Cikkek
 

KRÓNIKA

FEDEZZÜK FEL MÚLTUNKAT!

img11.gifA RENDSZERVÁLTÁST TÚLÉLT 1919-es EMLÉKTÁBLA SZOLNOK VÁROSÁBAN



 


 

A szolnoki kommunisták olyan emléktáblára találtak a városukban, amely a magyar munkásmozgalomhoz, a Tanácsköztársasághoz kötődik, és valahogyan túlélte az elmúlt két évtizedet is. A szolnoki városházával szemben áll az az épület, ahol 1919 március 16-án útjára indult a Szolnoki Munkás, az első szolnoki kommunista lap. „Vállalható és védendő örökségünk!” – döntöttek a helyi szervezet tagjai. A Munkáspárt városi szervezete a Tanácsköztársaság ünnepén megkoszorúzta az emléktáblát, és mostantól évről-évre itt emlékeznek az első magyar munkásállamra. Az országban bizonyára akadnak még elfeledett emléktáblák, emlékhelyek. Fedezzük fel múltunkat!

TÜNTETÉS A CSEH KÖVETSÉGNÉL
2008. ÁPRILIS 5., SZOMBAT 14 ÓRA

A Munkáspárt és a Baloldali Front szombaton a Cseh Köztársaság Nagykövetsége előtt tiltakozik a csehországi kommunista-ellenes kampány, a cseh kommunista ifjúsági szövetség betiltása ellen. A Kommunista Ifjúsági Uniót tavaly a cseh belügyminisztérium illegálisnak nyilvánította. Nem sokkal később támadások kezdődtek a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja ellen is. A két szervezet ellen indított támadás nem csak antikommunista, a minisztérium által kezdeményezett intézkedések  sértik az emberi jogokat is. Európában nem ez az első eset arra, hogy támadják a kommunista ideológiát. Ezt mi, magyar kommunisták sem hagyhatjuk  Ezért nagyon fontos, hogy minél többen tiltakozzunk, hiszen itt nem csak a csehországi helyzetről, hanem rólunk is szó van. A tüntetés helyszíne: Budapest, VI. kerület, Rózsa utca 61. (közel a Kodály Köröndhőz).


AKTUÁLIS

Kijevben tüntetõk várták Busht
Több ezren tün­­tet­tek vörös zászlókkal George Bush és a NATO politikája ellen múlt hétfõn Kijevben. Az ameri­kai elnök egy napig tárgyalt az ukrán fõvárosban, ahonnan az észak-atlanti szövetség bukaresti csúcstalálkozójára utazott. Az Ukrán Kommunista Párt ezzel egy idõben nemzetközi konferenciát rendezett a NATO tervezett bõvítésérõl, a szövetség keleti expanziójáról. A rendezvényrõl következõ számunkban részletesen is beszámolunk.

Lengyelek az amerikai rakéták ellen

Mintegy háromszázan tüntettek múlt szombaton a lengyel tengermelléki Slupsk központjában az ellen, hogy a város közelébe telepítsék az amerikai rakétavédelmi pajzs elemeit. Ez volt az elsõ nyilvános demonstráció a rakétatelepítési tervek ellen Lengyelországban, ahol a közvélemény jelentõs része ellenzi az amerikai terveket. „Nem a pajzsra!” - skandálták a tüntetõk a második világháborús szovjet hõsi emlékmû elõtt. „Nem az amerikai bázisra”, „Elég a fegyverkezésbõl a világon” – hangzottak a további jelszavak. Az egyik transzparenst, amelyen a következõ szöveg volt olvasható: „Nem akarunk ágyútöltelék lenni az Egyesült Államok számára!” – a tiltakozók az emlékmûre rögzítették.

Általános sztrájk a Daciánál

Mintegy kilencezren nem vették fel a munkát múlt csütörtökön a román Automobile Daciánál. A negyedik sztrájknapon a szakszervezeti vezetõk úgy nyilatkoztak, addig folytatják a munkabeszüntetést, amíg fizetésemelésre és jobb munkakörülményekre vonatkozó követeléseiket nem teljesítik.

Csehország: Ne adják el a kórházakat!

Sztrájkokat és más tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba a cseh szakszervezetek, ha a kormány nem állítja le az egészségügy további privatizációját.  Csehországban január elsején vezették be a vizitdíjat, a receptdíjat és a kórházi napidíjat. A reform második szakaszában – 2009 januárjától – részvénytársaságokká alakítanák át az egészségbiztosítókat és az egyetemi kórházakat. 


A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu