Cikkek
 

INTERJÚ

EL KELL OSZLATNI A KÖDÖT

BESZÉLGETÉS DÓZSA MIKLÓSSAL
A MUNKÁSPÁRT HAJDÚSZOBOSZLÓI KB-KÉPVISELŐJÉVEL



Dózsa Miklós 1983. március 10-én született Debrecenben. A Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola orvosi kéziműszer-készítő szakán végezett. 2005-ig a helyi áramszolgáltatónál értékesítési ügyintézőként dolgozott, jelenleg a TIGÁZ adatfeldolgozó munkatársa. A Baloldali Front Hajdú-Bihar megyei elnöke, a Munkáspárt debreceni alelnöke. A Baloldali Front legutóbbi tisztújító kongresszusán az országos vezetés tagjává választották. 

 

„Segíteni kell az embereknek egy olyan rendszerben, ami nem őket szolgálja. El kell oszlatnunk a ködöt, ami az országban honol, és blokkolja a tudatot.”

 

– Mi hozott és mi tart a pártban?

– Személyes ismeretség útján kerültem ide. Korábban is együttéreztem a rászoruló emberekkel, így nem volt nehéz azonosulni az elvekkel, a párt politikájával. A magam eszközeivel is hozzá akarok járulni a kapitalizmus mocsarából való kilábaláshoz, az ország felemeléséhez. Segíteni kell az embereknek egy olyan rendszerben, ami nem őket szolgálja. El kell oszlatnunk a ködöt, ami az országban honol, és blokkolja a tudatot. Minden kérdésre meg kell keresnünk és meg kell adnunk a választ, mert ha nem tesszük, marad a szédelgés és a porhintés.

– A családod mit szól politikai tevékenységedhez?

– Elfogadják, soha nem volt ebből problémám. Gyermekem anyja Szatmári Boglárka, a Munkáspárt Hajdú-Bihar megyei szervezetének alelnöke, így otthon nem csak az elvekben van egyetértés, de a gyakorlati munkában is mindketten részt veszünk.

– Mi a legfontosabb érték az életedben?

– A családom, a négy és fél éves kislányom, aki mindig alkalmat ad egy kis játékra, s akiért szívesen tanulnom újra a rengeteg mondókát és verset. Ez szép gyermekkori emlékeket is ébreszt az emberben. Nem beszélve a mesékről, amelyek szebbé varázsolják a hajszolt mindennapokat. Az ember ezekben a percekben elfelejti a stresszel járó napi gondokat. A család kellemes burkot ad ebben az elvadult világban.

– Mi a személyes tapasztalatod az elmúlt idők változásaival kapcsolatban?

– Helyi és országos szinten a pártot és a Frontot tekintve sok pozitív változást tapasztalok. Az emberek egyre inkább érdeklődnek irántunk és elfogadnak bennünket. Újabb utak nyíltak meg előttünk. Minden lehetőséggel élni kell, ha sikert akarunk elérni. A leglényegtelenebbnek tűnő munka gyakran a legfontosabb, hiszen döntő kérdéseket befolyásolhat. Biztos vagyok abban, hogy küzdelmünk meghozza gyümölcsét. A Központi Bizottság képviselőjeként a helyi feladatokra koncentrálok. Figyelem az eseményeket és igyekszem jelen lenni. Az országban hanyatlást látok, anyagilag és erkölcsileg romba dőlt csoportokat, óriási munkanélküliséget és elszegényedést. A mi feladatunk, hogy ezen változtassunk!

– Mivel foglalkozol szabadidődben?

– Interneten tájékozódom a politikai ese­ményekről, ekkor végzem a pártfeladataimat, és néha kikapcsolódásra is jut időm. Zenét hallgatok, szeretem a könnyű rockot, és honlapszerkesztéssel kapcsolatos szakirodalmat tanulmányozok. Persze igyekszem a lehető legtöbb időt a családommal tölteni. Szeretünk enni a szabadban, például babgulyást és chilis babot Bogi módra. Az utóbbi időben a Debreceni Pulykanapokon való részvételen dolgoztunk. Szeretnénk minden alkalmat megragadni, hogy megmutassuk mozgalmunk arcát, emberközeli mivoltát, és természetesen kóstolót adjunk politikai üzenetünkből is. A helyi eseményeken mindig, mindenkinek részt kell venni. Néha sokkal hatásosabbak, mint a direkt rendezvények. Több fronton kell harcolni a sikerért. Az egyoldalúság, a csőlátás örök karanténba zár. Azt tapasztalom, hogy a párt és a Front is áttörte a köréje vont falat, tehát élni kell a tágas tér adta lehetőséggel.

– Mit olvastál mostanában? Milyen filmeket nézel?

– Stephen King Mobil című könyvét egy éve olvasom, de valahogy soha nem jutok a végére. A vonaton szoktam elmélyedni leginkább. Kedvelem a pszichológiai tárgyú írásokat, ezekre az Interneten is vadászom. A Hajdú-Bihari Naplót rendszeresen elolvasom. Sokkal több hasznos információ található benne, mint némely országos újságban. Természetesen olvasom A Szabadságot. A Balszemmel rovat új arculata nagyon tetszik. Az ember mindig választ kap aktuális kérdésekre, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak. Ezen kívül olyan tájékoztatást is találok benne, ami a polgári médiából teljesen hiányzik. Hétvégén sok mesefilmet nézek a kislányommal.

– Van vörös inged?

– Van. Teljesen egyértelmű számomra a szerepe. Minden kommunistának hordania kell legalább a rendezvényeinken. Értékeink és érzelmeink egységét szimbolizálja. Viselése nem kérdés.

– Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

–  Egy lottó ötös, a Munkáspárt hatalmas sikere a választásokon és plusz három kívánság.