Cikkek
 

A Demokratikus Világifjúsági Szövetség megalakulása

Mozgalom

A DIVSZ megalakulása 1945-ben Londonban
A DIVSZ megalakulása 1945-ben Londonban

Néhány hét múlva, február elején, Portugáliában, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség Központi Tanácsának ülésén születik döntés arról, hogy hol rendezik meg a XVII. Világifjúsági Találkozót. A Baloldali Front teljes mértékben azt támogatja, hogy jövő augusztusban Belarusz jelentkezését fogadja el a DIVSZ és Minszkben tartsák a VIT-et.

A Szabadság következő számaiban megismertetjük a DIVSZ és a VIT történetével az olvasóinkat.

A Demokratikus Ifjúsági Világszövetség 1945. novemberében jött létre a népek antifasiszta győzelme után. Ezen a napon tartották meg Londonban, az Albert Hallban azt a Világ Ifjúsági Konferenciát, amit a Világ Ifjúsági Tanács kezdeményezésére hívtak össze.

A Világifjúsági Tanácsot 1942 novemberében, Londonban alakították meg a fiatalok, azért hogy összefogja az ifjúságot, amíg győzelmet nem aratnak a fasizmus felett. A megalakuló konferencián 28 országból képviseltette magát az ifjúság. Ez volt az első lépés a nemzetközi ifjúsági egység felé. A szervezethez később számos ifjúsági szervezet csatlakozott, és sokan együttműködtek vele. Tagjai részt vettek a lerombolt területek újjáépítésében, gyógyszerek, kötszerek és más sebesültek részére szükséges eszközök beszerzésében, a kórházakban segédkeztek, és hadifoglyok fogadásában is központi szerepet játszottak.

A Világifjúsági Tanács előzménye az a nagygyűlés volt, amit a szovjet ifjúság tartott Moszkvában 1941 szeptemberében, ahol felhívást intéztek a világ fiataljaihoz "Gyűjtsétek össze erőiteket az emberiség leggonoszabb ellensége, a fasizmus ellen" jelszóval. A felhívás nagy visszhangra talált Angliában, az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és más országokban.

A '45 novemberében tartott konferencia volt az első alkalom, ami összehozta és egységbe forrasztotta a fiatalokat a világ minden tájáról - 63 ország 30 millió fiatalja volt képviselve itt 437 küldött és 148 megfigyelő által -, ez hozta létre a Demokratikus Ifjúsági Világszövetséget.

Itt határozták el azt, hogy időről időre ifjúsági találkozókat hívnak össze, minden nemzet fiataljainak részvételével, egymás megismerésére, barátságuk elmélyítésére, így született meg a Világifjúsági Találkozók eszméje. Itt fogadták el a DIVSZ szabályzatát és a kiáltványt a békéért, ami ma is a DIVSZ legfontosabb alapköve.

"Emlékeznünk kell erre az egységre, amit ebben a hónapban, 1945 novemberében hoztak létre, nem csak ma, nem csak ezen a héten, hanem mindig, amíg fel nem építettük azt a világot, amiről álmodunk, harcolva minden nemzetiségű és hitű emberért, ahol eltűnik a rasszizmus minden fajtája, ahol felépül egy mély nemzetközi barátság a világ népei között, ahol véget nem érő a béke, ahol nincs nélkülözés, munkanélküliség. Azért jöttünk, hogy megszilárdítsuk az egységet, megakadályozzuk, hogy további fiatalokat veszítsünk el a háborúkban."