Cikkek
 

KÜLFÖLD

 

IGAZSÁG ATHÉNRÓL

Mi történik most Görögországban? Anarchista zavargások, vagy többről van szó?

A fiatalok azért mentek az utcára, mert vasárnap hajnalban egy rendőr lelőtt egy 15 éves srácot. Az eset felháborító, s jól mutatja a görög rendőrség felkészültségét és morális tartását. Nem ez volt az első eset a brutális rendőri fellépésre. Az, hogy az emberek kimentek az utcára tiltakozni, aligha nevezhető jogtalannak. Tény azonban az is, hogy a békés tüntetések az ország több helyén zavargásokba, huliganizmusba fordultak. Ekkor kezdődött el a rendőrség és az „ismeretlen néhányak” több napja tartó, az utcákat tűzbe borító és fosztogatásba torkolló bújócskája.


Rendőrök és „néhány ismeretlen bújócskája”?

Az anarchista, úgynevezett autonóm csoportokat a görög rendőrség tökéletesen ismeri. Számtalanszor csaptak már össze velük, gyanítom, hogy mindegyikükről, sőt mindegyikük hozzátartozóiról, barátairól is van kartotékuk. Most mégis napok óta tehetetlenek. Érdekes, hogy a gyakorta egymással is küzdő öntörvényű radikálisok most hirtelen egyszerre, egy időben, akcióikat összehangolva léptek fel. Még érdekesebb, hogy a rendőrség ahelyett, hogy gyorsan rendet teremtett volna – ahogy korábban is tette –, most szinte provokálta a tüntetőket, s a zavargásokat a szó szoros értelmében ráhúzta a múlt heti általános sztrájkra.

A rendőrség szándékosan nem csinált rendet?

A rendőrség politikai parancsot teljesít. Nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani, de tény, hogy a kormányzati propaganda most mindent megtesz, hogy a munkások, tanárok, orvosok, diákok megszorítások elleni tiltakozását összemossa az utcai zavargásokkal. A Görög Kommunista Párt a sztrájkolók mellett van. Ennek a görög kormánynak mennie kell, megnyomorítja a népet.