Cikkek
 
 

PÁRTÉLET

AHOL NINCSENEK RÉSZEG EMBEREK

Baranya megyei szervezetünk tagjai korukat meghazudtoló lelkesedéssel és lendülettel végzik munkájukat. Itt sem könnyebb a helyzet, mint másutt az országban, de a munka mégis másként megy. Szinte minden párttag előfizet A Szabadságra, nagy részük az Ezres Klubnak is tagja. A választókerületek többségében van KB-képviselő, igaz még a kezdeti stádiumban, és még nagyon sokat kell dolgozni, de van.
  A baranyaiak titka valószínűleg abban rejlik, hogy ezt a szervezetet gyakorlatilag teljesen szétverte az egykori pártellenzék. Az MSZP és az ellenzékiek között éppen Pécs városában volt a legszorosabb a kapcsolat, és ennek meg is volt a következménye. A baranyai kommunisták azonban nem adták fel. Gelb Zoltán megyei elnök irányításával újjászervezték a csapatot. A baranyai elnököt a kongresszuson a Front Felügyelő Bizottságának elnökévé is megválasztották. Örömteli, hogy megjelentek a fiatalok is. Hitre János ifjú vasutas vezetésével nemrégiben megalakult a Baloldali Front megyei szervezete is.
  Thürmer Gyula ezúttal Siklós és Harkány környékére látogatott el, felkereste az Ormánság néhány települését is. A Központi Bizottság képviselője ebben a térségben Mészáros Csaba 29 éves munkás, aki szintén részt vett az eseményen. A munkáspárti csapatot Bédy István polgármester kalauzolta végig Harkányban. A fürdőben sokan felismerték a Munkáspárt elnökét, kérdezősködtek a párt véleményéről a mai politikai helyzettel és az aktuális eseményekkel kapcsolatban.

img3.gif

 THÜRMER GYULA BÉDY ISTVÁN POLGÁRMESTERREL ÉS GELB ZOLTÁNNAL HARKÁNYBAN

Sellyén Nagy István polgármester fogadta a párt elnökét. Elmondta, az Ormánságban 15 ezer ember él, s a munkanélküliség 65 százalékos. Itt nincsenek részeg emberek, már csak azért sem, mert kenyérre is alig, vagy csak egy féldecire telik, attól meg nem lehet berúgni. A szegénység a kapitalizmus következménye – összegezte a vendéglátó is, a vendég is.


KUBAI VENDÉGEK A NŐTAGOZATNÁL

img4.gif
A KUBAI VENDÉG KITÖRŐ ÖRÖMMEL FOGADTA AZ AJÁNDÉKOKAT, SERFŐZŐ GYULÁNÉ VERA – JOBBRÓL A MÁSODIK - GYÜMÖLCSTORTÁJÁNAK MÉG A RECEPTJÉT IS ELKÉRTE

 Öt év után találkoztak újra a Munkáspárt Nőtagozatának és a kubai Nőszövetség képviselői, így volt bőven mit megbeszélni. Carolina Amador Pérez és Soraya E. Álvarez Núnez nagykövet asszony kíváncsi volt az elmúlt évek magyar tapasztalataira, a sikerekre és problémákra egyaránt.
  Csikány Józsefné, a Nőtagozat elnöke nem kertelt: egyre nehezebb az élet Magyarországon. Magas a családok rezsiköltsége és sok az otthonát vesztett, hajléktalan ember, akik közül csak nagyon kevesen tudnak kiemelkedni a nyomorból, és menthetetlenül a társadalom perifériájára szorulnak. Soha nem látott mértékű munkanélküliség van hazánkban, s nem csak az iskolázatlanok körében.
  Kubában mindenkinek van munkahelye – hangsúlyozta a havannai vendég. A kormány fontos feladatnak tekinti, hogy mindenki tanuljon, legyen valamilyen szakma a kezükben. Természetesen ingyenes a tankönyv és az iskola. Igyekeznek összegyűjteni a volt szocialista országok tapasztalatait annak érdekében, hogy szemléltetni tudják a társadalmi különbséget a szocializmus és a kapitalizmus között, valamint vitaindító fórumokat szerveznek a kettő ellentétének bemutatására.
  Núnez nagykövet asszony kérte, hogy a munkáspárti asszonyok tolmácsolják Thürmer Gyula elvtársnak, és az elnökség minden tagjának, hogy nagyon örültek, hogy perükben a bíróság felmentette a párt vezetését. Búcsúzóul a vendégek gratuláltak a Munkáspárt nehéz anyagi körülmények között is kiemelkedő harcához, s sok sikert, kitartást kívántak a további munkához.