Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

 

MUNKÁSGYŰLÉS KAPOSVÁRON




Az őszi időszakban intenzíven folytatódik a Munkáspárt elnökének országjáró túrája. A tervek szerint az év végéig több, mint harminc ilyen látogatásra kerül sor. Ezek nyitányaként Thürmer Gyula az elmúlt héten Vajda János alelnök társaságában Kaposváron és környékén járt. 

Szabó Imre, a párt megyei vezetője, a dél-dunántúli régió alelnöke minden gond ellenére, ami hosszú ideje nehezíti a párt talpra állását a térségben, példamutató programot szervezett. Már az előkészületekben érződött, hogy „ki akar tenni magáért”, A Szabadság beszámolói alapján építeni akar az eddigi elnöki látogatások jó tapasztalataira, s az alkalmat a lehető legjobban felhasználni a párt somogyi megmutatására. S ez sikerült is.
  A belvárosi Kapos Hotel teraszán valóságos munkáspárti főhadiszállást rendeztek be: itt zajlott a programegyeztetés, innen indult a csapat az egyes programokra, a hotel előtti téren igényesen elkészített reklámtáblák hirdették Thürmer Gyula sorra kerülő könyvbemutatóját. Az egész napos könyvárusító stábot Fehér József, a párt ismert személyisége vezette, aki most a fiát, annak egyetemista barátnőjét, s más szimpatizánsokat is bekapcsolta a munkába.

BE A GYÁRBA

A párt elnökének programja mindjárt üzemlátogatással kezdődött. Ács Tamás, a francia tulajdonú FUSETECH Kft. (amelyet a kaposváriak ma is csak KVGY-nek, azaz Kaposvári Villamoscikk Gyártó Vállalatnak mondanak) fiatal igazgatója szívélyesen fogadta a Munkáspárt vezetőit. Különös momentum volt, ahogy valósággal kitessékelte a francia tulajdonosok épp itt tartózkodó képviselőit a tanácskozó teremből, hogy helyet adjon a látogatóknak. Természetesnek tartotta azt is, hogy a megbeszélések a Kapos Tv kamerájának jelenlétében zajlanak. Őszintén beszélt arról, hogy ugyanazért a munkáért az Unióban 10 eurós órabért fizetnek, amiért az ő 250 magyar munkásuk másfél eurót kap, igaz, hogy a Távol-Keleten meg csak 80 euro-centet. Megítélése szerint megvan minden feltétele annak, hogy – ahogy a Munkáspárt képviselte – a magyar béreket, például a minimálbér további emelésével, közelítsék az uniós bérekhez. S az sincs rendjén, hogy a magyar áramszolgáltatóknál az általuk, magyar munkaerővel gyártott, jó minőségű termékek, ipari biztosítékok rendre háttérbe szorulnak a beszerzéseknél.
  A jó hangulatú megbeszélés mondhatni történelmi eseménnyel folytatódott: az igazgató, miközben végigvezette a látogatókat az üzemen, leállíttatta a gépsorokat, és a gyűlés-térre szólította mind a 250 dolgozót. Ha itt járnak a Munkáspárt vezetői, ezt természetesnek tartja, s mint bányász családból származó, tartozik is ezzel – jegyezte meg. A dolgozók, többségében munkásnők meglepődéssel és nagy érdeklődéssel fogadták Thürmer Gyula szavait a munkásgyűlésen, sok egyetértő bólogatás kísérte a mondandóját, majd a végén munkástaps. Az üzemlátogatás egészéről már az esti órákban tudósított a városi televízió.

BECSÜLIK A MUNKÁSPÁRTIAKAT

A délután közéleti vezetőkkel való találkozások sorával és utcai könyvbemutatóval telt. A magyar ember három dolgot szeret: szeret gondolkodni, dolgozni, és a tisztességes munkájából szeret megélni. Az ország vezetői, a kormányok hagyják és segítsék a családokat, a magyar vidéket alkotni és élni – ezt Czeferner Józsefné, Nagybajom város polgármester asszonya mondta a Thürmer Gyulával folytatott beszélgetésen. Jó volt hallani, hogy mint régebbről is ismert mezőgazdasági szakembert, a Munkáspárt elkötelezettségét jól kifejező személyiségként jellemezte Szabó Imrét. Szita Károly, a megyeszékhely polgármestere már ismerősként fogadta a Munkáspárt vezetőit, hisz egy éven belül immár másodszor került sor köztük politikai eszmecserére. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés új elnöke a szabadsága utáni első munkanapján fogadta a munkáspárti delegációt. Elmondta: Somogy megye jó gazdasági adottságai mellett is sok gonddal küszködik. A térségben 8 százalékos a munkanélküliség, a korábbi megyei vezetés sokszor presztízs-célokra költötte a pénzt, az alapvető megyei intézmények fejlesztését elhanyagolta.  A jelenlegi kormánypolitika mellett a megye gondjainak megoldásában „béna kacsának” érzi magát – vallotta be. A megbeszélésen kifejezte: meglepő számára, hogy milyen sok társadalmi kérdésben hasonló a Munkáspárt véleménye. A közéleti vezetők mindegyike hangsúlyozta, hogy a Munkáspártnak ott a helye a közéletben, számítanak a véleményére, javaslataira.

FÖLDÖN ÉS LEVEGŐBEN

A nap záróeseménye ugyancsak rendhagyónak mondható. Somogyvári László mezőgazdasági vállalkozó – pilóta egy, a Zselici dombság feletti sétarepülésre invitálta a párt elnökét és megyei elnökét a kaposújlaki repülőtérről a Visnye-Kápolnásvisnyén lévő vendégházáig. A meghitt vendéglátáson házigazdaként ott volt az alig néhány száz lelket számláló Visnye falu fiatal polgármester asszonya, Bordáné Rocskár Zsuzsa is. A sétarepülést, s a kistelepülések mai gondjairól folytatott beszélgetést is végig nyomon követte a Kapos Tv stábja.
  A párt elnöke a nap végén joggal dicsérte a programot, a somogyiak munkáját. Példa volt arra, hogy erőfeszítéssel, odaadással kevés emberrel is sokat lehet tenni a Munkáspárt ismertségéért.