Cikkek
 

INTERJÚ

ITT VANNAK A VÖRÖSÖK!

BESZÉLGETÉS JUHÁSZ NORBERTTEL,
EGER 1. SZ. VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK KB-KÉPVISELŐJÉVEL



Juhász Norbert
1989. április 8-án született Debrecenben. Általános iskolát Felsőtárkányban végzett, majd Egerben tanult kereskedelmet. Jelenleg a Szent Lőrinc Szakmunkásképzőbe jár. A Központi Bizottság tagja, aktívan részt vesz az egri Front munkájában. Keveset beszél, de sokat dolgozik. Az országban a legtöbb Szabadság előfizetés összegyűjtése kapcsán vált ismertté. Munkásőr-klubot hozott létre egy közösségi portálon, mert fontosnak érzi a múlt megőrzését és a hagyományok ápolását, átadását a jövőnek.

 „Fontos, hogy tehetek valamit a magyar nemzet megmentése érdekében egy forradalmi, harcos élcsapat tagjaként, amely a marxi-lenini útmutatás alapján képzeli el a jövőt” – Juhász Norbert nem pártfőiskolai brossurát ismétel, fiatalemberként az élet tanította meg erre az igazságra.

– Mi hozott a pártba és mi tart itt?

– A történelem iránti érdeklődésem folytán kaptam egy képet a magyar társadalomról, amelyben gyakran váltogatták egymást különböző politikai- és eszmerendszerek. Sokat gondolkoztam és olvastam. Nem tagadom, hogy először a jobboldalon kerestem a helyem. Nagyon korán és viszonylag rövid ideig. Már akkori elkötelezettségem miatt 15 esztendős koromban felvettek a pártba, holott 16 év az alsó korhatár.
  Örömmel tölt el, hogy szolgálhatom a dolgozók érdekeit egy olyan helyzetben, amelyben a társadalom morális válságban van. Fontos, hogy tehetek valamit a magyar nemzet megmentése érdekében egy forradalmi, harcos élcsapat tagjaként, amely a marxi-lenini útmutatás alapján képzeli el a jövőt. Egy jobb és igazságosabb társadalomért küzdünk.

– Vörös ing?

– Jó elképzelés, mert a kívülállók látják, hogy külsőleg is egységesek vagyunk. Szó szerint is megfogalmazódik bennük: „Itt vannak a vörösök! Jönnek!”

– A családod hogyan viszonyul politikai elkötelezettségedhez?

– Voltak konfliktusok. A Kádár-rendszerben a család egyik szárnya tipikusan jobboldali, míg a másik erősen baloldali beállítottságú volt. Nagyapámnak volt egy ’56-os ellenforradalmár testvére. Azonban volt a családban KISZ titkár is a BERVA-gyárban. Kettejük között végtelen vita zajlott. Mivel egyetlen gyerek vagyok a családban, igyekeznek elfogadni.

– Miket olvastál mostanában?

– A Balszemmel köteteket és a Küzdtünk híven című életrajzi gyűjteményt, amely Baranya megyei, pécsi ellenállók és volt partizánok példamutatását vetíti elénk. Élvezetes és tanulságos olvasmány. Interneten inkább politikai lapokat olvasok.

– Milyen filmeket nézel?

– Tanulni kell, gyakori naivitásukkal együtt a szocializmus idejéből származó filmek rámutatnak az eszmére, az ideológiára és tükrözik az akkori viszonyokat.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Sportolok, szeretem a párbajtőrözést és túrázni is szoktam. Filozófiai és politikai műveket olvasok a pártoktatás kiegészítéseként. Szabó Tamás színvonalas leninizmus-előadásait önképzéssel gazdagítom. Sok időmet lefoglalja a Munkáspártban folytatott tevékenység. A KB tagjaként sok mindennek utána kell nézni. Salgótarján nem a szomszédban van, de oda is gyakran utazgatok.
  Részt vállalok a különböző akciók szervezésében. Ilyen volt a kórházprivatizáció elleni tüntetés, ezt megelőzően a népszavazási kampány, aláírásgyűjtés az Albert-házaspár kezdeményezésére. A plakátozások folyamatosak, szinte minden hónapban van új plakát. Ebben a helyi pártszervezet nyújt segítséget.

– Mi a legfontosabb érték az életedben?

– Igazán boldog csak akkor lehet az ember, ha a közösség érdekeit szolgálja, és nem a kicsinyes, kapzsi, önző célok rabja. A forradalmi munkásmozgalom ezen belül fontos értéket képvisel.

– Hogyan hatnak rád a változások?

– A rendszerváltás óta folyamatosan zajlik az ország kiárusítása és gyarmatosítása. A neoliberális métely óriási pusztítást végez, ez sajnos az emberek gondolkodásában maradandó károkat okoz. Nekünk, kommunistáknak az a feladatunk, hogy tudatos harci élcsapatként kiutat mutassunk a népnek ebből a súlyos és szorult helyzetből. A 2006-os választásokat megelőzve szerveződtünk újra, mert a pártszakadás után Heves megyében sehol sem voltunk. A Vörös Csillag moziban szerveztük újjá a helyi mozgalmat, ahol jelen volt a szervezet magja: munkásőrök, párttitkárok és az MSZMP volt tagjai. Fiatalként engem bíztak meg a KB képviselői funkcióval. Úgy gondolták, hogy szellemileg és fizikailag egyaránt képes vagyok ellátni a feladatokat. Mindent megteszek annak érdekében, hogy reményeink hamar valósággá váljanak.