Cikkek
 

Magyarország ne avatkozzon Kuba belügyeibe!

Külföld

Caleb McCarry és Condoleezza Rice, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere

A magyar sajtó előszeretettel hallgat az amerikai politika szennyes oldalairól. Többek között arról is, hogy a Bush-kormányzat komolyan rászánta magát, hogy minden áron "folytatják a demokratizálást".
Nem elégednek meg azzal, hogy 1990-ben, Kelet Európában szétverték a szocializmust. Az sem elég, hogy a balkáni háborúk nyomán felszámolták az amerikaiak ellen fellépő Jugoszláviát, majd leigázták Afganisztánt, Irakot. Az elmúlt években nem sajnálnak se pénzt, se technikát arra, hogy saját szájuk íze szerint "demokratikus átmenetet" teremtsenek Kubában. 2005-ben a Bush-kormányzat a "kubai átmenet koordinátora" címmel ruházta fel Caleb McCarryt. Az amerikaiakat nem zavarta, hogy Kuba független állam, az se nagyon érdekli őket, hogy az ENSZ alapokmánya tilt minden ilyen akciót. Az amerikaiak semmibe véve mindent, helytartót neveztek ki Kubába.
A magyar kormány most ezt a helytartót fogadja Budapesten. Ezzel a magyar kormány közösséget vállal egy törvénytelen cselekedettel. Sajnos, Gyurcsány Ferenc kormánya ezt nem először teszi. Nem is olyan régen Göncz Kinga Floridában részt vett a kubai rendszer megdöntését akaró és szervező erők tanácskozásán. Más országok is voltak ott, de csak Gyurcsány Ferenc kormánya követte el azt az otrombaságot, hogy hivatalban lévő miniszterét küldte el. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is megígérte a közelmúltban amerikai barátainak és partnereinek, hogy Magyarország "tapasztalataival fogja segíteni a kubai politikai átmenetet". Magyarul ez azt jelenti, hogy Magyarország részt vesz az ellenforradalom exportjában, segédkezik egy imperialista nagyhatalom agresszív terveiben. Nagyjából úgy, ahogy az Antall-kormány tette akkor, amikor fegyvert szállított a horvátoknak, vagy amikor Horn Gyula kormánya lehetővé tette, hogy Magyarország a Jugoszlávia elleni diverziós, kémkedési és aktív befolyásolási tevékenység központja legyen.
Jugoszlávia esetében ezt már ezerszer megbántuk. Hiába vett részt a magyar kormány a Milosevic elleni keresztes hadjáratban, nem kaptuk meg se a Vajdaságot, és a balkáni újjáépítési programokat is a németek, meg az amerikaiak fölözték le. A szerbek pedig iszonyúan meggyűlöltek bennünket, és ezt időről-időre éreztetik is.
Kubába sok magyar üzletember vágyik, és alakulnak is a kapcsolatok. Nem lehet mindent eladni az Európai Unióban, a magyar kis- és középvállalkozóknak kellenének az új piacok, például a kubai is. A magyar kormány most ezeket a számításokat húzza keresztbe. Caleb McCarry hivatalos fogadásával, a kubai ellenforradalmi erők támogatásával Gyurcsány Ferenc MSZP-SZDSZ-es kormánya olyan kalandba viszi az országot, amelyhez nem fűződnek saját nemzeti érdekeink, sőt amely kárt okoz nekünk, magyaroknak. Tiltakozunk!

************************
Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke Gyurcsány Ferenchez írt levélben tiltakozott McCarry fogadása ellen.

Ki is az a Caleb McCarry?

Caleb McCarry, a volt CIA-ügynök, Charles McCarry fia, a Bush adminisztráció "Kuba Átmenetének Koordinátora", azzal a feladattal bízták meg, hogy segítsen hozzá a kubai kommunista kormány eltávolításához. Ezt a tisztséget a Szabad Kubához Segítő Bizottság hátterével kapta meg. A kubai kormány úgy jellemzi tevékenységét, mint az USA külföldi terveinek egy része, amivel Kubát magukhoz akarják csatolni.
Jesse Helms szenátornál dolgozott és az 1996-os Helms-Burton Program támogatója volt, ami jelentős mértékben kiterjesztette az USA embargóját. Ezt olyanok szponzorálták többek között, mint a Bacardi, ami köztudottan a Kuba-ellenes terroristákat támogatja a bevételeiből. McCarry a mostani Kuba-ellenes akciójához 59 millió $-t kapott, hogy sürgethesse az átmenetet.