Cikkek
 

INTERJÚ

A RENDSZERVÁLTÁS SEM INGATOTT MEG

BESZÉLGETÉS NAGY ATTILÁVAL, A SALGÓTARJÁNI
MUNKÁSPÁRTI SZERVEZET ELNÖKÉVEL, MEGYEI ALELNÖKKEL



Nagy Attila

Általános iskoláit Rétságon végezte, majd Salgótarjánban folytatta tanulmányait. A szakmunkásképző elvégzése után Budapesten, a Rippl-Rónai Közlekedésgépészeti Szakközépiskolában végzett technikusként. 45 éves, vállalkozó. Fő területe a társasházkezelés, közös képviselet ellátása. Salgótarjánban lakik 1977 óta.
 

 „Mi ott vagyunk, és ott leszünk a társadalom kizsákmányoltjai és a fiatalok mellett minden pillanatban” – mondja Nagy Attila, aki 26 éve töretlen híve a munkásmozgalomnak, s aki mindmáig elkötelezetten harcol a baloldali értékek megőrzéséért.

- HOGYAN KERÜLTÉL A MOZGALOMBA?

– 18 évesen, 1982-ben lettem a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja. A rendszerváltás sem ingatott meg, megalakulása óta tagja vagyok a Magyar Kommunista Munkáspártnak. Jelenleg a Salgótarján városi pártszervezet elnöke és a megyei elnökség alelnöke vagyok. Emellett KB-megbízotti feladataimat is ellátom.
  Ma a Munkáspárt az egyetlen baloldali párt, amely az emberekért, az ország érdekeiért küzd. Salgótarjánban, ahol mindig erős volt a párt, különös jelentősége van annak, hogy mindenhol jelen legyünk és hallassuk a hangunkat. Ehhez nagyban hozzájárulnak az elnöki látogatások. Fő feladatunk, hogy a helyi pártszervezeteinket megerősítsük, a fiatalokat pedig behozzuk a sejtjeinkbe, tovább erősítve ezáltal magunkat a következő helyi és országgyűlési választásokra. Fel kell készülnünk testileg-lelkileg, valamint fel kell készíteni szimpatizánsainkat és ismerőseinket is.

- MIVEL TÖLTÖD A SZABADIDŐDET?

 Sajnos évek óta nagyon kevés van belőle. Nagyon szeretek focizni. Tizenhét éves koromig aktív, leigazolt játékos voltam. Később egy sérülés miatt a versenyszerű játékot már nem tudtam vállalni. Elsősorban a családommal szeretek együtt lenni. Feleségem pedagógus, lányom most kezdi főiskolai tanulmányait Budapesten, tanítói szakon. Sokat olvasok, és ha jut idő, kirándulok a családdal. Párttevékenységemet természetesen a szabadidőmben végzem, ez sok energiát felemészt, de örömmel teszem. Így van ezzel mindenki, azt hiszem.
  Moziba nagyon ritkán jutunk el. Nyolc év után most megnéztük a feleségemmel az ABBA című filmet, mert a zenéjüket nagyon szeretem. Lefekvés előtt tévét is nézek.

- MIT OLVASOL SZÍVESEN?

– Főleg a földrajzi és történelmi vonatkozású könyveket szeretem. Sajnos, a mai, rohanó világ gyakran szab gátat olvasási vágyamnak. Este mindig átnézem a sajtót és A Szabadságot mindig elolvasom.

- NAGY ÍNYENC VAGY...

– Szeretem a házias ízeket, például a szilvás gombócot, mákos nudlit, palacsintát és süteményeket. A különböző ínyencfalatokat sem vetem meg, és nagy csokoládé-rajongó vagyok.

- MILYEN A PÁRTÉLET SALGÓTARJÁNBAN?

– Az aprómunka és a nagy események váltakozása jellemzi. Elemezzük a munkásmozgalom történelmi fejlődését és az összefüggéseket. Tapasztalatainkat hasznosítjuk a politikai munkában. Igaz, hogy nem most volt, de a bátonyterenyei polgármester-választást sikerként értékeltük. Mindamellett, hogy rendkívül sok ellentmondásos dolog történt a kampánnyal kapcsolatban, jelöltünk 79 szavazatot kapott a két nagy párt tarolása közepette. Ebből az a tanulság, hogy többet kell dolgozni, minden alkalmat megragadva a szereplésre. Mi ott vagyunk, és ott leszünk a társadalom kizsákmányoltjai és a fiatalok mellett minden pillanatban.
  Az elmúlt esztendőben nálunk került megrendezésre a Baloldali Front ifjúsági tábora. Idén nagyon kellemes bányásznapi megemlékezést tartottak a párt helyi szervezetei a Baloldali Front tagjainak társaságában. Biztos vagyok benne, hogy minden elem hozzásegít a pártépítéshez és az ifjúsági munka javításához. Az elnöki látogatások sokat segítenek a párt ismertségének növelésében, és hozzájárulnak az elvtársaink munkakedvének és optimizmusának ébrentartásához, a dinamizmus növeléséhez.
  A nagy-budapesti pártszervezetek augusztus 20-i várbéli megemlékezésére többen eljöttünk, édesapámat is elhoztam. Az ünnepek nem csak azért fontosak, mert látnak bennünket, hanem azért is, hogy feltöltődjünk ebben a rohanó világban, hogy megteljen a szívünk egyetemes emberi érzelmekkel és értékekkel.