Cikkek
 

BALSZEMMEL


 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

IZRAEL IGAZSÁGOS HÁBORÚJA?

Azt mondja a rádió, hogy Izrael háborúja a palesztinok ellen, igazságos. Melyik rádió? Melyik, melyik? Nálunk speciel majdnem mindegyik ezt mondja.
  Nem mondom, igazságos háborúk persze vannak. Amikor az amerikai néppé formálódó egykori telepesek kivívták függetlenségüket Angliával szemben, igazságos háborút vívtak. Az angolok meg igazságtalant. Amikor ugyanez a telepes népség nekiesett az őslakos indiánoknak, az igazság már az indiánok oldalán volt. És tudod, az ő igazságukon jottányit sem változtat az, hogy hány nyílvesszőt lőttek az amerikai katonákra, sőt még az sem, hogy azok a civilizálatlan indiánok bizony meg-megskalpolták a fehéreket. Mondhatnánk, és biztos vannak, akik mondják is, hogy a telepesek csak önvédelemből mészárolták az indiánokat. Bizonyára voltak telepesek, akik tényleg önmagukat védték, de az összes telepesek együttvéve már életteret kerestek maguknak, és ennek az indiánok voltak útjában.
  Hidd el, hogy a mostani izraeli-palesztin konfliktus esetében sincs ez másként. A palesztinok mostanság valóban lőnek ki rakétákat, ami mindenből kiragadva nem túl szép dolog. Csakhogy ezek a palesztinok, akár radikálisok, akár békülékeny természetűek, otthon vannak. Érted? Otthon. Az izraeliek úgy gondolják, hogy ők vannak otthon, csakhogy ez nem igaz. Még akkor sem igaz, ha azt gondolják, hogy voltaképpen az egész világ az övéké. Szerencsétlen palesztinokat annak idején elkergették szülőföldjükről, és évtizedek óta igyekeznek megkapaszkodni. Izrael, az USA, de voltaképpen Európa is igyekszik megfojtani őket. Izraelben a hírek szerint négy izraeli halt meg a palesztin rakéták miatt. Izrael válaszul majd ötszáz arabot ölt meg. Szépen, módszeresen, kulturáltan, bombákkal és rakétákkal. Nos, szerinted ez az igazságos háború?

HAMIS A VÖRÖS ZÁSZLÓ!

A munkáspártok tavalyi nemzetközi találkozóján állt fel az egyik orosz küldött, és sokakat meghökkentett azzal, amit mondott. „A válság olyan mély, hogy a tőkések a kapitalizmus védelmében semmitől sem riadnak majd vissza. Jönnek majd az álkommunisták, sőt a tőkések s vörös zászlóval a kézben fogják védeni a kapitalizmust.”
  Néztem a magyar állami televízió, értsd: kormány-televízió szilveszteri műsorát. Nos, itt vannak! Mármint az álkommunisták, a vörös zászlós tőkések. Te is láttad? Volt itt minden, ami jót a szocialista korszak televíziójában megcsináltak. „Otelló Gyulaházán” Básti Lajossal, Törőcsik Marival, és gyermekkorom nagy szerelmével, Domján Edittel. Volt Bodrogi is, és persze Hofi Géza minden mennyiségben. Eddig a pontig még nem is gyanakodtam. Lehet, hogy kevés a pénz, ezért hozzák elő a régieket. De egyszer csak Kálmán György hangját hallom: „Hanyas vagy? ‘28-as? Mi félszavakból megértjük egymást.” Megálltam, már én sem emlékeztem Szilágyi György költeményére. Megvallom őszintén, hogy meghatódtam. „Mi érkeztünk a fényes szelek hátán! Megforgattuk a világot. És a világ forgott velünk! Éheztünk, fáztunk és új indulókat tanultunk. Megtanultuk mi már ezt a harcot…”
  Mi ez? Kommunista propaganda a magyar állami televízióban 2008 szilveszterén? Új rendszerváltás persze nem volt, mert a szocialista filmek közé szépen odacsempészték a rendszerváltás pillanatait. Legyen világos, hogy ki az úr a háznál. De mégis! A Szilágyi-vers nagyszerűen megfilmesített változatának felvillantása valami másról szólt. Arról, hogy a magyar kapitalizmus nagy bajban van. Arról, hogy megint nem a gazdagokkal fizettetik meg a válságkezelést, hanem velünk. Arról, hogy például Pécsen 6,4 százalékkal több lakbért kell fizetniük a pécsi önkormányzati lakások lakóinak. Arról, hogy Budapesten 14,1 százalékkal fizetünk többet a szemételtakarításért annak ellenére, hogy az üzemanyag, vagyis a szállítási díj jövőre várhatóan olcsóbb lesz. Arról, hogy átlagosan 7,9 százalékkal emelkednek a BKV jegy- és bérletárai.
  Arról szól mindez, hogy Téged, kedves olvasó, szépen álomba akarnak ringatni. Gondold azt, hogy szocializmus van, Hofival és Szilágyi Györggyel! Gondold azt, hogy ez a társadalom Rólad szól, ezért jogos, hogy a terheiben Neked kell a nagyobb részt vállalni. Ne lázongj, ne tüntess, ne sztrájkolj, mert ez az ország a Tied! Arról szól, hogy éket akarnak a nemzedékek közé verni. Te, fiatalabbként, aki naponta bejársz a munkahelyedre, és szembesülsz a magyar kapitalizmus minden szemetével, Te már tudod, hogy ez a társadalom nem a Tiéd. Ezért kezdesz sztrájkolni, mozgolódni, tenni valamit. Az idősebbeket akarják becsapni, azokat, akik megkapják a nyugdíjat, bármilyen kicsit is, de mégis biztos havi jövedelmet. A szüleidet, a nagyszüleidet akarják becsapni, a ’28-asokat, meg a többieket. Ők már idősek, már nem dolgoznak, de szavaznak, hatnak Rád és egymásra. Hála Istennek, még sokan élnek közülük és fognak is szavazni. Ne engedd, hogy becsapják a Te szüleidet! Ne engedd, hogy vörös zászlóval a kezükben a szocializmusról papoljanak nekik, és a kapitalizmust adják el Neked, nekünk, mindenkinek. Ne engedd, ez a zászló hamis!

THÜRMER GYULA