Cikkek
 

Nem zörög a haraszt...

Vélemény

A 2006. decemberi közmeghallgatáson a Munkáspárt nevében tettem fel a kérdést a polgármester úrnak, mi az igazság abból, hogy a kerület két távoli pontján lévő szakorvosi rendelő helyett egy rendelőben gondolkodik az önkormányzat a jövőben. Weinek Leonárd, új polgármester úr úgy ítélte meg ezt a kérdést, hogy erre részletesebben írásban kell majd válaszolnia. Ez a válasz még várat magára, pedig már áprilist írunk. Megjelent azonban a "Zuglói Lapok" 2007. április 3-i számának hasábjain Weinek Leonárd nyilatkozata: "….Ma a szakorvosi ellátás két helyen működik, két helyen kell gondoskodni mindenről, olykor megduplázva a költségeket, a feladatokat. Gondolkodunk azon, hogyan lehetne ezeket a párhuzamosságokat megszüntetni, amelyek nem többletszolgáltatást képviselnek, csak többletkiadást. Nagyon bízom abban, hogy ez rövid időn belül megvalósítható."

Akinek nemcsak térkép e táj…, az láthatja, hogy a kerület 100-110 ezer lakósa 18 négyzetkilométeren él. A beteg embernek minden perc számít, hát még az a félóra, amit a ma még meglévő két rendelő közötti közlekedés jelent. Az Örs vezér téri rendelőt a lakótelep lakóinak kiszolgálására építették, a szocializmus normái - emberi és műszaki - szerint erre szükség volt. Azóta elöregedett a lakótelep, az itt élők egyre nehezebben mozogva, egyre többször szorulnak rá az orvos segítségére. A komoly összegű beruházást igénylő műszereket, berendezéseket eddig is az Uzsoki Kórház kapta, ahol - szükség esetén - minden zuglói igénybe vehette az egy helyen koncentrálva található felszerelést és az orvosi tudást egy-egy kiemelt szakma területén.

A szakrendelőket a gyakoribb panaszokkal keresik fel az emberek. Laboratórium, szemészet, nőgyógyászat, urológia, ideggyógyászat, mozgásszervi rendelés, fogászat, sebészet, röntgen, stb., sajnos nagyon sok embernek évente többszöri szükséglete.

Remélem nem gondolta komolyan a Polgármester Úr, hogy a kiszolgálás komfortját kell visszafejleszteni?! Éljünk ismét több generáció, több család együtt, hiszen az a "gazdaságosabb"? Minek fenntartani oly sok lakást, oly sok berendezéssel „párhuzamosan"?! Minden háztartásban külön mosógép, sőt minden szobában külön TV! Minek ez a flanc? Bízom benne, hogy nem "süket fülek"-re talál írásom, s talán elgondolkodtatóak hasonlataim annyira, hogy a meglévő kapacitások bővítésére ösztönözzenek, nem pedig a megszüntetésükre!

Baráth Istvánné