinkkel. Szolidaritást az emberekkel, a szegényekkel, a dolgozókkal.“

2. „De azt is tudod, mire megy ki a játék.
A több biztosítóra! Ugyanúgy, ahogyan annak idején az autókkal csinálták. Örültél, mint kutya a farkának, hogy nem csak az állami biztosítóhoz mehetsz, hanem akárhova.
Most mehetsz akárhova. Emlékezz Olcsóbb lett? Kevesebbet fizetsz?
Vagy mást kérdezek: melyiknél tudod kifizetni a casco-t? Egyiknél se bírod fizetni! Ezért kockáztatsz! Casco nélkül jársz, majd csak lesz valahogy!
Most ezt fogod tenni az egészségügyben is. Csak ez kicsit komolyabb. Nemcsak az autódról van szó, hanem magadról. A kötelezőt majd fizeted valahogy, mert azt, muszáj.
Azért kapod majd Kalmopyrint, ami vagy segít, vagy nem. Egészségügyi "Casco-ra", kiegészítő biztosításra itt meg pláne nem telik. Legalább is neked.
Az MSZP és az SZDSZ most játszik veled. Eljátssza a jó rendőr és rossz rendőr szerepét.
Az SZDSZ a rossz rendőr, aki beléd rúg egy nagyot, és naponta sulykolja a több biztosítós rendszert.
Az MSZP, a jó rendőr meg megkínál téged egy cigarettával.
Nyugi, mondják, a több biztosító csak a kiegészítő szolgáltatásokra fog vonatkozni.
Az MSZP és az SZDSZ ugyanazt akarják: lenyúlni a pénzt, téged meg jól átverni.
A különbség csak egy lépés.
Az SZDSZ ma tenne tönkre téged, az MSZP csak holnap.“

3 „A baloldalon mi vagyunk az egyetlen párt. A szocialista párt vezetői jó állásokért eladták baloldaliságuk maradékát is. Gyurcsány megtagadta

 Kádár Jánost. Megtagadta mindazt, amiért szüleink és nagyszüleink dolgoztak. A szocialisták szíve a jobb oldalon dobog.
A baloldali értelmiség, a baloldali civilek nem tudnak szabadulni a szocialisták szellemi és politikai fogságából.
A baloldaliság eszméjét nekünk kell éltetnünk. Védjük önállóságunkat, de készek vagyunk együttgondolkodni és cselekedni minden baloldali emberrel, aki építeni és nem rombolni akar, aki nem lefekszik a tőkésnek, hanem küzd ellene.
Teremtsünk új baloldalt! Teremtsünk új baloldalt, pragmatikus baloldalt, sokszereplős baloldalt, az elmúlt másfél évtized elitételeitől mentes baloldalt, teremtsünk cselekvő baloldalt!“

4. „A harc elkezdődött. Harcol Párma Zsolt, az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezetének elnöke, akit egy éve rendkívüli felmondással bocsátottak el a Suzuki gyárából. Ő a szakszervezeti vezető, aki szembe ment a multikkal!
Harcol Szabó Gergely Nógrád megyei háziorvos és többen mások is, aki megtagadják a vizitdíj beszedését.
Harcol az a 150 postai kézbesítő, aki egy hónappal ezelőtt tüntetett a felháborítóan alacsony bérek, a rossz munkakörülmények, a posták bezárása ellen.
Harcolnak a pedagógusok, a két pedagógus szakszervezet, amelyek aláírást gyűjtenek az igazukért. Igen, harcolnak. Aláírásukkal harcolnak.

A felvonulási menet élén a párt elnöksége és a Baloldali Front
A felvonulási menet élén a párt elnöksége és a Baloldali Front


Harcolnak a vasutasok, akik nem akarják a vasútvonalak számának csökkentését. Nem akarják, hogy az áruszállítás privatizálása azt jelentse, hogy egy halom vasutast kirúgnak.
Harcolnak a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének tagjai, akik Ferihegyen sztrájkba léptek áprilisban.
Harcolunk mi, amikor tüntetünk a budapesti gyermekkórházért, a balassagyarmati kórházért, az újpesti zeneiskoláért és sok másért.“

5 „Tavaly óta még jobban becsül bennünket a nemzetközi mozgalom. Tudják, hogy Magyarországon van egy párt, amely harcol a kapitalizmus ellen, ez pedig a Magyar Kommunista Munkáspárt.
Ma, elsején tüntetnek barátaink Párizsban, Rómában, Berlinben, Moszkvában, Minszkben. Innen üzenjük: veletek vagyunk!
Üzenjük a moszkvai észt követséget blokád alatt tartó fiataloknak: Veletek vagyunk! A szovjet emlékműveket meg kell védeni mindenütt, Magyarországon is, Észtországban is, Lengyelországban is.
Üzenjük Gyurcsány úrnak: szakítson meg minden kapcsolatot Észtországgal, ezzel a fasizálódó állammal. „