Cikkek
 

INTERJÚ

VIGYÜK TOVÁBB A VÖRÖS ZÁSZLÓT

BESZÉLGETÉS DELIKÁT DÓRÁVAL
BUDAPEST 27. VÁLASZTÓKERÜLET KB-KÉPVISELŐJÉVEL



Delikát Dóra Vera 1975-ben született Budapesten. Mezőgazdasági iskolát Izraelben végzett, ott is élt 2002-ig. Volt fejőlány kibucban, dolgozott gyári munkásként, de a vendéglátóiparban és az idegenforgalomban is megállta a helyét. Hazatérte után szociális gondozóként helyezkedett el. Jelenleg két kisfiút nevel.


Delikát Dóra az egyik legaktívabb párttag, szülés előtt nem volt olyan munkáspárti rendezvény, amin ne vett volna részt. Még áldott állapota utolsó hónapjában is ott volt a salgótarjáni Front-táborban.

– Mi hozott a pártba? Mi tart itt?

– A családunkban hagyomány baloldalinak lenni. Édesanyám titkár volt a KISZ-ben, az Egyesült Villamosgépgyárban az üzemi négyszög tagjaként szolgálta a szocializmus ügyét. Anyai nagyapám párttag és munkásőr volt 1989-ig. Végtelenül csalódott az MSZP árulásában, és mindig mondogatta, hogy nem ő lépett ki a pártból – a párt lépett ki belőle. 1993 óta vagyok aktív választópolgár, mindig a Munkáspártra szavaztam. Aztán, ahogy kezdtem „öregedni”, egyre nagyobb érdeklődéssel figyeltem a napi politikát, elgondolkoztam a világ igazságtalanságain és kerestem a valóságban az igazat. Rájöttem, hogy A Szabadság segítségével láthatok mélyebben a dolgok mögé. Így váltam baloldali gondolkodású emberből kommunistává. 2005-ben léptem be a Munkáspártba. A mi feladatunk, hogy tovább vigyük a vörös zászlót, és forradalmi helyzetben tudjuk, hol a helyünk és mit kell tennünk. Ez a tudat erőt ad a harchoz és hiszem, hogy elérkezünk egy olyan korszakba, mikor felszabadíthatjuk népünket.

– Mit szól a családod a politikai tevékenységedhez? Gondolom örülnek...

– A családunkban a pártmunka természetes. Férjemmel, Váncsa Csabával, aki a szakszervezeti munkacsoport vezetője, a Baloldali Frontban ismerkedtem meg, esküvőnket is több elvtársunk részvételével tartottuk meg. Édesapám, Delikát Imre, aki szintén a párt tagja, mindig ebbe az irányba mutatta az utat, s támogatta, hogy aktív részt vállaljak a közös munkában.

– Mi a legfontosabb érték számodra?

– Az elvhűség, a munka, a család szeretete és a becsület.

– Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

– Világforradalmat kérnék, amiből világszocializmus következik, ennek megvalósításához pedig egészséget.

– Mit olvastál mostanában?

– Rendszeresen olvasom A Szabadságot és munkásmozgalmi kiadványokat: Lenin műveit, A Kommunista kiáltványt, Engels írásait az angliai munkások életéről a XIX. században. Egyik kedvenc könyvem Marosán Györgytől a Tüzes kemence, de szívesen forgatom Berkesi András regényeit és különböző történelmi műveket. Családunkban csak A Szabadságra fizetünk elő, nem vagyunk hajlandók tőkés lapokat támogatni, de pénzünk sem lenne rá. Kisebbik fiam most lesz 3 hónapos, így hosszabb könyvek olvasására nincs időm, de folyamatosan figyelem az Internetet és rádiót is hallgatok.

– Mi a tapasztalatod az elmúlt idők változásaival kapcsolatban?

– 18 év alatt a mindenkor hatalmon levő kormányok szinte mindent eladtak, ezzel gyarmati sorba süllyesztették szerencsétlen hazánkat. Sajnos azt látom, hogy a lejtőn még mindig nincs megállás, egyre rosszabb a helyzet. Akinek van munkája, fél az osztályharctól. Napjainkban a tőke sokkal alattomosabban támad, mint a Horthy-rendszerben. Akkor ők nyíltan kimondták, hogy ellenforradalmárok, ma a hozzájuk hasonlók forradalmárnak nevezik magukat. A „munkásosztály” fogalom a folyamatos agymosásnak köszönhetően majdnem megszűnt. A legfájóbb dolog a kapitalizmusban, hogy míg egy elenyésző kisebbség lubickol a luxusban, a többség nyomorog. Hajléktalanokkal, éhező gyerekekkel, nélkülöző betegekkel van tele az ország. Ez egyesek jólétének az ára. Sokan a drágaságért szinte kizárólag Gyurcsányt teszik felelőssé, pedig ő csak egy jelentéktelen láncszeme annak a bűnös rendszernek, amit kapitalizmusnak nevezünk.
  Mindenkit arra kérek, hogy legalább egy embert szervezzen be a pártunkba a családjából, hogy sokkal többen legyünk. Agitátorokra van szükség, akik a bajok forrását megvilágítják, és valóban meg is értetik az emberekkel azokat. Ha a családtagjainkat nem tudjuk meggyőzni, hogyan tegyük ezt idegenekkel? Édesapámnak sikerült! Másnak is sikerül! A Szabadságot büszkén tudom ajánlani, jó kézbe venni. A saját példányomat, miután elolvastam, beviszem a kerületi könyvtárba, hogy így ismertté tegyem. Ezt bárki meg tudná tenni. A szemléleten kell változtatni!

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Jelenleg szülési szabadságomat töltöm, elsősorban a családommal vagyok. Együtt járunk munkásmozgalmi rendezvényekre is. A három hónapos fiam is jelen volt a Tanácsköztársaság évfordulóján.

– Van vörös inged?

– Három is van. Kommunistaként és nőként is büszkén viselem, s ez a kedvenc színem is. Palesztin kendőt 2005 óta hordok, még Egyiptomban vettem. Sajnos a fiatalok gyakran csak divatból hordják, én azért, mert szolidáris vagyok a palesztin néppel és a világ összes elnyomott nemzetével.

FOGARASI ZSUZSANNA