Cikkek
 

INTERJÚ

VÁLASSZUNK JÓ ÉS ROSSZ KÖZÖTT!

BESZÉLGETÉS KOVÁCS ISTVÁNNAL
PESTMEGYE 8. VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK KB-KÉPVISELŐJÉVEL



Fléger Tamás 1953. december 29-én született Budapesten. A MÜM 11-ben, a Könyves Kálmán körúton tanult géplakatos mesterséget. 1977 óta párttag, két éve KB-tag, a 8-as régió elnöke, KB-megbízott a 14. választókerületben. Az egyik legsikeresebb kopogtatócédula-gyűjtő Budapesten. Kisugárzásával, beszédével szinte min­denkit lefegyverez.

 

„Szabadidő? Az meg mi?” – Fléger Tamást talán ez a kérdés-felelet jellemzi a legjobban. Tőle hitelesen hangzik: „A munkásnak csak az lehet előnyös, ha saját kezében tartja a hatalmat és az elosztási rendszereket.”

– Mi hozott a pártba és mi tart itt?

– Először is a meggyőződésem, a családi neveltetés, az iskolai környezet. A szocializmusban tanultam és nőttem fel. Aztán sok mindenre rájöttem saját tapasztalataim révén. A munkásnak csak az lehet előnyös, ha saját kezében tartja a hatalmat és az elosztási rendszereket. Még ez is túl egyszerű. Ez a meggyőződés, érzés nem mondható el néhány mondatban. És az optimizmusom... Nem törvényszerű, hogy ez az ország egy fekáliatenger legyen. Szeretnék részese lenni Magyarország felemelkedésének.

– Van vörös inged?

– Van, jó ötletnek tartom. Mindenkinek viselni kellene a rendezvényeken. Szerintem sokkal több elvtársnak van, mint ahányan felvették május elsejére. Felemelő élmény látni több száz vagy ezer embert vörösben.

– Mit olvastál mostanában? Milyen filmeket néztél?

– Interneten főleg a mozgalommal kapcsolatos információkat gyűjtöm be. Szépirodalomra rendkívül kevés időm jut az utóbbi időben. A 18-19-es magyarországi forradalmakról olvastam legutóbb egy klassz könyvet. A hat napos szakszervezeti kormányról érdeklődöm, mert egyelőre fehér folt, holott fontos munkásmozgalmi esemény. Szívesen böngészem a munkásmozgalom történeti lexikonját. Az újságolvasást anyagilag nem engedhetem meg magamnak, újságot nagyon ritkán veszek. Sajnos a tévéműsorok nem annyira jók, hogy nézni lehessen őket, de a Filmmúzeumot szeretem. Több szovjet filmet fel is vettem, legutóbb egy Leninről készült remek játékfilmet. Általában természetfilmeket vagy tudományos programokat kedvelek, s a sportot is szeretem.

– Mi a legfontosabb érték az életedben?

– Az emberi kapcsolatok és az idősek tisztelete. Persze nem csak a kora miatt tisztelek valakit, hanem emberi mivolta miatt is. Fontos érték a világnézetem, amit óvok, védek. A munkahelyemen ki van ragasztva az öltözőszekrényemre a „Munkáspártot a parlamentbe!” felirat. Mindenkivel kommunistaként nézek szembe.

– Mit szól pártmunkádhoz a családod?


FLÉGER TAMÁS EGY PERCIG SEM TAGADJA MEG MÚLTJÁT, MA IS BÜSZKE 1977-BEN KIÁLLÍTOTT ELSŐ TAGKÖNYVÉRE.

– Minden rendezvényre ropogós, frissen vasalt ruhába megyek. Május elseje előtt a feleségem több fehér inget kivasalt, de miután jeleztem, hogy jobb lenne a vörös, néhány perc múlva már rajtam is volt. A gyerekeimre semmit nem akartam ráerőltetni. A lányom saját maga jött rá a társadalmi problémák okaira. Munkája során, szociális munkásként napról napra tapasztalja a szegénységet és kiszolgáltatottságot. Nagyon büszke vagyok rá. Eljön a munkáspárti rendezvényekre, és már az aláírásgyűjtésben is részt vett. Tehát a családom érti a helyzetet. Itt élnek a kapitalizmusban, akaratlanul is látnak és hallanak.

– Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

– Egy marxista tud erre válaszolni? Nehéz kérdés. Visszahozhatnám a szocializmust, de ez nem ilyen egyszerű! Sokat kell dolgozni addig. Az a legnagyobb gondom, hogy nem tehetek eleget a pártért, a mozgalomért. Ilyen vonatkozásban nem vagyok kibékülve magammal.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Az meg mi? Pártmunkát végzek, és néha pihenek a telkemen. Most hétvégén is kimegyünk a családommal. Dolgozgatunk, eszegetünk. Nagyon szeretem a pacalt. Néha külföldre is eljutok. Görögországban egy hatalmas munkástüntetésen vettem részt. Örülök, hogy ott lehettem és átélhettem azt a páratlan élményt. Mindig megkóstolom a helyi specialitásokat, és érdeklődöm az emberek élete iránt. Szeretek beszélgetni az elvtársaimmal és olyan emberekkel is, akik nincsenek velem egy platformon.