Cikkek
 

MI A BAL SZEMÜNKKEL NÉZÜNK A VILÁGRA. ÍGY SOK MINDENT ÉSZREVESZÜNK, AMIT CSAK A JOBB SZEMÜNKKEL NEM LÁTNÁNK. MÁSKÉNT IS LÁTJUK A VILÁGOT, MONDJUK ÚGY, BALSZEMMEL. EZUTÁN MINDEN SZÁMUNKBAN ELMONDJUK, MIKÉNT IS LÁTJUK AZ ÉPPEN ESEDÉKES ESEMÉNYEKET A SAJÁT POLITIKAI ÉRTÉKÍTÉLETÜNK ALAPJÁN, BALSZEMMEL.
Balszemmel

Balszemmel

A szocialistáknak semmi sem számít

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy az idei újévi fogadalmak között sokan emlegették a szocialistákat is. Mármint, hogy sokan tették le a nagy esküt, hogy soha a büdös életben nem veszik be a szocialisták szövegét. Elég volt! Az óesztendő végén az MSZP ismét megajándékozta eddig kitartó közönségét a határtalan erkölcstelenség és az emberi pofátlanság újabb bizonyítékával.

Sokan reménykedtek ugyanis abban, hogy december 17-én a szocialista képviselők nem szavazzák meg az egészségbiztosítási törvényt. Reménykedtek, hiszen ilyen célozgatások, sőt kemény kijelentések szép számmal voltak.

November 10-én a szakszervezeti konföderációk egyenesen Szili Katalinhoz fordultak. Megint mások legalább abban bíztak, hogy legalább a fenegyerek Karsai József nem szavazza meg. Megszavazták. Egytől egyig. Megszavazták annak ellenére, hogy rengeteg társadalmi szervezet tiltakozik, s ezeknek csak töredékére van befolyással a Fidesz. Megszavazták annak dacára, hogy a választókerületükben hallhatták az emberektől, hogy elég volt.

De mit is várhattunk? Az MSZP képviselői tavaly Balatonöszödön kedélyesen végighallgatták Gyurcsány káromkodását, sőt vállukra emelték, mondván, hogy „faszagyerek ez a Feri!“ Ferit ma már utálja a legtöbb szocialista képviselő is. Ez igaz, de az ő agyuk más srófra jár. Ők pontosan tudják, Szilitől Szekeresen át Karsaiig, hogy a Fidesz győzelme esetén az utcára kerülnek. Gyurcsánnyal ma már bizonytalan a győzelem, de legalább egy esélyük van. Ebbe kapaszkodnak, még akkor is, ha ezt az esélyt kilenc millió magyar nyomora árán szerzik meg.

Lehet-e a köztársasági elnök a nemzeti ellenállás jelképe?

Az egészségbiztosítási törvény még nem lefutott ügy. Most nem a szakszervezetek lehetséges mozgásáról beszélek, még csak nem is azokról az akciókról, amelyeket még a Fideszben sem sejtenek.

Most a köztársaság elnökéről beszélek. A köztársaság elnöke december 27-én visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a törvényt. Sólyom László ezzel a legkevesebbet tette, mondhatni, hogy inkább adott még egy esélyt a parlamentnek. A szocialista többség aligha fog másként szavazni. Eddig sem volt szakítási szándék Gyurcsánnyal, aligha lesz most.

A köztársaság elnöke élt az első törvényes lehetőségével. Még megteheti azt, hogy elküldi a törvényt az alkotmánybíróságnak. A csata ott is kétesélyes, de az idő mindenesetre megy. Itt a jogi lehetőségeinek feltehetően vége, bár a köztársaság elnöke eddig már nem egyszer igen tág értelmezését adta az elnöki jogkörnek, és feltalálta magát. És nem csak a pusztán jogi lehetőségekről beszélek.

Ki gondolta volna annak idején, hogy a zöldekkel együtt elmegy a Zengőre, és így tiltakozik a kormány döntése ellen? Ki gondolta volna, hogy a környezetvédelmi témát elegánsan ki tudja vinni nemzetközi szintérre? Vagy ki számított arra, hogy a Benes-dekrétumok ügyében komoly konfrontációra is képes?

Most új helyzet van. A társadalom többsége nem akarja az egészségbiztosítási törvényt, és elege van az egész Gyurcsány-örületből, de nem tud cselekedni, vagy csak nagyon korlátozottan. A Fidesz támad, de - mint ezerszer elmondtuk - hagyományos értelemben vett többséget csak választásokon szerezhet. Az igaz ugyan, hogy a Gyurcsány-politika elutasítóiból kezd kialakulni egy nem hagyományos új többség, de az újak nem nagyon akarják a Fidesz-zászlót elfogadni, a Fidesz pedig nem siet - a szavakon túl - az újakkal való együttműködésben. Ebben a helyzetben a köztársaság elnökének határozott fellépése az egészségbiztosítási törvény ellen, sőt markáns politikai szerepvállalása összefogó, mozgósító tényező lehet.

Persze nem ugyanaz a feladat, mint amikor a zöldekkel együtt turistáskodott a zengői radartelepítés ellen. Ma élére kellene állnia egy egyelőre csak körvonalaiban jelentkező új többségnek. A zengői ügy egyszerű volt. Mindenki tudta, hogy a NATO előbb vagy utóbb, itt vagy ott, de megépíti a radarokat. Azt is tudta mindenki, hogy egy kicsit kérethetjük magunkat, egy kis politikai fenékbillegetést elvisel a NATO is, nem fognak megorrolni, lenyelik. Most azonban a multinacionális tőke és a magyar nagytőke által kierőszakolt törvénnyel szemben kellene a köztársaság elnökének fellépnie.

A köztársaság elnöke emlékezhet arra, hogy Medgyessyt közönséges puccsal menesztették, nem is azért, mert szembeszállt a multikkal, hanem, mert nem tudta teljesíteni kívánságukat.

A multik és legjobb hazai tanítványaik, a szocialista-liberális kormánypolitikusok nem fogják kímélni Sólyom Lászlót sem, ha azt látják, hogy komoly ellenállásba ütközhetnek.

A lecke fel van adva. Meglátjuk, hogy lehet-e a köztársaság elnöke a nemzeti ellenállás jelképe?

Thürmer Gyula