Cikkek
 

Rendkívüli kongresszus: a Liga mindent megtesz, hogy ne lépjen életbe a törvény!

Belföld

Jelenleg olyan konfliktus szereplője a LIGA, amelyhez még hasonlóban sem vett részt. A kormányzati döntésekkel szemben a LIGA és a Munkástanácsok tiltakozása mellett egyre nagyobb társadalmi összefogás érezhető - emelte ki a LIGA december 14-i rendkívüli kongresszusán mondott beszédében Gaskó István elnök.

Felidézte az elmúlt hetek eseményeit, s aláhúzta: örömteli dologra, tagfelvételre készültünk, de a kormánnyal való konfliktussá szélesedett a bevezetendő egészségbiztosítási törvénnyel szembeni tiltakozás-sorozat. Egy igazi szövetségesünk van, ez pedig a Munkástanácsok, bár folyamatosan bővül a tiltakozók sora, hiszen a SZEF-hez tartozó Pedagógus Szakszervezet és az EDDSz is bejelentette a sztrájkban való részvételét.

A rendkívüli kongresszus egyhangú döntéssel felvette a tagszervezetek közé a mintegy 14 ezer tagot számláló Magyar Orvosok Szövetségét. Dr. Gyenes Géza, a MOSZ elnöke miután röviden bemutatta az általa vezetett szakszervezetet, elmondta, hogy igazán markáns szakszervezeti érdekvédelem nélkül nem lehet létezni.

Miután - az új belépők miatt - a LIGA Alapszabályát is módosították, határozatot hoztak az új tisztségviselők megválasztásának időtartamáról, majd megválasztották a LIGA új tisztségviselőit is: Gál Rezső, a VDSzSz elnökeként a LIGA társelnöke lett, míg dr. Gyenes Géza MOSZ-elnököt a LIGA szakszervezetek elnökségi tagjává választották.

A hozzászólók között Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a még nagyobb elszántságra buzdította a munkavállalókat. A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal nevében felszólaló dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, hogy sem igazság- sem pedig jogszolgáltatás nincs Magyarországon, ezért népszavazás szükséges.

A MOK elnöke azt is bejelentette, hogy egy, a napokban közzétett dokumentum szerint 662 milliárdot vonnak ki az egészségügyi kasszából.

A kongresszus felhatalmazta a LIGA elnökségét, hogy - a december 17-i, a társadalomra nézve negatív eredménnyel záruló végszavazás esetén is - tegyen meg mindent a törvény visszavonása érdekében.