Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Gripen

A hüvelykujjam elment vadászni, a mutatóujjam meglőtte a kis nyulat, a középső ujjam hazavitte, a gyűrűs ujjam megfőzte, s ez az icike-picike megette.

A gyermekkorom mondókája jutott eszembe, amikor olvastam, hogy a Gripen repülőgépek ügyében több bizottság is vizsgálódik. Egy svéd televízió ugyanis - a nyári érdektelenség, na és a reklámbevételek csökkenésének ellensúlyozására - bedobott egy botrány-hírt: egy osztrák úr nyolc millió dollár kenőpénzt kapott azért, hogy a magyar kormány Gripeneket vegyen.

A hírecske jó, nézzük meg, ki ugrik rá!

A magyar politikai elit minden tagja ugrott rá. Tetszik érteni? Mindenki! A Gripen ügyben ugyanis mindenki benne van, ugyanúgy, mint az öt ujjam a gyerekmondókában.

Az MSZP ezért most a Fideszt akarja bemártani, a Fidesz meg az MSZP-t hibáztatja. A valóság az, hogy már az Antall-kormány idején elkezdték leszerelni a repülőezredeinket, és szidták az orosz gépeket, hogy azok posztkommunista ócskavasak.

Igaz, hogy az orosz MIG-29-esek a világ legjobb gépei között voltak és vannak, a tények a magyar politikusok közül senkit sem hatottak meg. Horn Gyuláék erre-arra elkezdték keresni az új gépet, de a prekoncepcióban minden magyar parlamenti párt egységes volt: orosz gépet nem veszünk!

Csodák-csodája, kis hazánkban, amely 45 éven keresztül csak a szovjet fegyvereket ismerte és használta, egy perc alatt akadt egy csomó "szakértő", akik nagy "hozzáértéssel" keresték fel a nyugati gyárakat. Gyár volt bőven, amerikai is, svéd is, francia is. Tisztes napidíj, francia parfüm az asszonynak a Duty Free-ből.

A hülyének is megéri, nekünk meg pláne! Az egyik "szakértő" úrnak az sem tűnt fel, hogy az amerikaiak olyan gépet is ajánlanak, amelyet egyébként a haditengerészetnek fejlesztették ki, mondanom sem kell, anyahajókra. A becsületesebbje legalább azt megírta, hogy ezek az országok nem a legújabb csúcstechnikát akarják megosztani velünk, hanem öt, tíz, sőt húsz éves gépekről van szó.

A magas szakmai kvalitások, természetesen, párosultak az új rendszer ugyanilyen magas erkölcsi elveivel. Ugyan már, szó sem lehetett korrupcióról!

A "szakértők" igazán nem tehettek arról, hogy gyermekeik ekkoriban léptek egyetemista korba, és miért ne tanulhatna az a gyerek egyik vagy másik nyugati országban, főleg, ha egy emberbarát alapítvány fizeti a költségeket. De hol van itt korrupció?

2001-ben Orbánék rászánták magukat 14 Gripen-repülő lízingelésére. 2003-ban a Medgyessy-kormány némileg módosította, 2005-ben derék hadügyminiszterünk, a tiszteletre méltó (angolul: honorable) Juhász Ferenc hazahozta az első svéd gépet. Tudják, az akkor volt, amikor a miniszter katonai különgépe lerohadt a svéd repülőtéren.

A svédek rácsodálkoztak a gépre, eleinte azt hitték, hogy Feri bátyánk old timer-gyűjtő, de aztán megsajnálták, kisegítették, nehogy egy ilyen fontos ember lemaradjon az MSZP valamelyik albizottságának nagy jelentőségű üléséről. A svédek nagyon megértők tudnak lenni az egykor "elnyomott" országok iránt.

Komolyra fordítva a szót! Ha Toyotát veszek családi autónak, ahhoz már nem lehet használni a Zsiguliból megmaradt ablaktörlőt sem. A repülő egy fegyverzeti rendszer, amelyhez hozzátartozik a földi kiszolgálás, az irányítás, az alkatrész-utánpótlás, a pilótaképzés és sok minden más. Ha repülőt veszek, ahhoz egy csomó más dolgot is meg kell vennem. Ez olyan stratégiai döntés, amely évtizedekre megköti a kezemet. A magyar kormányok mindegyike elhallgatta a döntésnek ezt a részét.

A döntésnek van gazdasági vetülete is, hiszen a repülőgyártók mindenfajta kedvezményt adnak a vásárló országnak. Más területeken vállalnak pótlólagos beruházásokat, magyar árukat vesznek. Amikor autót veszünk, a kereskedők télen adnak hozzá ingyen nyári gumit, nagyobb autó esetén beszerelnek egy minimális minőségű légkondit, amire később ráköltesz majd egy vagyont. Ahogy kínai barátom szokta volt mondani: ingyen tea nincsen!

Nos, a magyar kormányok kivétel nélkül hallgatnak erről is. Persze, itt is beszéltek a járulékos svéd beruházásokról, bár én csak azt látom, hogy az Ikeaban javult a svéd húsgombóc-ellátás.

Elképzelem, hogy a Gripen-ügyben felállított vizsgálóbizottságok tagjai most rohanva lemondják a nyári szállodarendelésüket, és a hőségben is a "haza javára" fognak robizni. Mondanék én valamit, ami meggyorsítja a munkát. 1998-2002 között a Fidesz volt hatalmon. A parlament honvédelmi bizottságában meg ott ült az MSZP is. 2002 óta a helyzet fordított, de a szereplők ugyanazok.

Mivel egymástól vették át a kormányzást, tudják, hogy ki milyen papírt írt alá, vagy legalábbis, pontosan tudják, hogy mit kell keresni. Ha akarják, kideríthetik, hogy melyik ujjuk ment el vadászni, melyik lőtte meg, de főleg, hogy hány icike-picike van kis hazánkban, ami megette. Akarják?

Thürmer Gyula