Cikkek
 

INTERJÚ

BECSÜLETET, TISZTESSÉGET
ÉS FELELŐSÉGET TANULTAM

BESZÉLGETÉS DR. VÁLI ZOLTÁNNAL,
A MUNKÁSPÁRT TISZAÚJVÁROSI TÉRSÉGI KB-KÉPVISELŐJÉVEL



Dr. Váli Zoltán

1954-ben született, Sopronban élt húsz esztendős koráig. Dolgozott az építőiparban, majd katona volt a Határőrségnél. Toborzás útján került a Rendőrséghez. Miskolcon kezdte munkáját járőrként. Jogi szakvizsgával rendelkezik. 2004-ben korkedvezménnyel vonult nyugdíjba. A Központi Bizottság legutóbbi ülésén választotta tagjává.

 – Hogyan kerültél a mozgalomba?

– Először is a Határőrségnél becsületet, tisztességet és felelősséget tanultam. Rám bíztak egy határszakaszt egy oldalnyi lőszerrel. Nem mintha tartani kellett volna valamitől, de ez mégis nagy felelősséggel járt. A munkásember életét kipróbáltam az építőiparban. Munkásszállókon is laktam Győrben, Miskolcon. Aki lakott ilyen helyen, pontosan tudja, milyen sivár élet ez. Ma már teljesen kilátástalan is. A Munkáspárttal már korábban, rendőrként is szimpatizáltam, de köztudott, hogy nem lehettem tag. Thürmer Gyula látogatásait többször is biztosítottam Tiszaújvárosban. Akkor érkezett a cinkos kacsintás: „Gyere közénk!” – hát így történt.

– Nyugdíjba vonultál...

– Egy reggel, borotválkozás közben már nem tudtam szembe nézni magammal a tükörben. Polgármesterekkel, emberekkel kellett kapcsolatot tartanom. Számon kérték rajtam a politikusok állításait, vagyis, hogy minden „rendben van” a rendőrségen. Van rendőr, van pénz, van benzin, miért nem látják őket?
  Aki bent dolgozott, a cégen belül, tudta, nem egészen így van. Illett kifele hazudni. Na, ekkor sokalltam be. Belepirultam az egészbe, s beadtam nyugdíjazási kérelmem. Én már nem hazudok senkinek!

– Ha találkoznál az aranyhallal, mi lenne a három kívánságod?

– Lottózom. Ha nyernék, szétosztanám az egészet. Többe kerülne a menekülés, mint a nyugodt pihenés. Meg mit is kezdenék vele? Megvan mindenem, ami kell. Másnak meg tudnék segíteni.

– Miket olvasol? Filmeket nézel?

– Valamikor sok könyvet vásároltam. Kedvenceim: Jókai regényei, amin felnőttem, Fekete István, Jack London, Arany János balladái és Villon. Némelyik írásukat kívülről tudom. Persze még sorolhatnám... Gyerekkoromtól könyvtári tag vagyok, olvasnivalóban nem szenvedek hiányt. Előfordul, hogy egyszerre több könyvet olvasok. Attól is függ, merre nézek a lakásban. Újságot már rég nem járatok, a netről tájékozódom.
  A híreket több helyen is megnézem. Próbálok egyenleget vonni, és a sorok között megtalálni az igazság szikráit. Rájöttem, hogy mindenkit meg kell hallgatni, és mindent el kell olvasni. Az igazság többeknek többféle is lehet. Filmeket már nem nézek. Minek? Ki lehet találni a végét. Túl vagyok már ezen, legalábbis én. Nem szeretem az erőszakos, brutális filmeket, esetenként még vígjátékba öltöztetve sem.
  A Spektrum az egyik kedvenc csatornám, meg a hasonlók. Kikapcsolódásként tudományos- és természetfilmeket nézek.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Most már leginkább pártmunkával.

A mi virágunk: Ibolya

A mi virágunk Ibolya, aki most hirtelen előállt a Nemzeti Csúcson sok-sok ötlettel.
  Az első javaslata (a sok butaság közül), amin megbotránkoztam, és végtelenül visszatetsző volt: a nyugdíj és a bérek befagyasztása.
  Neki nincsenek nyugdíjas szülei, ismerősei, barátai, akiket ez érinthet?
  Hiszen könnyű a szegény, a nyugdíjas, a minimálbérből élő nyomon követhető pénzéből még többet elvenni. Egyszerű a kérdés: miért nem a gazdagokat adóztatják meg? Mi van a luxusadóval? Talán azt túl bonyolult megtalálni? Vagy túl közeliek a barátságok, amikhez az ő köreiben nem illik nyúlni?
  Menjünk tovább. Javasolja, minden képviselő juttatása felét fektesse állampapírba. Ez jó! Gondolom, Dávid Ibolya tudja, hogy egy képviselő mennyi pénzt húz le az adózóktól, különféle címeken.
  Csókolom, Kedves Dávid Ibolya!
  Én is megtenném, hogy befektessek, mint mezei szavazó, meg állampolgár, de az is gondot okoz, miből fizessem ki néha a gáz- és az áramszámlámat! Egyre jobban érdekel, ha az állampolgárnak nem jut megélhetésre sem, miből tud befektetni egy képviselő? Csak nem a rajtunk termelt „hasznon”?
  Sorolta még tovább, kit, hol kellene megsanyargatni.  
  Egy dolgot nem említett: a képviselők költségtérítését, az olcsóbb parlamentet. És ez fáj!
  Nekem, mint szavazónak, és mint adózónak. Nem nekik kellene talán példát mutatni?
  Neki lett volna lehetősége törvénymódosítást benyújtani, hisz’ igazságügyi miniszter volt. Nem tette, sőt, ahogy anyósom mondja: elvolt, mint a befőtt…
  Az a tizenegy-néhány milliós összeg, az bosszant, amit számla nélkül, bocsánat – pofátlanul - bemondás alapján vehetnek fel a képviselők. Gondolom, ez tabu, mert „egy vérből vagyunk”, ahogy ír erről Kipling A dzsungel könyvében.
  Eddig valamennyire elfogadtam a mi virágunkat, néha hallgattam is rá. Most már nem szeretem, nem is szagolom. A kertembe se ültetek több ibolyát!

VÁLI ZOLTÁN