Cikkek
 

Nevessünk együtt Kádárral
Az ifjúkommunistáknak is lehet istenük

Kádár János

A Kaposvári Textilművek 1958-ban

Az ötvenes évek végén a Kaposvári Textilművek gyűrűs fonodájában dolgoztam, mint fiatal szervező-művezető. 1957-ben részt vettem a Kommunista Ifjúsági Szövetség alapításában, és három év alatt a KISZ kaposvári városi titkára lettem.

Akkoriban forradalmi időket éltünk. Este 10 körül mentünk haza, ahogyan egymás közt mondtuk, haza mentünk "ebédelni". Három éves lányomat szinte mindig csak alva láttam. Mit mondjak? Szép idők voltak!

Az egyik délután izgatottan hívott fel Bíró Gyula. Gyuszi akkoriban a KISZ Somogy megyei szervező titkára volt, később a Magyar-Szovjet Baráti Társaság főtitkára, s ma is a Munkáspárt lelkes tagja. Kádár elvtárs Kaposvárra jön, és az a döntés, hogy Neked, a KISZ-fiataloknak kell köszönteni- közölte velem a hírt.

Akkoriban a párt első számú vezetőjének megyei látogatása fontos belpolitikai esemény volt, nem beszélve arról, hogy Kádár János az 1956-os ellenforradalom után először jött el Somogyba. Némileg kötődött is Somogyhoz, hiszen gyerekként Kapolyon nevelkedett. Úgyhogy volt miért izgulnunk.

Megállt bennem az ütő. Gyuszi, Te minden szempontból alkalmasabb vagy. Köszöntsd Te! - próbáltam győzködni, de sikertelenül. Téged jelöltek, nem engem, nincs vita! - zárta le a kérdéseimet. Baráti tanácsként még hozzátette, hogy a beszéd kétperces lehet, de abban legyen benne minden! Két perc, és legyen benne mindet, amit mi, fiatalok gondoltunk, éreztünk az akkori szocialista Magyarországon. Jó, jó, de mi legyen az a minden? - törtem a fejem.

Három napig írtam a kétperces szöveget. Minden létező párt- és ifjúsági vezetőnek megmutattam, és mindegyiknek volt valami ötlete. Az egyik beírt valamit, a másik ugyanazt kihúzta, a harmadik erősnek találta a stílust, a negyedik gyengének. Végül rászántam magam, és elmentem Szirmai Jenőhöz, a megyei pártbizottság első titkárához, aki később az OTP vezérigazgatója lett, és ma is pártunk tagja. Elolvasta az első változatot is, és a sokadik "végső szempontos" beszédet is, majd így szólt: Azt mondod az Öregnek, amit Ti a KISZ-ben megbeszéltek, és kész! Kijöttem a szobájából, és ha nem is tartottam ugyanott, ahol napokkal előtte voltam, de sokkal okosabb nem lettem. Miről szóljon ez a 2 perc, ami így már egyre többnek és többnek tűnt. Az idő pedig közeledett.

Ott álltunk a kaposvári pályaudvaron Komáromi Ica fiatal tanárnővel, Hosszú Lacival, cukorgyári lakatossal és Horváth Jóskával, a vasöntöde kétméteres KISZ-titkárával. A vonat bejött, az ajtóban Kádár János. Úgy éreztem, hogy nem, hogy beszélni, de még olvasni se leszek képes. Kádár elvtárs köszöntötte a megyei vezetőket, s tudtam, hogy most már rajtam a sor. A sok okos tanács, amit kaptam az elmúlt napokban, egy pillanat alatt zavarossá vált. Úgy éreztem, nem ezt várja a párt első titkára. S, akkor hirtelen megértettem, hogy - ahogyan mondani szokás - van isten, sőt mi több, az ifjúkommunistáknak is lehet istenük.

Kádár, mintha megérezte volna a fiatal KISZ-vezető vívódását, még mielőtt belekezdhettem volna a beszédbe, odaszólt nekem: Na, tudja mit, jöjjön, üljön be mellém, és mesélje, hogy élnek a fiatalok Somogyban! Ennyi év távlatából már nem emlékszem minden mondatra, de tudom, hogy néhány perc alatt elmondtam mindent, amit mi, akkori fiatalok gondoltunk Magyarországról, a szocializmusról.

Hol dolgozott Maga előtte? - kérdezte. Szóval a textilgyárban. Az nagyon zajos, és meleg is, na de ott vannak kárpótlásul a lányok, és az asszonyok se csúnyák! -hunyorított rám huncutkásan.

Egy mondatot hagy tegyek hozzá! Talán azok az olvasók is megbocsátják, akik tényleg nevetni szeretnének, amikor ezeket az oldalakat olvassák.

Vannak találkozások, amelyek meghatározzák az ember életét. Számomra az a találkozó ilyen volt!

Nagyvári László