Cikkek
 

Események időrendbe

Belpolitika

május 2., szerda - Kora délután nyilvánosságra kerül, hogy hajnalra virradóra meggyalázták, feldúlták és kirabolták Kádár János és feleségének sírját a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A Munkáspárt vezetésének képviselői a budapesti rendőrfőkapitány engedélyével a lezárt nyomozati helyszínen megtekintik a sírgyalázás nyomait. A párt elnöksége nyilatkozatában elsőként ítéli el a barbár tettet és erre szólítja fel a kormányt és valamennyi parlamenti és parlamenten kívüli pártot.

május 3., csütörtök
- A Munkáspárt felhívása a szombati csendes kegyeleti megemlékezésre.
A rendezvény rendőrségi és temetői egyeztetése során egyértelművé válik, hogy mivel Kádár János sírját teljes körűen exhumálták, a síremléket elbontották, a megemlékezésre ilyen körülmények között kerülhet sor.
A párt elnöksége nyilatkozatot tesz közzé, amelyben kinyilvánítja, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt vállalja Kádár János újratemetését.
Thürmer Gyula levelet intéz Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, az MSZP elnökéhez, illetve Demszky Gábor főpolgármesterhez, hangsúlyozva, hogy az újratemetést úgy kell megoldani, hogy az ne sértse Kádár János emberi és politikai méltóságát, s kéri, segítsék elő, hogy a tisztességes újratemetés elől elháruljanak az akadályok.

május 4. , péntek
- Thürmer Gyula a csütörtöki és pénteki napon számos sajtóorgánumnak ad nyilatkozatot, többek között a Napkeltében, a TV2-ben , az ECHO TV-ben és HírTV-ben.
A Munkáspárt másnapi kegyeleti megemlékezésével kapcsolatos utolsó, késő délutáni egyeztetés idejére az addig nyitott sírgödröt - a temető vezetésének magyarázata szerint biztonsági okok miatt - pallókkal fedték be, a sírhelyet deszkafallal zárták le.

május 5., szombat
- a Munkáspárt illetékesei számára kora reggel a helyszínen kiderül, hogy 7 órára titokban, a nyilvánosság teljes mellőzésével visszahantolták Kádár János megmaradt földi maradványait, s visszaállították a síremléket. A Munkáspárt Elnöksége az embertelen és tisztességtelen eljárásról tiltakozó nyilatkozatot tesz közzé.
A Munkáspárt 10 órai kezdettel tartott gyűlésén beszédet mond Thürmer Gyula.