Cikkek
 

Kommunisták és nem kommunisták Belaruszban

Külföld

1991-ben, miután feloszlatták a Szovjetuniót, polgári erők jutottak hatalomra Belaruszban. Ez a jelenség ismert Magyarországon is. Mindenkinek volt rossz és jó élménye a szocializmusról, és általános volt az egyetértés, hogy változás kell. Azt azonban nem kötötték az emberek orrára, hogy a változás a tőkés rendszert fogja jelenteni.

A Belaruszban hatalomra került tőkés erők, értelmiségiek nem értettek az állam működtetéséhez. Miután elpuffogtatták nacionalista jelszavaikat, egy dologra koncentráltak, nevezetesen minden lehetséges pénz lenyúlására. Ez a politika katasztrofális helyzetbe hozta az országot. Ezzel a politikával szemben lépett fel Alekszandr Lukasenko, előbb parlamenti képviselőként, majd köztársasági elnökként.

A kommunista mozgalomnak ebben a bonyolult helyzetben kellett önmaga helyét megtalálni. A 90-es évektől két párt alakult ki. A Szergej Kaljakin vezette párt nevében és jelszavaiban kommunista. Ugyanakkor úgy vélik, hogy Belarusz demokratizálására van szükség, a tőkés piacgazdaságra épülő reformokra. Kaljakin szorosan együttműködik az USA-val, az EU-országokkal. A Lukasenko-elleni támadásaival népszerű ezekben a körökben. Ez a párt nem kommunista párt, reformista-opportunista erő.

A Nyugat éppen azért támogatja, hogy zavart keltsen a baloldali mozgalomban, Belaruszban és külföldön is. A pártnak kevesebb, mint 1000 tagja van, ezért a belarusz szervek felfüggesztették a párt bejegyzését.

A Tatjána Golubeva vezette párt marxista-leninista kommunista párt. Mintegy negyven képviselővel rendelkeznek a parlamentben. Nemzetközi tekintélyüket mutatja, hogy ők rendezték meg a pártok legutóbbi nemzetközi találkozóját. Ide a Kaljakin-féle párt, hasonlóan a magyar 2006-os párthoz, és más reformista pártokhoz, nem kapott meghívást. A Magyar Kommunista Munkáspárt a Golubeva vezette kommunistákkal tartanak fent szoros együttműködést.