Cikkek
 

Emberi sorsok
Panelproliból csőlakó?

Vélemény

Paneltelep Budapesten
Paneltelep Budapesten

A széchenyivárosi Szurok Józsefnét bántja sok más, hasonló társával együtt, amiért panelprolinak gúnyolják őket. Ilyen névvel illetik egyesek azokat az embereket, akiknek az elmúlt szocializmusban nem telt többre két-szoba - konyha-fürdőszobás lakótelepi lakásnál. Mivel alkalmam nyílt vele, a panelprolik egyikével találkozni (van belőlük még néhány tízezer Kecskeméten) közelebb hozom őt az olvasóhoz saját szavaival:

- A háború után nem voltunk ennyire szegények, mint ma. Akkor a romok helyén felépítettük az országot, a szüleimmel együtt adogattam én is a téglákat, hogy a lakás nélkül maradt embereknek legyen hol lakniuk. Az édesapám Kecskeméten törvényszéki kishivatalnokként kereste meg a család megélhetésére valót. Futotta mosónőre, varrónőre és házilag tésztát is készítettünk. Engem és a mi gyerekeinket különösebb anyagi áldozatvállalás nélkül iskoláztathattak a szülők. Tanulhattak azok is, akik ma a panelproli gúnynevet aggatják ránk.

- 1963-tól lakom panelban. Amikor a kislányom született akkor kaptuk a lakást. Jó darabig nyugodtan élhettünk. Hatvannyolc évesen viszont ott tartok, hogy maholnap nem tudom fizetni a rezsit. Rokonokhoz járok takarítani, betegeket ápolok és sokszor vigyázok az unokámra, hogy az óvónő édesanyja váratlan helyzetekben is dolgozhasson. Csurran-cseppen valami: egy kis paprika, kenyér, alma és miegymás, amit másoktól kapok, hogy a 45 ezer forint nyugdíjammal nem kopjon föl az állam. Ha a jövőbe nézek, semmi jót nem látok. Ledolgoztam egy teljes életet, és mégis: panelproliból könnyen csőlakó lehetek.

- Elképzelem magamban: ha most, egyszeriben eltűnne a városból az összes olyan panellakás és családi ház, amelyeket az elmúlt évtizedekben építettek, mennyivel kopárabb lenne nélkülük Kecskemét. Mert hát fotócellás luxus villákban mégsem lakhat mindenki! Uraim és hölgyeim, akik egykor szintén panelban kezdték az életet, és mára jó dolgukban nem tudják, hogyan gúnyolódjanak az előző nemzedék leszakadt tagjain, nem pironkodnak ezért egy kicsit?

Kohl Antal