Cikkek
 

Nem felejtünk!

Hírek

Munkáspártiak Mahinyák József sírjánál
Munkáspártiak Mahinyák József sírjánál

Két okból ragadtam tollat: egy, hogy mindenki figyelmét felhívjam, újra közöttünk kísért egy szörnyűséges, gyilkos eszmei irányzat, a fasizmus; kettő, hogy beszámoljak egy megható eseményről, ami még november 24-én zajlott Karancsalja mellett egy kis temetőben, Albertaknán.

Észrevétlen módon rágja a társadalom testét a fasizmus rákfenéje, a legszörnyűbb az, hogy az emberek egy része ezt közömbösen tudomásul veszi. A magam 32 évével, volt szerencsém olyan gyermekkorban részesülni, amikor a fasizmust és a háború szörnyűségeit csak történelmi távlatokból ismerhettem meg, egy olyan dolognak, ami vissza nem térhet a mindennapi életünkbe. Ezzel szemben ma az ember azzal szembesül, hogy megalakult a Magyar Gárda, a fasiszta eszmék egyre terjedőben vannak az elkeseredett, kilátástalan helyzetben levő fiatalok körében.

A magát baloldalinak valló kormányunk semmit nem tesz annak érdekében, hogy gátat szabjon az erőszak eszméjének, sőt ők maguk gerjesztik a félelmet.

Mi békeszerető kommunisták nem fogadhatjuk el a fasizmus újbóli megjelenését, mindenkit figyelmeztetni kell a veszélyre! Hiszen akkor feleslegessé válna annyi emberi áldozat, köztük azoké, akik 1944-ben Karancslejtősön életüket adták.

Civil kezdeményezésre, Páles Lajos vezetésével indult meg a pénzgyűjtés Mahinyák József sírjának felújítására. A szervezővel folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a közel nyolcvan adakozó 60 százaléka a Munkáspárt tagjai közül került ki, de köszönetet érdemel a szlovákiai Fülek-Ragyolci kommunista pártszervezet, és mindenki, aki anyagilag támogatta ezt a nemes ügyet. Páles urat idézve: "Kiderült, kikre lehet számítani a mai nehéz időben is".Csak a Magyar Kommunista Munkáspárt vett részt az ünnepségen és a síremlékavatáson. Kérdezem én, hol voltak a politikai paletta más pártjai?

A következő sorokban idéznék Páles József Karancslejtősi ellenállás című könyvéből. Így idézte fel a múltat Cselényi Mahinyák Józsefné Wéber Márta: "Egy héttel az esküvőnk után a férjem SAS-behívót kapott. Nem akart bevonulni. A bátyjával együtt a bányát választották búvóhelyként.

Sokan várakoztunk a bánya szájánál. Végre jöttek egymás után a föld alól. Már vagy hetvenen kinn voltak, amikor végre én is megláttam őt. Végre kint volt. Tekintetünk találkozott, amikor éppen beállt a sorba. Éreztem, láttam, hogy akar valamit mondani. Siettem felé, de a németek megakadályozták, hogy odamenjek hozzá, félrelöktek. Kísértem a sort, három méter távolságban volt tőlem. Csak néztük egymást. Már a hídhoz közeledtek, amikor még mindig jöttek a bányászok kifelé.

A lakások előtt szűkült a távolság. Elszántam magam, lesz, ami lesz, hozzászaladtam. Két kézzel megfogta kezemet, megcsókolta és a jegygyűrűt a markomba téve csak ennyit mondott: őrizd meg! Ebben a pillanatban egy SS katona hozzánk ugrott és eltaszított a férjemtől. Aztán elfordultak a telepi útra, már nem tudtam közelebb férkőzni hozzá. Utolsó találkozásunk volt ez, soha többé nem láttam őt. Az 1945. január 6-ai temetésen sem tudtam megnézni."

Nem lehet megengednünk, hogy ilyen megrázó mondatok újra elhangozzanak. Mahinyák József síremlékén két szimbólum található, amiben élt és hitt ez a fiatalember. Jobb oldalon a bányász embléma, bal oldalon az ötágú csillag ragyog.

Kioltott életének legfontosabb eszméi ezek voltak, és ezt jól tudták a sírt felújító barátai. Így tisztelegtek a mártírként halt hős fiatalember emléke előtt.
A bánya bejárata fölött vörös betűk hirdetik: Nem felejtünk! Az utókor számára mindennél fontosabb és időszerűbb ez a mondanivaló.

Tóth László,
Salgótarján