Cikkek
 

Elméleti sarok: Vigyázat, veszélyes!

Elmélet

A Kommunista Kiáltvány a munkásmozgalom bibliája

Elméleti rovatunkban új sorozatot kezdünk. Megismerkedünk a Kommunista Kiáltvánnyal. Február 21-én lesz ugyanis 160 éve annak, hogy megjelent. Önmagában már ezért is érdemes foglalkozni vele, de van ennél egy súlyosabb ok is. A Kommunista Kiáltvány a munkásmozgalom legolvasottabb anyaga. A tőke című marxi műről is sokan hallottak, de összehasonlíthatatlanul kevesebben olvasták.

A Kommunista Kiáltvány a munkásmozgalom alapműve, nagyjából olyan, mint a keresztényeknél a Biblia. A Biblia minden rendes hivő házában megvan, s nem ártana, ha a Kommunista Kiáltvány ott lapulna minden öntudatos munkás zsebében.

A Kommunista Kiáltvány egy szemléletmód kifejezése, szellemi iránytű. Ez a szellemi iránytű működik ma is, igaz, meg kell tanulnunk olvasni. Sorozatunk ehhez nyújt segítséget. Szerencsére nagy elődeink ebben már eleve segítségünkre voltak. Olyan nyelven írták a Kiáltványt, amit akkor is, ma is, viszonylag könnyű olvasni.

Nem véletlen! A 19. század közepén már elég fejlett volt a kapitalizmus. Ez azt is jelentette, hogy az egyes munkások kezdtek osztállyá formálódni. Kezdték felismerni közös érdekeiket, közös cselekvési lehetőségeiket. Most már többre volt szükség! Meg kellett magyarázni a munkásnak, hogy mi a kapitalizmus, hogy jutottak ide, mit tehet, ha nem akar elpusztulni. Karl Marx (1818-1885) és Friedrich Engels (1820-1895) 1847-ben erre vállalkozott. Egyszerűen, de mégis tudományosan, érthető nyelven, de mégis igényesen a munkásoknak megmagyarázni a marxizmus lényegét. Erről szól a Kommunista Kiáltvány.

Ez teszi időszerűvé ma is. A mai magyar munkás kezd ébredezni, magyarázatokat keres. A Kommunista Kiáltvány újraolvasásával, mai értelmezésével ebben segíthetünk neki.

Elmélet és gyakorlati harc együtt

Az ilyen művek nem úgy születnek, hogy a szerzők beülnek egy kényelmes szobába és leírják azt, ami eszükbe jut. Még az sem elegendő, hogy könyvtárakban hosszas elméleti kutatásokat végezzenek. A marxizmus legjelentősebb művei az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásából születtek. Marx is, Engels is művelt, képzett emberek voltak. Engels a gyakorlatban is ismerte a kapitalizmus működését, hiszen vállalkozó, textilgyáros volt. 1844 őszén találkoztak először, és rögtön elindult a közös gondolkodás.

Mindketten szereztek ismereteket a gyakorlati munkásmozgalomról is. Marx 1843-44-ben a párizsi német és francia szervezetekkel, Engels viszont 1842-44-ben az angol chartista mozgalommal került szoros kapcsolatba. A chartisták az 1830-40-es években, Angliában azért küzdöttek, hogy mindenkinek legyen választójoga, beleértve a munkásokat is, és a társadalom szegény rétegei szociális támogatást kapjanak.

Marx és Engels támogatásával 1846-ban, Brüsszelben, majd több nagyvárosban Kommunista Levelező Bizottság elnevezésű szervezeteket létesítettek.

Mit csináltak ezek a szervezetek? Ez még nem a kemény osztályharc bolt, de már a kezdet. Ezekben a bizottságokban a munkások tanultak, vitatkoztak, készültek a politikai küzdelemre.

1847-re ezekből a bizottságokból jött létre a Kommunisták Szövetsége. Az új, ideiglenes szervezeti szabályzat rögzítette: ,,A Szövetség célja a burzsoázia megdöntése, a proletariátus uralma, a régi, osztályellentéteken alapuló polgári társadalom megszüntetése és az új, osztály és magántulajdon nélküli társadalom megalapítása." A kongresszus a szövetség régi, utópista jelszavát (,,Minden ember testvér!") felcserélte a ,,Világ proletárjai, egyesüljetek!" kommunista jelszavával. Ennek a szövetségnek lett elnöke Marx, a párizsi szervezet vezetője pedig Engels.

A Kommunista Kiáltvány tehát elméleti válasz a kor által felvetetett gyakorlati kérdésekre, az élő mozgalom kérdéseire. A mi helyzetünk hasonló. Mi is tagjai vagyunk egy élő, küzdő pártnak, és a gyakorlati kérdésekre elméletileg megalapozott válaszokat kell adnunk.

Hol olvasható a Kommunista Kiáltvány?

A Kommunista Kiáltvány eredetileg németül jelent meg. Minden országban a munkásmozgalom fejlődésének fontos állomása és egyben próbája is volt a kiáltvány lefordítása. Aki le tudta fordítani, az többnyire alkalmazni is tudta, és ez volt a lényeg. Magyarul 1896-ban jelent meg először, az első fordítást Krejcsi Rezső (1859-1937) végezte, aki jogász és publicista volt.

Azt követően még sokan lefordították annak függvényében, ahogyan a nyelv és ezen belül a mozgalmi nyelv is változott. 1945 után az alapfordítást Rudas László (1885-1950) marxista filozófus, egyetemi tanár végezte el. A Kiáltványt az Internetről le lehet tölteni.

Ajánljuk az alábbiakat: http://www.baloldalifront.hu vagy http:// www.marxists.org/magyar/index.htm. Tervezzük, hogy a Kommunista Kiáltványt hamarosan kis füzetben is kiadjuk. Akinek sürgősen szüksége van rá, írjon az mp200@t-online.hu címre, vagy hívja a 334-27-21 budapesti telefonszámot, és azonnal elküldjük.