Cikkek
 

INTERJÚ

AKKOR GYŐZHETÜNK, HA ÁTTÖRJÜK
A KÖRÉNK EMELT GÁTAT

BESZÉLGETÉS PAPP JÁNOSSAL,
A MUNKÁSPÁRT ESZTERGOMI KB-MEGBÍZOTTJÁVAL



Papp János

1954. június 1-én született Esztergomban, munkás származású rendőr fiaként.
  Ipari iskolát végzett, majd pályát módosított, és tanulásba vágta a fejszéjét. Alapfokú iskolát a Mosonyiban végzett, utána a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Zászlósképző után örökre hűséget esküdött a rendőri pályának.
  Jelenleg a Munkáspárt esztergomi KB-megbízottja.

 

 – Hogyan kerültél a pártba? Mi tart itt?

– Rendőrkoromban vettek fel a pártba. Rendszerváltás után kiléptettek, mert ezen a pályán nem lehet párttagként dolgozni. Nyugdíjba vonulásom után arra gondoltam, hogy folytatom, ahol abbahagytam. Nem én változtam meg, csak a világ fordult más színűre körülöttem.
  Az igazság szeretete és a cselekvési kényszer hozott-tart itt. Lépnünk kell és nyitni az önkormányzatok és a civilek felé. Itt Esztergomban is. Csak akkor tudunk előrelépni, ha tájékozódunk, és a sűrűjéből merítünk az információknak.
  Fontosak az elnöki látogatások. Ilyenkor nagyon hatásos, ha megjelenik legalább húsz ember vörösben. Távolról látszik, hogy mi vagyunk. A jó gondolatoknak is kell a reklám a mai viszonyok között, és kell az erődemonstráció is. Jó, ha a helyi tévében benne van a fotónk legalább. Az emberek sajnos arra szavaznak általában, akit a médiában látnak. Thürmer Gyulával együtt megjelenni fontos propaganda-értékkel bír.

– Rendőri tapasztalatodnak hasznát veszed a pártmunkában?

– Igen, a két szervezet hasonló elven működik. Szervezési feladatokban is sok az azonosság.
  Mindenkinek testhezálló feladatot kell adni, ahhoz, hogy jól működjön a mozgalom. A családomban szinte mindenki a rendfenntartásban dolgozott, így ezek a készségek véremmé váltak.

– Milyen filmeket szeretsz? Milyen könyveket olvasol?

– A természetfilmek és a kalandfilmek szó­rakoztatnak leginkább.
  Meg fogsz lepődni! Vallási jellegű könyveket olvasok. Buddha életét, Bibliát, Koránt. Van, aki ideggyógyászhoz jár, én ezeket olvasom. Megnyugtatólag hatnak a közérzetemre. A vallás sok tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy miként bánjunk embertársainkkal. Ebben a világban komoly probléma, hogy az emberek nem törődnek egymással. Jó mindenkivel beszélgetni, mert ha nem állunk szóba egymással, nem fognak megismerni. A mi pártmunkánk hasonlít a misszionáriusok munkájára. Át kell menni a szomszédba egy pohár borra ahhoz, hogy megismerjenek bennünket. A különböző vallások tanításaiból időtálló erkölcsi elveket sajátíthatunk el. Mi is lehetnénk egy kicsit „erőszakosabbak a térítésben”.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Elvégzem az éppen aktuális ház körüli munkát: szigetelek, festek, tapétázok, kertet művelek.
  Van többféle gyümölcsfám, ezenkívül jóízű zöldbabot és paradicsomot termelek. Nagyon szeretek főzni és jókat enni.

– Hogyan látod a jelenlegi viszonyokat?

– Hogy megint hazabeszéljek, komoly probléma az, hogy a rendőr kezében csak a meggyőzés használható „fenyítő” eszközként, a bűn pedig terjed és rombol.
  A tőkés világ elidegenítette egymástól az embereket. Mindenki begubózik a maga áttörhetetlen, sötét kis csigaházába, és rémülten húzódik vissza, mikor közelítenek hozzá. Ez nagyon rossz irány. Ellehetetleníti az emberi kapcsolatokat és megbetegíti a pszichét. Igenis, meg kell látogatni embertársainkat egy tányér süteménnyel. Szembe kell szállni a rosszal. Ez alapvető feladatunk. Akkor győzhetünk, ha áttörjük a körénk emelt gátakat, és ezt csak aprólékos és kitartó munkával lehet elérni. A felvilágosító munka elengedhetetlen. Az emberek a média hazugságainak világában élnek, de a személyes emberi szó eljut hozzájuk. Csak mi magunk tudjuk kialakítani a jó viszonyt, és megőrizni azt. Ha látják, hogy minden egyes nap értjük és érezzük az emberek problémáit, s tenni akarunk ellene, mellénk állnak.