Cikkek
 

Debrecen tanulságai

Pártélet

Véget ért az időközi önkormányzati választás Debrecen 4. választókerületében. Debrecenben Fideszes a polgármester és a képviselők többsége is ebből a pártból kerül ki.

Nem volt kétséges, hogy az új képviselő is a Fidesz színeiben fog győzni. Figyelemre méltó, hogy az MSZP jelöltje 2006-ban 24,12 százalékot ért el, most csak 15, 52 százalékot. Ha nem is jelentősen, de javított a Jobbik Magyarország Mozgalom 2.55 százalékról 2,89-re. Az SZDSZ-nek sikerült 2,85 százalékról 1,99-re letornáznia magát.

Némileg kevesebbet kapott az MDF is, de nem jelentősen. Ezen a választáson új jelenség a Droppa György vezette Zöld Demokraták Szövetsége indulása, amely 2,7 százalékot ért el. Mindezt azonban annak figyelembe vételével kell értékelni, hogy Debrecen polgárait nem igen hatotta meg a választás ténye. Összesen 17,25 százalékuk gondolta úgy, hogy érdemes elmenni a szavazásra.

A Munkáspárt az elmúlt években jelentősen meggyengült Debrecenben. 2006-ban, a parlamenti választásokon nem tudtunk jelöltet állítani. Az őszi önkormányzati választásokon Debrecenben hat egyéni választókerületben sikerül jelöltet állítani, ami a listához természetesen nem volt elegendő.

Vasárnap a debreceni választásokon 0,99 százalékot kaptunk, ami százalékban előrelépés, hiszen legutóbb 0,44 százalékot kaptunk. Azonban nem ez az érdekes! A mostani választás tétje a Munkáspárt számára az volt, hogy bizonyítsa: a Munkáspárt Debrecenben is él, és képes az erőit összefogni.

A Munkáspárt tudott jelöltet állítani, ami annál is inkább fontos, mert a 2006-os párt erre nem volt képes. Ezen a választáson ment keresztül az a fiatal csapat, amely az elmúlt időszakban alakult ki. A 26 éves Szatmári Boglárka jó jelöltnek bizonyult, aki képes volt megjeleníteni a Munkáspártot. Edelényiné Nagy Mária megyei elnök és Dózsa Miklós debreceni elnök vezetésével sikerült összegyűjteni a kopogtatócédulákat, és a lehetőségekhez képest aktív kampányt is lefolytatni.

Az aktivisták közül ki kell emelni Gacsó Mihálynét, aki lelkesedésével és ötleteivel sokban hozzájárult a kampányhoz, és fiatal aktivistánkat, Benkő Zoltánt, aki az utcai rendezvények nélkülözhetetlen segítője volt. Sikerült bekapcsolni a párt országos eszközeit is.

A Szabadság több alkalommal foglalkozott a választással, és Boglárkát minden olvasónk megismerhette. A párt elnökének részvétele lehetővé tette, hogy a debreceni médiát is jobban kihasználjuk. Egyszóval, nincs ok elkeseredésre, sőt örülnünk kell. A Magyar Kommunista Munkáspárt kezd magára találni, új hősök és új módszerek születnek. Innentől figyeljünk a Nógrád megyei Bátonyterenyére, ahol augusztus 12-én polgármestert választanak!