Cikkek
 

Népszavazás Venezuelában

Külföld

A választási térkép. Vörös színnel jelölt területeken támogatták Chávezt

2007. december 2-án népszavazást tartottak Venezuelában. A magyar és más külföldi médiák állításával ellentétben ez a választás nem arról szólt, hogy Chávez örökké hatalmon maradhasson.

Többek között szavaztak a következőkről:

az egy héten maximum ledolgozható óraszámot csökkentsék 44 óráról 36-ra
a napi nyolc órás munkaidőt csökkentsék maximum hat órára
a szavazási korhatárt csökkentsék 18-ról 16 évre
az önkormányzati rendszer teljes átalakítása - legyen engedélyezve az elnöknek, hogy kontrollálhassa a megyei vezetőket
új tulajdoni formák bevezetése - a magán- és az állami tulajdon mellett legyen társadalmi és kollektív tulajdon
az elnöki mandátum hatról hét évre növelése
a nemzeti bank autonómiájának megszüntetése - az állam irányítsa
bármennyiszer újraválasztható legyen az elnök, ne legyen limitje

Ezeket a kérdéseket a választók 51 - 49 százalékos arányban nem szavazták meg. Azonban az is látszik, hogy a szegényebb tartományokban mindenhol egyértelműen nyert az igen, az északi gazdag tartományokban fordult csak meg az arány.

Két alternatívára lehetett szavazni: az egyik az "A" csomag volt, ami Hugo Chávez javaslatait tartalmazta, a másik pedig a "B", amit pedig a parlament javasolt. Az elsőt 15 tartományban, a másikat, pedig 14 tartományban szavazták meg. Ahol a legkevesebben szavaztak az elnöki csomagra igennel ott is elérte a 42-43%-ot. A választások tisztaságát jelzi, és Chávezt jellemzi az is, hogy 1,3% érvénytelen szavazat született, aminek ellenére nem kérte az újraszámlálást a venezuelai elnök.

A hírekkel ellentétben ez a népszavazás nem azt mutatja, hogy az emberek bizalma csökkent Hugo Chávezben, ellenkezőleg, a közvélemény-kutatások szerint még mindig 60%-os népszerűségnek örvend.

Chávez a választások után elmondta azt is, hogy újabb népszavazást fog kezdeményezni az alkotmány reformjait illetően, hogy az még inkább a nép alkotmánya legyen és, hogy következetesen tovább vezeti Venezuelát a szocializmus útján.

A választások után George W. Bush amerikai elnök is nyilatkozott, ünnepelve a „venezuelai nép demokráciáját“, hogy „nem akarnak diktatúrát“, miközben az USA megint beleszól egy másik ország belügyeibe, azzal, hogy a népszavazás ellen kampányoló ellenzéki pártokat ismételten nagy pénzösszegekkel támogatta.

Megpróbálta az amerikai elnök is általában úgy beállítani ezt a népszavazást, hogy Chávez diktatúrára tör, miközben a referendumban is csak abban lehetett szavazni, hogy ne legyen limitje a választhatóságnak, azaz mandátuma lejártával Cháveznek minden alkalommal újra és újra meg kellene magát mérettetnie a választásokon. Egyébként az Egyesült Államokban éppen George Bush pártja vetette fel ugyanazt, hogy egy elnök többször is újraválasztható legyen, ne csak kétszer, mint most.