Cikkek
 

Sátrakba a hajléktalanokat?

Belpolitika

A Gyurcsány-kormány egy olyan rendelettel egészítette ki a szociális törvényt, amely nem a hajléktalanok érdekeit szolgálja. Az úgynevezett „bázis-szállás“ egy új típusú ellátást biztosít, aminek az eszköze a sátras elhelyezés. A kormány ettől a törvény-kiegészítéstől az integráció ösztönzését várja.

A hajléktalanokat segítő civilszervezetek többsége viszont szkeptikus. Elsősorban e módosítás miatt mondott le a hajléktalanügyi kormánymegbízott, Vecsei Miklós, aki szerint mindez nem egyeztethető össze sem az eddigi, sem pedig a közeljövőben elfogadásra kerülő új hajléktalanügyi stratégiával.

A sátras elhelyezés nem újdonság: vészhelyzetben a szociális munkások eddig is adtak télen sátrakat a rászorulóknak. A probléma ennek törvényi nevesítésével az, hogy a forráshiányos önkormányzatok ezt mostantól tekinthetik minimum-ellátásnak. Sok szakember szerint a törvénymódosítás eredményeképpen a településeken kívül, távol a jómódúak tekintetétől, elszigetelt és "őrzött" sátortáborok fognak emelkedni…