Cikkek
 

INTERJÚ

LENDÜLETET BUDAPESTNEK

BESZÉLGETÉS KAJLI BÉLÁVAL
A NAGY-BUDAPESTI ELNÖKSÉG ÜGYVEZETŐ ELNÖKÉVEL



Kajli Béla 63 éves, negyven esztendeje tagja a pártnak. Lakatosként kezdte aktív életét, majd az ifjúsági mozgalomban érett öntudatos kommunistává. Politikai főiskolán pártvezetésből szerzett diplomát, majd a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán gyakorlati tanárként végzett. Dolgozott függetlenített pártmunkásként, a Munkásőrségben hivatásos tiszt volt. Az 1989-es Kongresszuson küldöttként vett részt, és harcolt az MSZMP megtartásáért. Kőbányán aktívan részt vett a párt újjászervezésében. Háromszor volt országgyűlési képviselő-jelölt, két cikluson keresztül pedig külsős tagként önkormányzati munkabizottságban dolgozott. Tagja a Központi Bizottságnak és a Nagy-Budapesti Regionális Elnökségnek. Jelenleg ennek a testületnek az ügyvezető elnöke.

 

„…fel kell gyorsítanunk a választásokra való felkészülést, a munkavégzést, a KB-képviselők munkájának a segítését. Több önálló feladattal, programmal, aktív részvétellel kell őket ismertebbé tenni a helyi közéletben és az ott lakó emberek között.”

 

– Amennyiben a budapesti aktíva megerősít az elnöki tisztségben, milyen terveket kívánsz megvalósítani?

– Terveim és tapasztalataim alapján a különböző szintű pártszervezetek, elnökségek hatékonyabb, konkrétabb munkavégzése és az erre való ösztönzés a legfontosabb, valamint a pártmunkában a szervezeti élet kérdései, a pártmegbízatások teljesítésének módja.
  A jelenlegi belpolitikai helyzetet ismerve fel kell gyorsítanunk a választásokra való felkészülést, a munkavégzést, a KB-képviselők munkájának a segítését. Több önálló feladattal, programmal, aktív részvétellel kell őket ismertebbé tenni a helyi közéletben és az ott lakó emberek között. Tömegkapcsolatok kialakítása, a választópolgárok bizalmának megnyerése rendkívül fontos a jelöltté válás folyamatában.

– Nem csak Budapestről van szó, hanem egy sokkal nagyobb területről.

– Budapesten és Pest megyében a pártmunka soron következő legfontosabb feladatainak egyike a régiókban zajló elnökségi ülések, taggyűlések tartalmi munkájának a javítása. Konkrét témában, konkrét feladatok meghatározásában a párttagság lehető legszélesebb köreit kell megmozgatni. Fel kell készíteni a tagságot a lebonyolításra. A rendelkezésre álló erőinket a jelöltállítás feladatainak a megszervezésére kell koncentrálni. A KB-képviselők közreműködésével alakítsunk ki élő kapcsolatot a támogatók és szimpatizánsok köreivel. Csak ott lehet a Munkáspártra szavazni, ahol meg tudjuk állítani a jelöltünket. Minden pártszervezet ezt tűzze zászlóra. Ehhez a munkához nem csak a párttagok szükségesek, hanem a támogatók és szimpatizánsok is.

– Szerepel-e a tervekben a Baloldali Fronttal való együttműködés?

– A Front budapesti elnöke az elnökségi ülések állandó meghívottja. Kidolgozzuk, hogy melyek azok a pontok, ahol az együttműködés megvalósítható, erősíthető.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Feladataimból adódóan összesűrűsödtek a tennivalók. Pártmunkát az ember a szabadideje rovására tud végezni. Legfontosabbak a családommal töltött napok, inkább órák. Gombai hétvégi házamban a kertészkedés jelenti a kikapcsolódást, és ha marad még idő, akkor a horgászat. Alkalmanként kirándulok baráti társaságommal. Olvasásra is egyre kevesebb időm jut, de igyekszem szakítani rá. Kedvenceim a versek. Rendszeresen olvasom Adyt, József Attilát, Radnótit. A költemények mondanivalója, tömörsége újabb gondolatokra és cselekvésre sarkallja az embert. Ösztönző ereje van.

– Mit üzensz a tagságnak?

– Mostani legfontosabb feladatomnak azt tekintem, hogy a budapesti és pest megyei vezetőkkel, az elnökség tagjaival, a régióelnökökkel úgy tudjuk lendületbe hozni a fővárosi és pest megyei mozgalmat, hogy megfeleljünk azoknak a kihívásoknak, amelyeket a párt célként tűzött ki, s melyeket a magyar kapitalizmus viszontagságai a kommunisták elé állítottak. Ha ebben tudunk egységesen cselekedni, együtt képesek vagyunk küzdeni, akkor a siker nem marad el.
  Mindenkinek hatékonyabbnak és kö­vet­kezetesebbnek kell lennie. Bízom benne, hogy minden tagunk teljesíti, amit elvállalt a maga terültén. Erősebb lesz a pártunk, nagyobb lesz a mozgásterünk, és idővel a munkánk is gördülékenyebbé válik. A Munkáspártban bízó magyar állampolgárok ezt elvárják tőlünk.