Cikkek
 

A Kínai Kommunista Párt 6. kongresszusa:
Se közvetlen forradalom, se megalkuvás - a tömegek megnyerése

Történelem

Mao Zedong 1927-ben, mint a Központi Bizottság új tagja
Mao Zedong 1927-ben, mint a Központi Bizottság új tagja

A Kínai Kommunista Párt 6. kongresszusa 1928. június 18. - július 11. között Moszkvában ülésezett. A kommunisták nyílt üldöztetése miatt a kongresszust nem lehetett Kínában megtartani.

A nehezebbé vált körülmények miatt érezhetően csökkent a párttagság is. A korábbi majdnem 60 ezer párttaghoz képest, a 6. kongresszus idején mintegy 40 ezer tagja volt a pártnak, és képviseletükben 84 küldött volt jelen.

A kongresszus elemezte az 1923-as és 1927-es forradalmi megmozdulások tapasztalatait, a kudarcok okait. Kína változatlanul félgyarmati, félfeudális ország, és éppen ezért a forradalom nem lehet más, mint polgári demokratikus forradalom.

Ebben a helyzetben két veszély is leselkedik a kommunista mozgalomra. Egyrészt a baloldali radikalizmus, másrészt a jobboldali megalkuvás. A kongresszus megállapította, hogy az elmúlt évek parasztfelkelései, amelyeket a kommunisták kezdeményeztek nem jártak sikerrel.

Helytelen a közvetlen és azonnali szocialista forradalmat célul tűzni. De nem szabad a jobboldali megalkuvás hibájába sem esni, azaz helytelen belenyugodni a félfeudális-félgyarmati viszonyokba, és kiegyezni a kapitalizmussal.

A Kínai Kommunista Párt feladata ebben a helyzetben a tömegek megnyerése és nevelése.

A 6. kongresszus 23 tagú Központi Bizottságot választott, amelynek 13 póttagja is volt. A párt legfelsőbb vezetésébe bekerült Xiang Zhongfa, Zhou Enlai, Su Zhaozheng, Xiang Ying, Qu Qiubai, Zhang Guotao, Cai Hesen. Mao Zedong nem volt jelen a kongresszuson, de beválasztották a Központi Bizottságba.

A moszkvai ház, ahol a kínai kommunisták 6. kongresszusukat tartották
A moszkvai ház, ahol a kínai kommunisták 6. kongresszusukat tartották

A párt első számú vezetője, a Politikai Bizottság és a PB Állandó Bizottságának elnöke Xiang Zhongfa (1880-1931) lett. Zhou Enlai a PB főtitkára lett.

Xiang Zhongfa szegény családból származott. Gyárban, majd egy hajózási vállalatnál kemény fizikai munkával kereste a kenyerét. 1921-ben lett a hajózási cég szakszervezeti vezetője, és egyben a Kínai KP tagja is. 1931-ig maradt ezen a főtitkári poszton.

A Kuomintang 1931-ben a KB 14 tagját, benne a főtitkárt is elfogta és kivégeztette.