Cikkek
 

Hogyan avatkozik be Magyarország Belarusz belügyeibe?

Külföld

Vannak csendben és feltűnés nélkül működő intézmények. Ilyen a "Demokrácia Központ Közalapítvány" is, amelyet a magyar kormány 2005. augusztusában, azaz a Medgyessy-kormány idején hozott létre.

Milyen furcsa! Amíg pitiáner ügyekben egymásnak esnek a parlamenti kapitalista pártok, ebben az ügyben teljes egyetértés volt. Olyannyira, hogy a vezető szervekbe innen is, onnan is beválasztottak embereket. Így lett a kuratórium első elnöke Göncz Árpád volt köztársasági elnök, közismert liberális hátterével. 2006-tól tisztségében Dr. Vitányi Iván szocialista országgyűlési képviselő követte. A kuratórium társelnöke Dr. Stumpf István, volt kancelláriaminiszter, a Fidesz politikusa. Tagjai közé került Boross Péter volt MDF-es miniszterelnök, Hankiss Elemér és Szent-Iványi István SZDSZ-háttérrel.

A Felügyelő Bizottság elnöke Surányi György, volt jegybankelnök, közismert konzervatív kötödésekkel.

Az alapítvány csak egy politikai és pénzgyűjtő keret. A munkát valójában a Demokratikus Átalakulásért Intézet végzi. De mit is csinálnak ezek a derék emberek? Idézzük: feladata, hogy "földrajzi korlátozások nélkül összegyűjtse, szintetizálja és továbbadja a demokratikus átalakulás során szerzett tapasztalatokat.

A Demokrácia Központ létrehozása szorosan illeszkedik Magyarország azon törekvéseihez, hogy saját hozzáadott értékeivel aktív szerepet játsszon a nemzetközi színtéren."

Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy a magyar kormány létrehozott egy szervezetet, amelynek feladata a tőkés ellenforradalom exportja, többek között Belaruszba.

A magyar kormány az EU meglehetősen ellentmondásos politikáját követi. Meg akarják fojtani a Lukasenko-rendszert, ezért minden eszközzel támogatják a polgári ellenzéket. Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a belarusz közvélemény elfogadta a mostani rendszert, azonosul vele, sőt támogatja.

A belarusz polgári ellenzék pedig a külföldi pénzügyi és politikai támogatás ellenére saját személyi küzdelmein kívül nem nagyon foglalkozik mással.