Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

Dörgölődzésben első helyen

Mire lapunk megjelenik, már biztosan tudni fogjuk, hogy elsők vagyunk-e. Gyurcsány még alá sem írta az új európai szerződést, de már bejelentette: Magyarország lesz az első, aki az EU-országok közül törvénybe iktatja. Vagyis elsők lehetünk! Végre, valamiben, akármiben, de elsők! Nem számít, hogy a gazdasági növekedés nálunk olyan alacsony, hogy bennünket a sánta is leelőz.

Nem számít, hogy számtalan népnyomorító korlátozás ellenére az utolsók között vagyunk a költségvetési hiány csökkentésében. Az sem számít, hogy hova-tovább nem csak a szlovénok, de már a szlovákok is jobban élnek, és - hagy pengessek egy keveset a nacionalista húrokból - már a románok is.

El tudtad volna ezt pár éve képzelni? Na, nem baj, legalább a dörgölődzésben - tudok egy másik szót is, de azt a szerkesztőprogramba épített nyelvtani program mindig visszadobja, mint papírra nem illőt - az elsők között leszünk! Ugyanis, ennél többet nem jelent az, ha a magyar parlament azonnal rábólint az új szerződésre. Kinek és mit akarunk bizonyítani? Azt, hogy az EU alázatos kiszolgálói vagyunk? Tudják, ezért vettek fel bennünket. Azt, hogy Európát is szeretjük, nem csak Amerikát? Nos, ez meg nem igaz. Én Gyurcsány helyében inkább Brown angol miniszterelnökről vennék példát. Ő el sem megy az ünnepélyes aláírásra, hanem majd később, csendben aláírja.

Miért? Azért, mert tudja, hogy a britek közül sokan nem rajonganak az Európai Uniónak nevezett szuperállamért. Gyurcsány úr tudhatná, hogy a magyarok között is sok csalódott ember van. Olyanok, akik nem értik, hogy miért keresünk még mindig jóval kevesebbet, mint a németek vagy az osztrákok. Olyanok, akik rettegnek az euró bevezetésétől, mert tudják, hogy a kis nyugdíjuk még annyit sem fog érni, mint ma. Sőt, már olyanok is vannak, akik azt mondják, hogy erről az egészről Gyurcsány úr tehet.

APEH-uralom


A Pénzügyminisztérium, pontosabban az APEH a múlt héten hadat üzent közel 500 ezer társadalombiztosítási jogviszonnyal nem rendelkező honfitársunknak, azzal hogy adótartózásként tartja nyilván a be nem fizetett egészségügyi hozzájárulást. Én ezt az egészet disznóságnak tartom. Nem csak azért, mert eleinte én is potyautasnak számítottam, amíg a Hivatal rá nem jött, hogy ők tévedtek. Bocsánatot nem kértek. Nos, azért is disznóság, mert egy állami hivatal kezébe egyre több olyan jogkört tesznek, amelyek az emberek alapvető érdekeit érintik. Ehhez nyugodtan tegyük hozzá, hogy nem csak érinti a polgárok érdekeit. A fő baj az, hogy a polgárok sokszor maguk sem tudják ezt, s főleg nem tudnak érdemben tenni ellene semmit.

Ezt az állapotot nevezik kiszolgáltatottságnak. Azt pedig, amikor egy állami szerv kezében túl sok hatalom van, diktatúrának. Ez van ma kis hazánkban.

Segítsünk a Baumag károsultjainak!

Az állampolgári kiszolgáltatottság állatorvosi példáját, a Baumag-botrányt idézte fel egy olvasónk levelében. A Baumag-ügy arra klasszikus példa, hogyan lehet elsíbolni 14 ezer ember 40 milliárd forintját, miközben a károsultak az államtól semmilyen segítséget sem kapnak. Olvasónk lakótelepen, egy kétszobás lakásban él családjával, két különnemű gyermekkel. Tizenöt éven keresztül sikerült neki összegyűjtenie 4 millió forintot. Mivel ez kevés volt egy olyan lakásra, ahol mindegyik gyereknek van egy külön kis szobája, a nagyszülők besegítettek. Eladták a földjüket, és az érte kapott pénzt a lakás megvásárlására fordíthatta a család.

Ez - a család összegyűjtött pénzével együtt - 22 millió forintra rúgott. Mivel azok a lakók, akik eladták volna a nagyobb lakásukat, időben nem tudtak kiköltözni, arra az időre olvasónk is betette a pénzt a Baumagba. Döntése logikus volt. Ez nagyon nagy pénz az ő családjának, addig is kamatozzon valamennyit. Igen ám, de a Baumag ezidőtájt tönkrement vagy tönkretették. A pénz elveszett. Per lett belőle, de a bíróság az elmúlt három év alatt szinte semmit nem haladt előre. Mondhatnánk, hogy ilyen a kapitalizmus. Ezt szavazta meg a választók többsége 1990-ben, ám vessenek magukra! Ez azonban csak részben igaz, s főleg nem segíti ki olvasónkat és szenvedő társait. A Baumag-ügy azt jelzi, hogy a magyar társadalom ma alapvetően nem jól működik.

A kapitalizmus soha sem lesz megértő és emberi, de azt el lehet, el kell tudni érni, hogy a jogállam kereteiben működjön, amelyben mindenkinek vannak jogai, és azokat az állam erejével tiszteletben is tartatják. Mi a Baumag-károsultak mellett voltunk eddig is, és kiállunk mellettük a jövőben is.

Boldog ünnepeket!


A Karácsonyt gyerekkorom óta szeretem. Szenteste szüleimnél, halászlé, rántott hal, mákos derelye, ajándékok. Öt évtizedes hagyomány, amely összeköt bennünket. Hagyomány, amit gyermekeinknek is továbbadunk. A szeretet, a mély érzések napja. Kellenek ilyen napok, kellenek ilyen érzések. Elvadult, globalizált, átpolitizált világunkban különösen. Kellenek, hogy megpihenjünk, kellenek, hogy legyen erőnk a világot megváltoztatni. Boldog karácsonyt Önöknek, Nektek, mindenkinek!

Thürmer Gyula