Cikkek
 

"Száz vasutat, ezeret!"

Vélemény

Talán nem követek el "felségsértést", ha a költő szavaival kezdem írásomat. Már hosszú évek óta vannak kisebb-nagyobb felháborodást kiváltó, a kedélyeket felkavaró, vasúttal kapcsolatos események hazánkban. Mint vasútbarát, szeretném kifejteni nézeteimet az utóbbi évek közlekedési, áruszállítási, fuvarozási koncepciójával kapcsolatban.

Nagyszerű eredménynek tartom, hogy ma már a szűkebb régiókból el lehet jutni autópályán a Riviérára, az Atlanti partokhoz, vagy Skandináviába. Az útvonalak gyönyörű tájakon, de a célnak megfelelően vezetnek, olykor kettő- vagy négyvágányú villamosított vasutakat keresztezve, vagy velük párhuzamosan.

Nem lenne szabad Magyarországon sem a vasútvonalak bezárására még csak gondolni sem. Viszont fejleszteni annál inkább, még a szárnyvonalakat is. Hogy miből? Természetesen szakértelemmel, s pénzből. Magyarországon és az Európai Unióban is van pénz. Főleg egy olyan országban, ahol a bankok napi tiszta jövedelme több, mint egy milliárd forint.

Megfelelő infrastruktúrával, utasbarát csatlakozással forgalmassá, élővé lehet tenni, és helyzetbe lehet hozni a szárnyvonalakat is. Ehhez olyan al- és felépítmény kell, amelyen 80-100 km/óra sebességgel roboghatnak a vonatok. Ma már ez a modern biztosítórendszerekkel, jelzőkkel, a számítógépek korszakában nem elképzelhetetlen. Amit csak lehet, főleg a veszélyes és a nagy tömegű áruszállítást, át kell terelni az amúgy is rossz állapotú alföldi utakról a vasútra.

Természetesen ehhez az is szükséges, hogy a magyar állam a rendelkezésre álló eszközeivel a magyar gazdasági, és nem utolsó sorban a környezetvédelmi érdekeknek megfelelően határozza meg a vasutak üzlet- és üzemvitelét. Meggyőződésem, ha a „vasminiszter“ annak idején sikerrel alkalmazta az úgynevezett zóna-tarifarendszert, akkor ez a XXI. századi formában sem elvetendő.

A XX. század elején a már jól kiépített vasúthálózatot sajnos kegyetlenül megcsonkította a manapság olyan sokat emlegetett trianoni-rabló békeszerződés. Majd a felszabadulás után az „Arccal a vasút felé“ programmal sikerült helyreállítani a háborús károkat. Sajnos az 1968. évi közlekedéspolitikai koncepció - ma már tény - sok esetben elhibázott volt. Most, amikor itt vagyunk az egyesült Európában, azt gondolom, hogy hazánkban nem megszüntetni, hanem fejleszteni kell a szárnyvonalakat is, már csak a fővonalak tehermentesítése miatt is.

No, és a határokon átnyúlt, most nem létező, de ismét megoldható kapcsolatteremtést megteremteni. Néhány példa erre, a teljesség igénye nélkül: Orosháza - Mezőhegyes - Battonya - Pécska - Arad, vagy Szeged - Újszeged - Makó - Nagylakon át Pécska - Aradra, vagy Vésztő - Kőrösnagyharsány - Nagyvárad, vagy Szeged - Újszeged - Kikinda - Zsombolya - Temesvár.

De szűkebb pátriánknál maradva: Orosháza - Gyopárosfürdő - Szentes - Kiskunfélegyházán át közvetlen kocsi a pesti gyorshoz, vagy Orosháza - Szarvas - Mezőtúron át szintén közvetlen kocsi a pesti gyorshoz.

Ezeken a vonalakon bizonyára lenne több utas is, ha a pálya állapotát, hírközlő és biztosító berendezését a XXI. század követelményeinek megfelelően megoldanák. Például Stadler vagy Siemens motorvonatokkal, ha már a Ganz nincs. Minden településen helyi járatú autóbuszokkal meg lehetne oldani az úgynevezett ráhordást, megfelelő csatlakozással a menetrendekhez.

Az egyesült Európában elképzelhető lehetne, hogy a Kárpát-medence népeit vasúti összeköttetéssel is egyesítsük.
Humánus, környezetkímélő szemlélettel, a rendelkezésre álló vasutas szakemberek szakértelmével most is szükség lenne egy "Arccal a vasút felé" programra.

Fülöp Péter
Orosháza