Cikkek
 

Az oszályharc folytatódik

Belföld

Szakszervezeti tüntetés 2007-ben

A magyar dolgozók többet tanultak az elmúlt hetekben osztályharcból, mint bármikor az elmúlt évtizedekben. Vegyük sorra a tanulságokat!

A munkásság egyelőre szervezetlen tömegeivel szemben nagyon is szervezett tőkés erők állnak. Ennek része a konkrét munkaadó tőkés, a vállalat vezetése, a kormány illetékes minisztériumaival, az APEH, a munkáltatók szövetsége és sok minden más.

A harc nem csak arról szól, hogy emelik-e a vállalatnál a béreket jövőre. A munkást nem csak a vállalatnál zsákmányolják ki. Ha bevezetik a magánbiztosítókra épülő rendszert, a munkást intézményesen és társadalmi méretekben fogják kizsákmányolni.

A szakszervezeteknek van erejük. Ezt mutatta a november 10-i közös megmozdulás is. S talán az is érthetőbbé vált, hogy a munkás annál erősebb, minél szervezettebb.

Sokan kezdenek rájönni arra, hogy nem kell rettegni a politikától. A nyugdíjrendszer vagy a társadalombiztosítási rendszer nem vállalati tárgyalásokon dől el, hanem politikai harcokban. Először volt ezért december 17-én lényegében politikai sztrájk.

A magyar szakszervezetek messze nem egységesek. November 10-e megmutatta, hogy van, aki kormányváltást akar, de van, aki csak tárgyalni akar a biztosítási törvényről. E mögött nem mindig a vezetők megalkuvása van. Gyakran a szakszervezeti dolgozók sem ismerték még fel az összefüggéseket. Tanulság az is, hogy sztrájkot vagy tüntetést szervezni nem egyszerű dolog. Sikerre csak akkor lehet számítani, ha az emberek értik és támogatják az akciót.

Bebizonyosodott az is, hogy a kormány és a munkáltatók képesek a szakszervezeteteket egymás ellen fordítani, és kijátszani őket egymással szemben.
Fontos tanulság az is, hogy a civilszervezetek értelmes és hasznos módon képesek a munkások küzdelmét segíteni.

Számunkra a legfőbb tanulság az, hogy a Munkáspártot, a kommunistákat kezdik igényelni a munkásemberek. Még csak nagyon szerény szerepet játszunk, de kezdjük megtalálni az új munkamódszereket.

A legeslegfontosabb következtetés: nem szabad csüggedni! Az osztályharc elkezdődött és folytatódik 2008-ban is!