Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

 

A GYŐZELEM NAPJÁN
KAZINCBARCIKÁN

Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakosságát a rendszerváltás utáni mindenkori kormány gyakorlatilag a kilátástalanságba taszította. A munkanélküliséget most a kórház eladásával kívánják súlyosbítani. Ez ellen is felszólaltak május 9-én a munkáspártiak.

Milyen lehet az élet egy városban, ahol a munkanélküliség harminc százalékos? – válaszolt Molnár Oszkár, Edelény polgármestere a Munkáspárt elnökének kérdésére. Majd folytatta: a cigányság gondját nem kezeli a kormány, de általában a politikai elit sem. Nem segélyekkel kellene tömni őket, hanem munkát, munkahelyeket teremteni – fogalmazták meg egyszerre. Thürmer Gyula a múlt héten látogatott el Edelénybe. Elkísérte Budai Ferenc BAZ-megyei és Kardos Mihály kazincbarcikai elnök, aki a nap gazdája volt. Közösen tették tiszteletüket a II. Világháború áldozatainak emlékművénél is. Edelényben valaha két önkormányzati képviselője volt a Munkáspártnak, és általában 5-6 százalék szavaz ránk. Van tehát mit keresni itt is.
  Kazincbarcikán nehezebb volt a program szervezése, de így is lehetőség nyílt a Szabadság Emlékmű megkoszorúzására. Az MSZP vezette önkormányzat kerek-perec kitért a találkozó elől, ami persze érthető is. Május 18-án népszavazás lesz a városi kórház sorsáról. A Munkáspárt elítéli az önkormányzatnak a kórház értékesítésére vonatkozó terveit. Arra kérjük Kazincbarcika lakosságát, hogy ne engedje a kórház eladását! – jelentette ki a sajtótájékoztatón Thürmer Gyula. Véleménye szerint a kisebbségi kormányzásban eltöltött minden egyes nap veszteség, az embereknek pedig szenvedés. Az ország fuldoklik, és az SZDSZ tartja kezében a lélegeztető készüléket, ám a levegő minden cseppjét az adófizető polgárok fizetik – tette hozzá. A nagy trükk – az egészségügyet egyben eladni – nem vált be, ezért most az történik, hogy városonként igyekeznek kiárusítani a kórházakat.
  Újságírói kérdésre, miszerint hajlandó lenne-e a Munkáspárt koalícióra lépni az MSZP-vel, a pártelnök azt válaszolta, hogy igen, amennyiben a szocialisták „kirakatpolitikusai” teret engednének a valódi szociális érzékkel és értékrenddel gondolkodó és dolgozni akaró tagjainak.
  A tájékoztató után Thürmer Gyula dedikálta Balszemmel című politikai naplóját.

Kevésből lesz a sok

Nem sok ember lehet, aki irigyelné a Munkáspárt Tolna megyei elnökének, Buda Péternének a helyzetét. A 2006-os választások, és persze a pártellenzék azt megelőző intenzív támadása megviselték a megyei pártszervezetet. Alig-alig maradtak tagok, miközben a feladatok változatlanok. A Munkáspártot mostanság Tolna megyében is jól fogadják az emberek, vélhetően sokan is szavaznak majd a pártra, feltéve, ha lesznek jelöltek, ha sikerül összeszedni a kopogtatócédulákat. Buda Péterné nem keseredett el, rendbe tette az anyagi ügyeket, s hozzálátott a munkához.
  Az elmúlt héten megszervezték a pártelnök szekszárdi látogatását, abban a reményben, hogy sikerül felhívni a közvélemény figyelmét és lelkesedést sugározni a tagságnak. Thürmer Gyula Szekszárdon tárgyalt a városi önkormányzat több vezetőjével, ellátogatott Harc községbe, és több interjút adott a helyi újságok és televízió tudósítóinak. A szekszárdi belvárosi séta is megtette a hatását, az emberek tudták, hogy újra itt van a Munkáspárt.
  Nem sok minden történt ezen a napon, de mégis értékes. Valami elindult. Megszülettek az új gondolatok: el kell menni a Német Színházba is, a megyei kórházba, érdemes találkozni a német kisebbséggel, beköszönni a Harc községben megrendezendő Falunapra, a városi piacra. A tolnai példa is mutatja: dolgozni érdemes és kell, a kevésből lesz a sok.

 

 „...Én nem várom a Fideszt, de a szocikból tényleg elegem van. Gyurcsány tök hülyének nézi a népet, azaz bennünket! ...”

Idézet a Balszemmel II. kötetének hetedik oldaláról

 

HAJDÚSÁGI LÉPÉSEK

 Thürmer Gyula közmunkásokkal polgáron

Hajdú-Bihar megyében sem könnyű a pártmunka, még akkor sem, ha olyan lelkes vezetők állnak az élen, mint Edelényiné Nagy Mária megyei elnök és Gacsó Mihály­né KB-tag. Sőt, még akkor sem lesz könnyebb, ha hozzávesszük a két kitűnő debreceni fiatalt, Szatmári Boglárkát és Dózsa Miklóst. Sok a munka, kevés az ember. A lelkesedés és a kitartó munka azonban ezúttal is megbízható segítőtárs volt. Sikeresen szervezték meg Thürmer Gyula múlt heti látogatását Polgáron és Balmazújvárosban. Érdekes találkozókra került sor a helyi önkormányzati vezetőkkel, hiszen Balmazújvárosban a Fidesz, Polgáron pedig az MSZP van hatalmon. A térség legnagyobb gondjával, a munkanélküliséggel sem itt, sem ott nem tudnak megbirkózni. A mostani gazdaságpolitika agyonvágta a magyar vállalkozókat, eltűnt az ipar, sőt most már a mezőgazdaság is. Nem születnek új munkahelyek.
  Polgáron Thürmer Gyula felkereste a helyi katolikus plébániát, megtekintette a térség legnagyobb katolikus templomát, Hild József művét. Megkoszorúzta a város nemzeti emlékműveit. Az emberek érdeklődéssel beszélgettek el a párt elnökével. Balmazújvárosban a Balszemmel kötet átütő sikert aratott.

Ki Marxot, ki pedig a tőkét kapta

A Magyar Hírlap május 6-ai számában egész oldalas interjú jelent meg Thürmer Gyulával. A teljes szöveg elolvasható a www.magyarhirlap.hu internetes címen. Most három kérdés-feleletet idézünk a beszélgetésből.

– A baloldal csúfos bukásra áll.
– Pontosítanám: az MSZP csúfos bukásához érkeztünk el. Az MSZP lábbal tiporja a baloldali fogalmakat, és amit csinál, az nem baloldali politika. Húsz évig semmi másról nem szólt az élet Magyarországon, mint hogy minél többet lopjunk. Az emberek ezzel elégedetlenek, és változást akarnak. Mi, igazi baloldaliként, azt javasoltuk, hogy legyen luxusadó, és adóztassuk meg a villákat. A Gyurcsány-kormány erre nem hajlandó. Ehelyett ingatlanadót akar, amely a békásmegyeri nyugdíjasokat, a kisembereket, a falusi kis házak lakóit, tehát mindenkit sújtana. Az igazi baloldaliság azt jelentené, hogy megadóztatjuk a nagytőkét, és többet adunk az embereknek.

– Mindaz, amit most felsorolt, közel áll a Fidesz álláspontjához.
– Örülök, hogy a Fidesz felismerte a helyzetet, de nem vagyok benne biztos, hogy végre is hajtja, ha hatalomra jut. Hiszen a farkas természete nem változik, ahogyan a tőke természete sem. A tőke persze okos, és tud racionálisan gondolkodni, ezért adok esélyt én is a Fidesz-kormányzásnak. Tudni kell azonban, hogy a Fidesz nem a szegények, nem a „csórók” pártja.

– Viszont az MSZP örökölte az egykori élcsapat „hozományát”.
– Lassan húsz éve, hogy amikor 1989-ben az MSZMP megszűnt, és Nyersék, Hornék megcsinálták a maguk MSZP-jét, megosztoztunk a régi vagyonon. Nekünk jutott Marx, ők kapták a tőkét. L enyelték az akkori pártvagyont, amely sok százezer egyszerű, becsületes párttag munkájából jött létre, ahogyan például a Népszabadság, a Szabad Nép egykori székházát is téglajegyekből építették.

ANYÁK NAPJA ZUGLÓBAN

Jól sikerült ünnepséget szerveztek a zuglói pártszervezet tagjai Anyák Napja alkalmából. Ebben az időben készülnek az itteniek az időközi önkormányzati választásokra is, gyűjtik a kopogtatócédulákat. Hajdú József munkáspárti jelölt indulását hamarosan bejelentik.