Cikkek
 

3 millió tagja lesz Chávez pártjának

Külföld

 

Hugo Chávez Frías venezuelai elnök tavaly jelentette be tervét, hogy a venezuelai forradalmat támogató minden politikai erőt és személyiséget egy pártban, a Venezuelai Egyesült Szocialista Pártban (PSUV) fogjon össze.
Az elmúlt héten megkezdődött az új párt tagságának toborzása. "Országszerte 4000 szervezési központban lehet jelentkezni"- mondta Jorge Rodríguez, PSUV szervezési bizottságának tagja, Venezuela alelnöke.
Jelentkezni július elejéig lehet. A becslések szerint a PSUV-nek mintegy 3 millió tagja lesz, s ezzel Venezuela legnagyobb politikai szervezetévé lép elő.
Az új pártban fogják megvitatni a venezuelai forradalom nagy kérdéseit,és a végrehajtás szervezése is rá vár. A mai venezuelai pártok közül a Venezuelai Kommunista Párt és két más kisebb szervezet fejezte ki fenntartásait, illetve jelezték, hogy önállóságuk megőrzésére törekednek.
Cilia Flores, a parlament elnöke hétvégi tagtoborzó útjáról visszatérve elmondta, hogy a társadalomban "kialakult egy többség, amely Hugo Chávez Friast ismeri el a forradalmi folyamat vezetőjeként, és ezért egyre többen akarnak csatlakozni."
Hugo Chávez szombaton hivatalosan is belépett a Venezuelai Szocialista Egységpártba Közölte a kormánykoalíció többi tagjával, hogy ők is június 3-ig beléphetnek, de nem kötelező.