Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
Soha többé nem gyújtok rá!

Kádár János

Kádár János és Leonyid Iljics Brezsnyev 1972-ben egy budapesti tanácskozás szünetében
Kádár János és Leonyid Iljics Brezsnyev 1972-ben egy budapesti tanácskozás szünetében

Kádár János megrögzött dohányos volt. Akkoriban a Symphonia nagyon jó és népszerű cigarettának számított. Nem volt olyan erős, mint a Kossuth vagy a Munkás, de nem volt olyan gyenge, mint a Fecske.

És kétségkívül elegánsabb volt, mint az Ötéves Terv. A Symphonia volt Kádár János kedvence. Még külön kisebb csomagolásban is készítették neki, részben, mert jobban elfért a zsebében, részben, mert környezete reménykedett, hátha így kevesebbet szív.

A dohányzásra Kádárnak külön elmélete is volt. Senkinek sem használ, de nem mindenkinek árt! - hangzott a kádári "dohányzáselmélet". Mint minden komoly dohányos, Kádár elvtárs is nagy megértéssel viszonyult a szenvedély más rabjaihoz.
Leonyid Brezsnyev, aki 1964 és 1982 között a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkára volt, nem csak, hogy nem maradt el magyar kollégájától, de ha lehet, még nagyobb odaadással is áldozott e szenvedélynek.

Az orvosok, a család mindent kitaláltak, hogy leszoktassák Leonyid Iljicset a cigarettáról, de sehogy sem ment. Készítettek neki speciális cigarettatárcát, amely csak annyi szálat adott ki, amennyit az orvosok egy napra megengedtek. Minden hiába! Brezsnyev a legkülönbözőbb helyekre eldugdosta a cigarettát. Hol a Lenin-kötetek mögé, hol a Politikai Bizottság titkos dossziéi közé, a fantáziájának nem volt határa.

Mint a fegyverkezésben. A támadó kitalál egy csodafegyvert, a védő előbb-utóbb megtalálja az ellenszerét, s megint a támadó félen a sor. Leonyid Iljics fantáziája kimeríthetetlen volt.

Kádár Jánoshoz is eljutott a hír, hogy Leonyid Brezsnyev a feleségének és az orvosainak letette az ünnepélyes nagyesküt, hogy soha többet nem gyújt rá.

Egy idő múlva Kádár és Brezsnyev összefutottak egy nemzetközi találkozón. Állnak a szünetben egymás mellett. Brezsnyev elég szótlanul.
Kádár nem erőltette a beszélgetést, végtére is ezer és egy oka lehet annak, ha a szuperhatalom vezetője hallgat. Brezsnyev a pillanatot várta, amikor szovjet kísérői elfordultak, s közelebb lépett Kádárhoz.

Jó mélyen beleszippantott a cigarettafüstbe, majd odafordult Kádárhoz: gyújtson rá, Kádár elvtárs! Kádár elfogadta a cigarettát, rágyújtott, mire Brezsnyev kivette a kezéből, és jóízűen szívni kezdte.

De hát, Brezsnyev elvtárs, nem megígérte, hogy soha többet nem gyújt rá? - háborgott Kádár János. Mit ígértem? Azt, hogy nem gyújtok rá! Na hát, nem is én gyújtottam rá, hanem Maga!