Cikkek
 

FRONT

 

A MUKA NEM VÁR!


Fegyelem a munkában – Szabó Tamás, a Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség elnöke találóan ebben a két szóban jellemezte a szervezet erősségét és gyengeségét is. Utóbbin lehet és kell is változtatni.  

Kibővített elnökségi ülést tartott múlt szombaton a Baloldali Front. A Front problémái ugyanazok, amelyekkel a párt is szembekerül: tagdíjfizetés, pontos tagnyilvántartás és aktív munka. Az ifjúsági szervezet most frissíti adatbázisát, a tagok elérhetőségeit. Ez biztosítja, hogy a vezetés felhívásai mindenkihez eljussanak, gördülékenyen menjen a szervezés, például az elnöki látogatások alkalmával elég fiatalt tudjanak mozgósítani. A legfontosabb azonban a Front politikai akcióterve az Európa Parlamenti választásokig.
  Elsősorban természetesen belpolitikai munka vár a fiatalokra. Itt vannak az időközi választások a Ferencvárosban,a Front aktivistái is segítik Paulik Pétert. A plakátolás, szórólapozás állandó jellegű munka a fiatalok számára.
  Most kell kiállni a görög kommunisták mellett is. A Front vezetése folyamatos kapcsolatban áll a görög elvtársakkal, akik rendszeresen tájékoztatnak a friss hírekről, a híradóval ellentétben hitelesen. Jövő hétvégén szolidaritási tüntetést tart a Front a görög nagykövetség előtt. A következő hónapokra is több közös akciót terveznek az osztrák, a német, illetve a szlovák kommunista ifjúsági szervezetekkel.
  Decemberben megünneplik a salgótarjáni mozgalom 90-ik évfordulóját, januárban pedig a kubai forradalom 50-ik évfordulóját. Vidéken folyik a munka, tavaszig több új szervezet alakul, Sopronban, Balassagyarmaton és Bujákon. Céljaik közé tartozik, hogy Thürmer Gyula Debrecenben már nagy sikert aratott egyetemi előadását több intézményben is megtarthassa. Tavasszal pedig országszerte megemlékezéseket tartanak a Tanácsköztársaság és a felszabadulás évfordulóján, és természetesen a majális szervezését sem felejtik el.

KISZ – újra a falvakban is!

A Baloldali Front vezetősége örömmel fogadta a bujáki alapszervezeti titkár telefonhívását: „Vannak fiataljaink, szeretnénk megalakítani a helyi Front-szervezetet!” Azóta folyamatosak az előkészületek a kis dél-kelet nógrádi település kommunistái körében. Nagy szó ez! A rendszerváltás óta most jutottunk el első falusi ifjúsági szervezetünk megalakításához. A hét fiatal munkás ideje szűkében is aktívan készül képviselni a mozgalmat Bujákon és Pásztó térségében. Nincsenek egyedül, hiszen közvetlen segítséget kapnak a közeli (salgótarjáni, gyöngyösi, egri) Front-szervezetektől is. Csak így tovább, bujáki elvtársak!

 

A Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség általános ismertségnek és elismertségnek örvend szerte Európában. Nagyszerű kapcsolatot építettek mindig is görög elvtársaikkal: ősszel a görög ifjúkommunisták fesztiválján is képviseltették magukat. Erősödött az internacionalista kötelék a mozgalom norvég, orosz, portugál és német fiataljaival. Részt vettek az osztrák ifjúkommunisták (KJÖ) kilencvenedik születésnapi ünnepségén Bécsben. Szabó Tamás Front-elnök beszédében kihangsúlyozta, hogy az országaink közötti kis távolság előnyt jelent egymás segítésére, valamint köszönetet mondott a Tanácsköztársaság leverése után Bécsbe emigrált magyar kommunisták befogadásáért.
  Ezekben a hetekben, amikor egymást követik a magyar-szlovák incidensek, különösen fontosnak tartották, hogy északi szomszédaink kommunistáival még erősebb kapcsolatot ápoljanak. Közös példát kívántak mutatni a békés, építő munkából.
  A Baloldali Front gyöngyösi szervezete a szlovák ifjúkommunistákkal közösen, Kassán megemlékezett a független Szlovák Tanácsköztársaságról, valamint kilátásban van a két szervezet elnökségének találkozója, közös gyűlése is. A megemlékezés során tisztelegtek a Szlovák Tanácsköztársaság hőseinek emléke előtt, közösen helyezték el virágaikat II. Rákóczi Ferenc sírjánál, tisztelegtek a csehszlovák partizán emlékműnél és a felszabadító szovjet hősök sírjánál is. Megemlékeztek mindazokról, akik a fasiszta rémuralom alól szabadították fel a csehszlovák népet. A szlovák ifjúkommunisták (SZM – Slovensko) baráti és internacionalista hozzáállását jól példázza honlapjuk is, melyen rendszeresen jelentetnek meg cikkeket a Baloldali Frontról. Mindkét szervezet elítéli a nacionalista ellenségeskedést, és azt, hogy egyik kormány sem tesz semmit a két nép kibékítése érdekében.

A Munkáspárt és a Baloldali Front salgótarjáni szervezete nyilatkozatban szólította fel a város vezetését felelősebb politika gyakorlására.

1.      Felhívták a figyelmet a fiatalok elvándorlására a megyéből, a munkanélküliség aggasztó méretére és a silány közbiztonságra.

2.      Kifejtették, hogy a multinacionális cégek Nógrád megyében való terjeszkedése (pl.: Tesco – Balassagyarmat) ellen fellépést várnak el a megye vezetőitől. Véleményük szerint a magyar kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, az ő támogatásuk útján kell munkahelyeket teremteni.

3.      Felháborítónak tartják a város vezetésének azon szándékát, hogy eltüntessék a város főteréről a Tanácsköztársaság emlékművét. Határozott véleményük, hogy Salgótarján, amely annyi mindent köszönhet a szocializmus korának, nem tagadhatja meg múltját. Az emlékmű a lehető legjobb helyen van, mert oda tervezték. Egy mesterségesen kialakított központú város esetében ezt a szempontot nem lehet figyelmen kívül hagyni. Követelik, hogy az emlékmű maradjon a helyén!