Cikkek
 

A hajléktalanok a kapitalikzmus szülöttei

Belpolitika

Ételosztás a hajléktalanszállón

Idézet az Utca Embere Önkéntes Hálózat anyagából: "A hajléktalanság sokkal több embert érint, mint csupán azokat, akik az aluljárókban és az utcákon élnek. Ma Magyarországon nagyon sokan szenvednek azért, mert nincs megfelelő otthonuk: azok az embertársaink, akiknek bár van saját lakásuk, de az túlzsúfoltsága, hiányos felszereltsége, vagy rossz fizikai állapota miatt alkalmatlan arra, hogy valóban otthon érezzék magukat benne.

Azok, akiket díjhátralékuk miatt kilakoltatás fenyeget. Azok, akik rövid távú és bizonytalan albérletben vagy ágybérletben laknak. Azok, akik nappal még nem lehetnek biztosak abban, hogy az éjszaka lesz-e hol aludniuk - legyen az hajléktalanszálló, vagy lakás, amelybe szívességből befogadják. És végül a fedél nélküliek, akik éjszakáikat is az utcán, aluljáróban vagy egy lépcsőházban töltik - a leginkább rászorultak, akiket a döntéshozók tehetetlenségén és a társadalom hallgatásán túl, gyakran erőszakos cselekmények és kirekesztő intézkedések is sújtanak."

A hajléktalanok a kapitalizmus szülöttei. A szocializmusban nem csak kötelező volt állandó bejelentett lakhellyel rendelkezni, de az állam erejéhez mérten segítette is ezt. A távoli városokban dolgozó munkások számára munkásszállásokat hoztak létre. Sok esetben a munkásszálláson kaphatott helyet az is, aki az adott városban élt, de nem volt lakása. Az állam segítette a fiatalok lakáshoz való jutását. Százezerszámra épültek a szociális bérlakások. A nehéz helyzetbe kerülőket, egyedülállókat segítették. Gyakorlatilag kizárt volt bárkit is az utcára tenni.

A tőkés rendszerváltás megszüntette a munkásszállásokat. A tőkést nem érdekli, hogy hol lakik a munkás, csak az, hogy dolgozzon. Gyakorlatilag megszűnt a szociális bérlakások építése. Az új lakásokat piaci alapon építik, és piaci alapon értékesítik. A nehéz helyzetbe jutók számára ma senki sem nyújt érdemi segítséget. Ezért van az, hogy az elvált férfiak zöme előbb vagy utóbb az utcára kerül.

A tőke nem oldja meg a hajléktalanok problémáját. A tőkések csak saját lelkiismeretüket könnyítik, amikor adományokat osztogatnak, amiből aztán az ingyenkonyhákon bableves lesz. A legtöbb tőkés azonban még ennél is ravaszabb. Az emberbaráti támogatás vagy a reklámkeretből megy, vagy leírják az adójukból.