Cikkek
 

PÁRTÉLET

DEBRECEN: ORBÁN UTÁN THÜRMER

img1.gif

Orbán Viktor Fidesz-elnök után a Mun-káspárt elnökét, Thürmer Gyulát hívták meg magukhoz a Debreceni Egyetem politológus hallgatói.

A felsőoktatás sorsa érdekelte őket, na és természetesen az, hogy egyáltalán mit jelent ma baloldalinak lenni. A több évfolyamról érkezett hallgatók az első perctől kezdve nyitottak voltak a pártelnök szavaira, bár Thürmer figyelmeztette őket: lehet, hogy a mi szóhasználatunk és fogalomrendszerünk furcsa, sőt eretnek számukra, talán helyenként nem is értik. Mint később kiderült, nagyon is értették.
  Hallatlan, hogy az osztrákok mit meg nem engednek maguknak! - kezdte Thürmer. A polgári Bécs kellős közepén, az exkluzív könyvesbolt kirakatában Marxot, sőt a most 160 esztendős Kommunista Kiáltványt reklámozzák. A diákok derülten vették az ironikus megjegyzést. Marx burzsoáról és proletárról beszél. A különbség kettőjük között nem az, hogy az egyik jó, a másik meg rossz. A különbség az, hogy az egyiknek van tőkéje, a másiknak meg nincs. E nélkül ma sem érthetjük meg a baloldaliságot – folytatta a pártelnök. És jöttek az aktuális példák. Luxusadó vagy ingatlanadó? A Hankooknak adjunk 20 milliárdot vagy a magyar egyetemek fejlesztésére?
  Az előadás élvezetes párbeszéddé alakult. Kiderült, hogy a fiatalok olvasottak, ismerik a Munkáspárt honlapját, a történetével is tisztában vannak. Tájékozottak a dél-amerikai baloldali mozgalmakban, ami nem általános jelenség. Utólag tudtuk meg, hogy 40-50 politológus hallgatóból, akik végighallgatták Thürmer Gyulát, majdnem húszan részt vettek a Baloldali Front későbbi filmvetítésén. Kiss Ferenc, a Baloldali Front debreceni vezetője maga is politológus hallgató. Baloldali nézeteit ismerik a diáktársak, s tisztelik is. Manapság kiállni valamiért, ami nem trendi, bátor magatartás, és ezt becsülik. Ő vetette fel társainak, hogy miért ne hívhatnák meg Thürmer Gyulát, ha meghívták Orbán Viktort? Tényleg, miért ne?
  Utóirat: a jó fiatalokhoz jó idősebbek is kellenek. Olyanok, akik rátalálnak a baloldali fiatalokra, és sok türelemmel, sok tapintattal egyengetik nem könnyű útjukat a Munkáspárt felé. Edelényiné Nagy Mária, megyei elnök ilyen felnőtt politikus.

JÖNNEK A FIATALOK DUNAÚJVÁROSBAN

A dunaújvárosi munkáspárti szervezet – ha szabad ezt mondani – halmozottan hátrányos helyzetben van. Nem könnyű egy „volt szocialista városban” dolgozni, ahol a nyugdíjas szavazók rendre győzelemhez juttatják a szocialistákat. Nem könnyű megmagyarázni és elfogadtatni az emberekkel, hogy Gyurcsány MSZP-je nem Kádár örököse, hanem közönséges tőkés párt. A dunaújvárosi kommunisták helyzetét nehezíti az is, hogy a helyi pártszervezetet éveken át öregurak kis csapata uralta. Napnál világosabb volt, hogy az MSZP szekerét tolják, mégsem volt ereje leváltani őket sem a helyi kommunista közösségnek, sem a megyei elnökségnek. Nem kell csodálkozni azon, hogy Dunaújváros lett a Vajnai-Fratanolo-féle szakadárpárt központja a megyében. Az igazi kommunisták kis csapata Tőke László KB-képviselő aktív részvételével e nehéz örökséggel néz most szembe. „Mi sem vagyunk rosszabbak, mint az öregurak, mi is itt nőttünk fel, képesek vagyunk a pártot újjászervezni” – mondták ki döntésüket. Szót tett követett, s az elmúlt időszakban megszervezték az új munkáspárti csapatot. Tőke László a fiát is ebben a szellemben nevelte. img2.gifEz és a Baloldali Front tábora meghozta az eredményt: a fiúból a Front helyi vezetője lett, és a Munkáspártba is belépett. A fiatal pedig hozta fiatal társait, és a dunaújvárosi pártszervezet jogosan lehet büszke pártépítési munkájára. A múlt héten ide látogatott Thürmer Gyula, aki a városi KB-képviselőt bemutatta dr. Kálmán András MSZP-s polgármesternek. Együtt keresték fel a városi televíziót és hírlapot. Ezúttal sem maradt el a piaci látogatás. „Annyian hívtak meg a kocsmában egy fröccsre, hogy ha elfogadom, Húsvétig kitartott volna” – újságolta Thürmer Gyula az alapszervezet ünnepi ülésén, ahol az új párttagoknak átadta a tagkönyvet. Megérte a munka, de még sok a teendőnk! - összegezte a pártelnök Espár István megyei elnöknek, aki az esemény egyik főszervezője volt.

TŐKE LÁSZLÓ