Cikkek
 

Sajtótájékoztató a HANKOOK gyár előtt

Pártélet

Nagy volt a sajtó érdeklődése. Ők sem értették miért zárták el a munkásokat

Gilicze Attila, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökségének tagja az alábbiakat mondta el a sajtó képviselőinek 2007. augusztus 24-én, pénteken Dunaújvárosban a Hankook gyár bejárata előtt:

Hankook munkásai!
Magyar dolgozók!

A Munka Törvénykönyve 125. §-a alapján:

(1) A munkavállalóknak nem kell munkát végeznie a (2) bekezdésben meghatározott munkaszüneti napon.

(2) Munkaszüneti nap: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23. és december 25.-26.

(3) Munkaszüneti napon a munkavállaló rendszeresen csak a megszakítás nélkül üzemelő (folyamatos vagy folytonos), és a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetőleg munkakörben foglalkoztatható.

A Munka Törvénykönyve pontosan meghatározza, hogy kik tartoznak a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók körébe.
Ilyenek például: a tűzoltók, rendőrök, katasztrófa-védelmisek, az egészségügyben, közlekedésben, erőművekben, stb. dolgozók.

Ti, a Hankook gyár munkásai, nem tartoztok ezek körébe!
Ha a főnökeitek nincsenek ezzel tisztában, szívesen átnyújtjuk nekik a Munka Törvénykönyvének egy példányát tanulmányozásra!

A fentiek alapján tehát kijelentjük, és tiltakozunk ellene, hogy a Hankook Tire Magyarország KFT vezetése ismét törvénysértő módon, súlyosan megszegte a munkaidőre vonatkozó törvényi szabályozásokat!

A cég vezetése az augusztus 20-ai dolgoztatással nem csak a munkajogaitokat, és a pihenéshez való jogotokat sértette, hanem személyiségi jogaitokat is lábbal tiporta, amikor gátolta, hogy a távol, akár több száz kilométerre élő családotok körében töltsétek az ünnepet.

Csak a gépkocsik jöhettek ki a kapun

Nem lepődtünk meg, azon sem, hogy a Nagy Kupolában lebzselő pártok közül egyik sem emelte fel a hangját értetek. Sem az MSZP, sem a Fidesz munkástagozata a kisujját sem mozdította. A kormánynak pedig minden törvényi lehetősége adott lenne, hogy a Hankook-ot a magyar törvények betartására szorítsa, mégsem él vele.

A Magyar Kommunista Munkáspárt, a Hankooknál tapasztalható sorozatos törvénysértések megszűntetése érdekében nyílt levéllel fordul a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz, melyben követeli a gyárban történő törvénytelenségek azonnali kivizsgálását és megszüntetését, valamint a Hankook ellen folyó munkaügyi eljárások felgyorsítását, elmarasztaló ítélet esetén a legsúlyosabb büntetés kiszabását, az állami támogatás visszavonását.

Levélben fordulunk továbbá a VDSZ munkajogászához, melyben kérjük, a munkások érdekérvényesítésének előremozdítása érdekében bíztassa a dolgozókat, hogy munkaügyi bíróságon szerezzenek érvényt a jogaiknak.