Cikkek
 

BALSZEMMEL

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

Liberális genny

A liberálisok ölik a liberálisokat. Ez voltaképpen akár jó hír is lehetne. Bánja a fene, ha kevesebben lesznek. Szerintem túl sokan vannak. A parlamentben, a politikában, a sajtóban, a gazdaságban, Magyarországon. Na de, térjünk vissza a liberálisok kontra liberálisok ügyhöz! Az történt ugyanis, hogy az SZDSZ legutóbbi kongresszusán néggyel többen szavaztak a kelleténél. Húsvétkor kiderült, hogy öttel. Eleinte úgy tûnt, hogy valakik Kókát akarják kicsinálni a leleplezéssel. Aztán fordult a kocka, most már úgy látszik, hogy Fodort akarják kinyírni. Megmondom õszintén: én azért szurkolok, hogy a liberálisoknak hírmondójuk se maradjon a parlamentben, de tudom, hogy ez csak álom. Szép álom.
  Fodort még 1989-bõl ismerem. Egy asztalnál ültünk azon a díszvacsorán, amit még mi, az akkori kormányzópárt adtunk az idõsebb Bush elnök tiszteletére. A fiúnak volt tartása az akkori hatalommal szemben. De volt tartása késõbb is, amikor már a polgári parlamentben nem szavazta meg a vörös csillag betiltását. Pedig még Göncz papa is aláírta a törvényt, amely nem hemzseg a szabadelvû eszméktõl. Fodor szerint ugyanis csak egyféle szabadság van: szabadság.
  Szóval, az egész „ki az elnök” történet lehetne az SZDSZ magánügye is. De nem az! E mögött ugyanis a liberális magyar polgárság és értelmiség velejéig rothadt felfogása áll. Teszünk a népszavazásra, köpünk a népakaratra, akkor is eladjuk a kórházakat! Nekünk mindent szabad! Mi uralkodunk itt, akinek nem tetszik, húzzon el innen! A genny, ami a Kádár-rendszerben nem fertõzhetett korlátlanul, most lavinaként hullámzik végig a társadalmon.

A fertõzés terjed

A 17 éves kamasz belerúg a fizikatanárá-ba, majd lecsavarja a szertári csapot, és a nagyobb hatás kedvéért még fejbe is vágja vele. Közben a másik gyerek mindezt videózza. Majd lehozza a közszolgálati televízió. Nyilatkozik az iskola okos igazgatónõje. Így szól: szó sincs erõszakról! A gyermek önkifejezését látjuk, a gyerekek közötti versenyszellemet. Egyem a szívedet, édesanyám, minek mentél pedagógusnak, ha ilyen okos vagy?
  Visszaemlékeztem az SZDSZ népszavazási jelszavára: nem akarunk szocializmust! Akármit is mondj, ez a mocsok nem a Kádár-rendszer következménye. Ez a liberálisok szemete, amellyel az SZDSZ liberálisai, vagy nevezd õket, ahogyan akarod, a szocik segítségével leöntik a társadalmat.   Magyar Bálint ugyanabba a Fazekasba járt, ahova én is. Sõt, ugyanabba az osztályba. Tudhatja, amit én is tudok. Ha történetesen én fejbe vágtam volna Horváth Antal tanár urat, mert egyszer egyest adott angolból, ad egy, úgy kivágtak volna a Fazekasból, hogy a lábam nem éri a földet. Ad kettõ, nem tanultam volna meg angolul. Ha Kottay Ferenc tanár úrhoz vágtunk volna vajas zsemlét, ott, a helyszínen megsemmisített volna bennünket. Nem fizikailag, emberileg, erkölcsileg. Szüleinknek sem jutott volna eszükbe megátalkodott kölykük védelmére sietni, nem hívták volna ki a televíziót, nem fordultak volna emberi jogi szervezetekhez. Szüleink és a sokat szidott szocialista állam is a tanárt védte volna. Lehet, hogy ezért lett belõlünk az, amik lettünk: emberek.
  Tibet SZDSZ-szemmel Jaj, el ne felejtsem! A liberálisoknak Tibetrõl is van véleményük. Nem túl elkötelezõ, mert még nem lehet tudni, hogy Bush végül elmegy-e Pekingbe. Nem túl erõs sem, nehogy kínai gazdasági partnereik megorroljanak rájuk, mert azért a pekingi olimpia nagy üzlet. De nem is túl gyenge, hogy az elvont szabadságról és a még elvontabb emberi jogokról elmélkedõ hazai liberális haverjaik se legyenek csalódottak. S, persze külföldi testvéreik előtt se kelljen szégyenkezni.
  Az SZDSZ Új Generációja szólalt meg. Azt mondják az ifjú liberálisok, hogy nosza, bojkottáljuk az olimpia megnyitóját! Ezért érdemes volt egyetemre járniuk a liberális ifjaknak, mert normális észjárással nehéz rájönni ilyen cizellált megoldásra. Ne az egész olimpiát bojkottáljuk, csak a megnyitót. Legyünk ott, meg nem is! Mondjuk is meg a véleményünket, meg nem is.
Olyan liberális módon. Tényleg ciki lenne lemondani az egész olimpiát. Gondolj csak bele! Nyilván az új nemzedékből többen már megvették a pekingi repülőjegyet is, lemondani már nehéz. Egyébként is: ilyen kemény kormányzási munka után jár nekik is egy kis luxus.
  Apropó, kormányzás! Nem tudom mondta-e már valaki nekik, hogy az SZDSZ manapság kormánypárt, s illene a magyar sportolókra, esetleg a magyar emberekre figyelni. Hallgassanak inkább Schmitt Pálra, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökére.
Ő ugyan nem az új nemzedék tagja, de bölcs ember, s a liberális tollforgatóktól eltérően olimpikon. „Nem vagyunk akkorák, hogy Kína politikáját képesek legyünk befolyásolni, legfeljebb felhívhatjuk rá a figyelmet” – mondta. Tetszik érteni?


THÜRMER GYULA