Cikkek
 

Tudja-e, hogy...

Belföld

Tudja-e, hogy az osztályharc kérdése az adófizetés jellege és mértéke is? A tőkés minden terhet igyekszik a dolgozói rétegekre áthárítani. Övé a hatalom, így meg is teheti. Egy megoldás van: kikényszeríteni, hogy a tőkés is több adót fizessen!
Tudja-e, hogy 2006-ban csaknem 4,5 millió magánszemély szerzett adóköteles jövedelmet. A bevallott átlagjövedelem havi nettó 80-85 ezer forint. Ebből a 4,5 millió emberből 1 milliónak annyi volt jövedelme, hogy nem kellett adót fizetnie. Ez azt jelenti, hogy az emberek többsége szegény.
Tudja-e, hogy a bérek is az osztályharc szintjét jelzik? A tőkés nem szeret adakozni. Mindig csak annyi bért fog fizetni, amennyit a munkás, a dolgozó kiharcol magának. Tudja-e, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács jövő évre bruttó 5-7,5 százalékos keresetemelést ajánl? Az kevesebb, mint, amit a szakszervezetek kértek. Ők 6,5-8,5 százalékot akartak. Igaz, hogy picivel több annál, mint amit a tőkések kínáltak (4,5-7 százalék). A bruttó keresetek így várhatóan a versenyszférában 7,5 százalékkal, a költségvetési szektorban 6,5-7 százalékkal nőnek.
Tudja-e, hogy ez a bruttó béremelkedés reálbérben kifejezve a költségvetési szektorban alig több mint fél, a versenyszférában pedig másfél százalékot jelent?
Tudja-e, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj is az osztályharc kérdése? A tőkés dönthet úgy, hogy a társadalom megtermelt jövedelméből többet költ az egészségségügyre, és kevesebbet von el a saját hasznára, csökkenti az állami pénzből eltartott embereinek számát. De dönthet úgy is, hogy mindezt, sőt többet is megtart, és a dolgozókkal fizetteti meg a terheket. Jövőre a népszavazás az egyik eszköze az osztályharcnak.
Tudja-e, hogy az árak emelése is az osztályharc kérdése? A tőkés körök akaratát teljesítve a kormány 2007-ben átlag 7 százalékos inflációt engedett. Ez azt jelenti, hogy az egyes áruk és szolgáltatások valóságos értékétől függetlenül az állam mesterségesen elvonja a pénzt az emberektől.
Tudja-e, hogy az idei inflációs csatát elvesztettük, és úgy néz ki, hogy a jövő évit is elveszíthetjük? Az élelmiszerárak 2008-ban is csaknem 10 százalékkal emelkednek. A háztartási energiahordozók ára 7-8 százalékos mértékben növekszik.