Cikkek
 

SZDSZ-rádió, Budapest, híreket mondunk....

Vélemény

Egy éve vette át a Magyar Rádió irányítását Such György. Az SZDSZ-közeli vezetés eredménye zuhanó hallgatottság, gyenge színvonal, átpolitizáltság és gyanús ingatlanügyek.

Such György hosszú viták és kormányzati kompromisszumok után vette át tavaly nyáron a Magyar Rádió vezetését. Megválasztása szakmai oldalát jól mutatja, hogy a személyéről döntő kurátorok között az egyik legkomolyabb vita tárgya az volt, karikázni vagy ikszelni kell-e a szavazólapon. Emiatt késett is Such beiktatása.

Azóta azonban bepótolta ezt az időt is. Az SZDSZ-hez közel álló újságírónak lényegében ugyanazt kellett végrehajtania, mint Rudi Zoltánnak a Magyar Televízióban. Mit jelentett ez a gyakorlatban?

Egy: a közszolgálatinak nevezett, azaz az ellenzéki és kormánypárti adófizetők pénzéből fenntartott rádióból kisöpörték a Gyurcsány-kormányt bíráló műsorokat és újságírókat. Mondhatnánk, hogy a politikai véleményműsoroknak nincs helye egy állami rádióban, azonban esetünkben csak az ellenzéki hangok tűntek el. A rádió közép- és felsővezetői székeit szinte kizárólag liberális újságírók, elsősorban az akkor még SZDSZ-barátnak számító Magyar Hírlap volt munkatársai foglalták el.

Kettő: a hírműsorok információi kormánypárti szűrőn át mentek és mennek. Hasonlóra volt törekvés a Fidesz-kormányzat alatt, azonban nem a mostanihoz hasonló mértékben.

Három: a közszolgálati rádió kereskedelmi mintára való átalakítása. Az első számú szempont a reklámbevételek alakulása lett. Márpedig a reklámozók érdeke, hogy a 18-39 éves korosztály hallgassa a rádiót, ugyanis ők vásárolnak a leginkább. Ezért lett a Petőfiből fiataloknak szóló zeneadó, ezért tűnt el a repertoárból a magyar nóta (megszűnt például a "Jó ebédhez szól a nóta" című kimagasló hallgatottságú műsor), és ezért lett vége a "Szabó családnak" is.

Such nyíltan kimondta: nem érdeklik azok a műsorok, amelyeket hatvanévesek hallgatnak. A kereskedelmi rádiók mintájára alakították tovább a kormánypártivá szelídített hírműsorok struktúráját is: változtak az eddig jól bevált időpontok - például az Esti Krónika esetében -, a hírek rövidebbek és bulvárosabbak lettek. Mindez hangsúlyozottan nem egy vállalkozó, tőkés befektetéséből, hanem a miénkből, az adófizetők pénzéből történt.

A rádió piacosítása azonban egyelőre nem hozta meg a kívánt eredményt, a fiatalok nem hallgatják a Magyar Rádiót, az idősebbek viszont eltűntek. A várt bevétel-növekedés elmaradt. Ezzel párhuzamosan a liberális irányítás felháborodást keltett a szocialistáknál is, az MSZP-ben egyre többen érezték úgy, hogy kimaradnak a buliból. Az egyre feszültebb rádión belüli, illetve körüli hangulatnak volt köszönhető a Farkasházy Tivadarral kapcsolatosan kitört balhé.

A Gyurcsányhoz húzó humorista kirúgása a szocialisták és liberálisok közötti pozícióharc része. Természetesen nem a kabaré vagy Farkasházy jövőjéről van szó, utóbbi megélhetése egy másodpercre sem került veszélybe. Ez csak erőfitogtatás. S, hogy mihez kell az erő? Ahhoz, hogy ki fogja majd megszerezni a Magyar Rádióból kiszedhető milliárdokat. Ki fogja eladni a rádió külső ingatlanjait, majd a Bródy Sándor utcai székházát. S végül, ha lesz rá mód, ki fogja privatizálni a már tökéletesen kereskedelmire szabott adókat is.