Cikkek
 

Belarusz kommunisták az amerikai beavatkozás ellen

Külföld

Tatjana Golubeva az Orosz Kommunista Párt vezetőivel
Tatjana Golubeva az Orosz Kommunista Párt vezetőivel

Belarusz Kommunista Pártjának kongresszusa az Egyesült Államok kormányához fordult, és követelte a belarusz belügyekbe való beavatkozás megszüntetését. „A nemzetközi imperializmus ideológusai igyekeznek elleplezni valós szándékaikat és látszólag baloldali pártokat hoznak létre, amelyek szép ígéreteket tesznek az embereknek, virtuálisan harcolnak a szociális jólétért, a valóságban azonban külföldi pénzelőiknek azt ígérik, hogy liberális piaci reformokat hajtanak végre abban az esetben, ha hatalomra jutnak." - fejtette ki Tatjána Golubeva, a párt első titkára a belarusz kommunisták 9. kongresszusán december 22-én.

A kongresszuson a párt hat ezer tagjának képviseletében 110 küldött vett részt. A kongresszus a pártépítést és a fiatalítást tette az egyik fő feladattá. Kimondták, hogy 2012-re a párt taglétszámát 12 ezer főre kell növelni, és csökkenteni kell a jelenlegi 59 éves átlagéletkort.

A kongresszus ismételten a párt vezetőjévé választotta a 60 éves Tatjána Golubeva asszonyt, aki egyben parlamenti képviselő és a belarusz közélet ismert szereplője.

A kongresszus sürgette a belarusz kommunisták együttműködését a társadalom balközép erőivel, a belarusz ifjúsági szervezettel, a Komszomollal, a veteránszövetségekkel és azok tagjaival, a tudományos és kulturális élet képviselőivel.

A párt döntött arról is, hogy folytatják az ideológiai munkát az ottani "ellen-kommunista párt" tagjai között. A Szergej Kaljakin vezette úgynevezett kommunista párt nyíltan szociáldemokrata nézeteket vall, és vezetőjük más ellenzékiekkel együtt nemrégiben az USA-ban egyeztette a Lukasenko elnök elleni harc feladatait.

A kongresszusra külföldi delegációkat nem hívtak meg. A Munkáspárt Központi Bizottsága táviratban köszöntötte a kongresszust, hangsúlyozva, hogy "a belarusz nép harca függetlenségéért, önálló fejlődési útjáért ma az antiimperialista harc egyik döntő területe.

A Magyar Kommunista Munkáspárt támogatja azt a politikát, amelyet Alekszandr Lukasenko elnök neve fémjelez. Fellépünk az USA és az EU szankciói ellen. Segítjük a belarusz kommunistákat nemzetközi munkájukban. "