Cikkek
 

Hogyan tovább?

Belföld

A Liga Szakszervezetek kongresszusának küldöttei
A Liga Szakszervezetek kongresszusának küldöttei

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok az elmúlt hetekben szervezett valamennyi demonstrációt és sztrájkot sikeresnek értékeli: az akciók a társadalom többségének támogatásával zajlottak, számos civilszervezet csatlakozott a budapesti demonstrációkhoz, és december 17-én még több szakmai és ágazati szervezet részvételével, a korábbihoz képest jóval szélesebb körben zajlottak sztrájkok.

A nyomásgyakorló akciósorozat annak ellenére nem érte el célját, hogy az újabb kori magyar történelemben példátlan társadalmi összefogás és tiltakozás bontakozott ki az egészségbiztosítás magánkézbe adása és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-től érvényes számítási módja, valamint a korkedvezményes nyugdíjrendszer jelenlegi szabályozása ellen. Ahogy a törvényjavaslat beterjesztői, úgy az azt megszavazó országgyűlési képviselők, frakciók is elhamarkodottan döntöttek a törvénykezdeményezésről.

Megcsúfolva a jogalkotási törvényt, nem adtak esélyt valódi társadalmi párbeszédre, semmibe vették a szociális partnereket és választóik akaratát. Nem készültek hatástanulmányok és végrehajtási jogszabályok, amelyek ismerete nélkül nem hozható felelős döntés.

Még a végszavazás előtti utolsó pillanatban is csaknem száz módosítást terjesztettek be, így a képviselőknek sem állt módjukban megismerni, átlátni a törvényjavaslat elfogadott szövegét.

A koalíciós pártok felelőtlen magatartásukkal, hatalmon maradásuk érdekében feláldozták az európai társadalmak szolidaritáson alapuló rendszerének egyik utolsó védőbástyáját, az egységes, mindenki számára elérhető egészségbiztosítási rendszert.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok célja eddig sem a sztrájk, és az ország megbénítása, hanem a társadalombiztosítás értékeinek megőrzése volt. Mivel 2007. december 17-én az országgyűlés elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, - fontosnak tartva a karácsony nyugalmát, a munkavállalókért, azok családjaiért, illetve a társadalmi béke megóvásáért érzett felelősségünk tudatában - a sztrájkot a mai napon leállítjuk.

Az új helyzet azonban új törvényes eszközök használatát tette szükségessé, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a munkavállalók szociális és gazdasági érdekeit sértő jogszabályok hatályba lépjenek. Mindezeket figyelembe véve a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok a következő döntést hozta:

1. Felkérjük a köztársasági elnököt, hogy éljen Alkotmányban biztosított eszközeivel az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban;

2. A törvénnyel kapcsolatos kifogásainkkal az Alkotmánybírósághoz fordulunk;

3. Annak érdekében, hogy a társadalmi akarat messzemenőkig érvényesülhessen, a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy megakadályozzuk a magántőke bevonását az egészségbiztosítás rendszerébe.

Budapest, 2007. december 17.
Liga Szakszervezetek, Munkástanácsok Országos Szövetsége