Cikkek
 

INTERJÚ

KOMMUNISTA MARADTAM

BESZÉLGETÉS KISS JÁNOSSAL,
A SZARVASI VÁLASZTÓKERÜLET KB-MEGBÍZOTTJÁVAL



Kiss János

1951-ben született Szarvason. Tizenkét éves volt, mikor édesapja egy balesetben meghalt. Szlovák nemzetiségű édesanyja hat gyereket nevelt fel egyedül.
  1970-ben mezőgazdasági techniku­mot, majd marxista-leninista egye­te­met végzett. 1973-ban lett az MSZMP tagja. A rendszerváltás után két cikluson keresztül önkormányzati képviselő volt. Jelenleg az egykori Baromfifeldolgozó Vállalat „utódjánál” művezetőként dolgozik. Az orosházi alapszervezet titkára, a Békés megyei 6-os választókerület területi elnöke.

 

 „Nekünk, kommunistáknak az a feladatunk, hogy felébresszük az embereket. Vegyék észre, hogy az orruknál fogva vezetik őket” – Kiss János, a szarvasi választókerület KB-megbízottja annak idején az MSZMP-ben is megmondta a véleményét, nem hajlandó megalkudni az igazságtalanságokkal ma sem.

– Hogyan kerültél a pártba és mi tart itt?

– A családom egész történelme ide köt. Nagy­apám vöröskatona volt, szüleim párttagok. Édesapám 1945-ben volt 21 éves, a Fényes Szelek nemzedékéhez tartozott.
  A szocializmusnak köszönhetjük, hogy édesanyánk becsületes munkával felnevelhetett, és mind a hatan érettségizhettünk. Ma ezt nem lehetne megvalósítani.

– Az emberek mégsem mernek lépni...

– Lehet kiabálni az utcán, hogy a miniszterelnök hülye, de bent a multinál nem lehet elmondani, hogy a főnök hülye. Ez nem szabadság és nem demokrácia. Ez kizárólag a pénz szabadsága. Csak az a fontos, hogy tele legyen a zseb, az már nem érdekes, hogy milyen forrásból. Az embereket az egzisztenciális félelem tartja karanténban. Elég szörnyű, hogy 20 éve egy marakodó, megosztott országban élünk, ahol értékválság és morális válság van. Ha mindennek van alternatívája, a „demokráciának” miért nincs?

– Gondolod, hogy lehetséges más út?

– A kádári szocializmusban az emberek láttak perspektívát maguk előtt. Ma teljes a bizonytalanság. Még a negatív információ is jobb, mert az ember kiköpi és továbblép, de ma fél évre sem lehet előre tervezni. Nekünk, kommunistáknak az a feladatunk, hogy felébresszük az embereket. Vegyék észre, hogy az orruknál fogva vezetik őket.

– Mi a megoldás?

– A véleményünk, az ideológiánk felvállalása. Engem például olyan dologért sújtottak pártfegyelmivel az MSZMP-ben, amit ma a Munkáspárt vezetése szorgalmaz. Egy gyerekkori barátom pap lett és elmentem a felszentelésére... Mégis kommunista maradtam, és azt üzenem mindenkinek, hogy nem filozofálgatni kell, hanem elvégezni a feladatokat. Ne azt próbáljuk elmagyarázni, hogy mit miért nem lehet elvégezni, hanem vázoljuk a megoldást, és keressük a lehetőségeket.
  Nekünk az a feladatunk, hogy képviseljük azt a kilenc millió embert, akinek az a nagyjából egymillió elsinkófálta a vagyonát. A többséggel senki sem törődik. Ez egy olyan rendszer, ahol az egó a fontos, azé az egyetlené, aki legelöl fut. A többi le van sajnálva.

– Van vörös inged?

– Az elsők között vettem meg. Ez a színünk, bár a szocialistáknál is dominál, lehet látni a rendezvényeiken. Vannak emberek, akik bedőlnek nekik. Nem szeretem, ha azt mondják rájuk, hogy „baloldal”. Nem az! Szocialista oldal vagy jobboldal. Magyarországon a Munkáspárt az egyetlen baloldali párt.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Sokat járok sportrendezvényekre, mert én is sportoltam, a gyerekeim is. A fiam a békéscsabai NB II-es labdarúgócsapat edzője. Viszem magammal az unokáimat is. Ezenkívül sokat olvasok, főleg szociográfiát. Szeretem a Magyarország felfedezése sorozatot, a népi írókat. Tömörkény és az orosházi Darvas József a kedvenceim közé tartoznak. Televízióban csak híradókat nézek, mert elég silányak a műsorok.
  Elég kevés időm van, mivel három műszakban dolgozom, és rengeteg a pártfeladat is. A feleségemmel szeretünk Erdélyben kirándulni. Mindenkinek ajánlom, hogy először erre a csodálatos vidékre utazzon, mielőtt felfedezi a világ többi részét. Van egy tanyánk, és ha telítődtünk a hétköznapi rohanással, oda megyünk teljesen kikapcsolódni.

– Mit üzensz a párttagoknak?

– Mindenkit nagy szeretettel várunk Orosházára az augusztus 20-i rendezvényünkre. A párt igen ismert városunkban.
  A KB-megbízottaknak külön üzenem, hogy az elnöki látogatások nagyon fontosak, de ezzel nem tudtuk le a munkát. Erre építkezni lehet. Tájékozódni kell a napi sajtóból, és jelen lenni minden jelentős eseményen. Részt kell venni az önkormányzat ülésein, részt kell venni a helyi politikában.
  Az a párt nyer, amelyik meg tudja nyerni magának az ifjúságot, ezért erőteljesen nyissunk a jövő nemzedéke felé! Nem igaz, hogy az ifjúság teljesen jobboldali. Sok baloldali van, csak nyitottnak kell lenni irányukban.