Cikkek
 

HÍREK

ÚJABB BKV-SZTRÁJK MÁJUS 27-ÉN

A fővárosi önkormányzat Demszky Gábor vezetésével évek óta nem törődik, mostohán bán, a főváros közösségi közlekedésével. A főváros megrendeli a szolgáltatást, az elvégzendő teljesítményt – melyet munkavállalóink igen mostoha viszonyok között, megfelelő színvonalon teljesítenek – azonban azt 1990 óta nem fizeti ki.
  Adósságspirálba kergették a BKV Zrt.-t, amely miatt leg­­utóbb már a munkavállalók bérét is csak banki segítség­gel tudta kifizetni. 80 milliárdra rúg az adósság, melyet az adófizetők pénzéből szeretné pótolni a városvezetés. Az utazóközönséget nem kímélve a finanszírozási problémák miatt, – mind nehezebb feltételeket biztosítva a munkavállalóink számára – veszélyeztetik az utasok biztonságát a járművek rohamosan romló műszaki állapota miatt. Le­gyen már vége a fővárosi utazóközönség büntetésének – olvasható a BKV sztrájkbizottságának felhívásában. A paraméterkönyv bármilyen mértékű változtatása nem oldja meg a BKV Zrt. finanszírozását. Ezt tudja már a városvezetés, éppen ezért az időhúzás taktikáját választották, de nem adják meg a menedzsment számára az engedélyt, hogy annak visszavonásáról döntsenek.
  A szakszervezetek azt követelik Demszky Gábor úrtól, hogy új finanszírozási forrásokban keressen megoldást. Nem igaz, hogy a szakszervezeteket tájékoztatják a főváros és az önkormányzat között folyó tárgyalások érdemi eredményeiről. Sőt, Budapest főpolgármestere nem hajlandó szembe nézni a szakszervezetek reális követeléseivel, és bátortalanságáról tesz tanúbizonyságot a tárgyalásoktól való személyes távolmaradásával. A Munkáspárt támogatja a sztrájkolókat, és elítéli a dolgozók megosztására törekvő BKV-vezetés és a főváros módszereit.

AKTUÁLIS

Röplapoztak a gyöngyösi frontosok
A munkavállalók jogaiért röplapoztak múlt kedden a Baloldali Front–Kommunista Ifjúsági Szövetség gyöngyösi aktivistái. Az akciónak egy apropója volt: dolgozni kell, nem csak május 1-én van alkalom a Front és a Munkáspárt politikájának népszerûsítésére, álláspontjának bemutatására. A szórólapokat a gyöngyösiek érdeklõdéssel, mindenfajta ellenszenv nélkül fogadták.

Koszorúzás a Gesztenyéskertben
A fasizmus fölött aratott gyõzelem 63. évfordulóján a Munkáspárt is megemlékezett a Gesztenyéskertben. A kommunisták koszorúját Farkas Ferenc, a Központi Bizottság tagja és Csikány Józsefné, a Nõtagozat elnöke helyezte el az antifasiszta emlékmûnél.   

A turizmust is büntetnék
A kubai turizmussal kapcsolatos honlapokat záratott be az amerikai kormány. A weboldalak tulajdonosa, Steve Marshall brit állampolgár, aki Spanyolországban mûködtet utazási irodát európai ügyfelekkel, ám az oldalak egy amerikai szerveren voltak, és ez elég volt ahhoz, hogy a blokádra hivatkozva az USA kormánya bezárja a honlapjait. Marshall az EU-hoz fordult segítségért, de nem kapott, arra hivatkozva, hogy a cége hivatalosan a brit Virgin-szigeteken székel, ami nem az Európai Unió hatásköre.

Sztrájkba léptek a nõvérek
Egy héttel a dán egészségügyben dolgozók sztrájkja után a múlt hétfõn újabb északi országban elégelték meg alacsony fizetésüket a nõvérek. Svédországban több ezer ápoló tette le a munkát, szakszervezetük minimum tízszázalékos béremelést akar elérni. A munkabeszüntetés természetesen nem érintette az elengedhetetlen sürgösségi eseteket.

 

MEGHÍVÓ

a Magyar-Kubai Baráti Társaság szeretettel meghívja Önt és családját

José Martíról, Kubáról tartandó konferenciájára

Előadók:

Harsányi Iván – José Martí politikai hagyatéka

Kerekes György – José Martí nemzetfelfogása

Kakuk Éva – Az oktatás és nevelés prioritása Kubában

Simor András – Az Egyszerű versek és Szabad versek költője

A konferencia alkalmából megjelenik kétnyelvű kiadásban José Martí La Edad de Oro – Aranykor című, gyerekek számára írt könyve, az Eötvös József Könyvkiadó gondozásában. Ez a kötet, valamint az Eötvös József Könyvkiadó régebbi, latin-amerikai témájú könyvei a konferencia alkalmából kedvezményes áron megvásárolhatók.

 

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 313-5420 (közvetlen); 334-1509/22 m. Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu