Cikkek
 

INTERJÚ

 NEKEM A KOMMUNISTA MOZGALOM A LÉTFORMÁM

BESZÉLGETÉS SIPŐCZ SÁNDORRAL,
GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE ELNÖKÉVEL


Sipőcz Sándor

1939-ben született Kapuváron. Szülei
cselédek voltak Eszterházy herceg
birtokain. Felsőfokú tanulmányait
munka mellett végezte. Szakmája
üzemgazdász. 1972-ig műszaki területen
dolgozott, később a kapuvári
Szakmunkásképző Iskola igazgatója
lett, és az is maradt a rendszerváltásig.
Három gyermeke és két unokája van. Tíz éve megyei elnök, a Központi Bizottság tagja.

Sipőcz Sándor évtizedek óta aktív kommunista, a kapuvári társadalmi élet megbecsült tagja. Hangsúlyozza: a folyamatos tájékozódás elengedhetetlen feltétele a felkészült harcnak. Az aktuális politikai-szakmai irodalmon kívül a marxizmus-leninizmus klasszikusait is rendszeresen forgatja. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok is megismerjék ezeket a tanításokat, hogy „ne csak szívvel, hanem ésszel is kötődjenek a mozgalomhoz”. Tapasztalta: aki alaposan ismeri a marxista tanokat, nem lehet becsapni, és vitákban is megállja a helyét.

– Hogyan kerültél a mozgalomba?

– Mondhatom, hogy beleszülettem a kommunistaságba, a szó szoros értelmében. Anyai nagyapám ‘19-es vöröskatona, majd a felszabadulás után első elnöke a kommunista pártnak Kapuváron. Apám lelkes, fiatal cselédember volt, s már 1945-ben kiemelte a párt, hogy politikai területen dolgozzon. Én természetesen voltam úttörő, sőt mi több, még csapattanács elnök is! Az ellenforradalom után a Győri Gépipari Technikumban én alakítottam meg a KISZ-szervezetet.
  A katonaságnál vettek fel párttagnak. 26 évesen a kapuvári pártbizottság első titkára voltam, majd a várossá alakult Kapuvárnak a PB-titkára. A rendszerváltásig 24 éven át, megszakítás nélkül a városi pártszervezet végrehajtó bizottságának voltam a tagja, majd a megyei PB tagja.

– Nevedhez kapcsolódik a helyi felnőttképzés...

– A rendszerváltásig voltam a Szakmunkásképző Iskola igazgatója. Új iskolát és tanüzemet építettünk, megvalósítottuk a felnőttképzést is.

– Úgy tudom, sok mindennel foglalkozol.

– Amennyire erőm engedi. Alapítója vagyok a ma is működő kapuvári Városszépítő Egyesületnek, jelenleg is irányítom a kapuvári TIT tevékenységét.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– Nekem a kommunista mozgalom a létformám. Olyan szerencsésnek mondhatom magam, hogy azzal foglalkozom, ami a hobbim és „káros szenvedélyem” is egyben. A Munkáspártnak több cikluson keresztül voltam képviselőjelöltje. Aztán fiatalításba kezdtünk, mert a lüktetést, a dinamizmust a fiatalok tudják igazán a mozgalomba hozni. A régiós szervezés következtében Vas és Zala megye is „kénytelen eltűrni” elnökének. Most már elmondhatom, hogy a jövő évben létrehozhatjuk az önálló Vas megyei elnökséget.

– A fiatalításról mik a tapasztalataid?

– Az elmúlt néhány évben súlyozottan erre a kérdésre próbáltam ráirányítani az elvtársaim figyelmét. Az öreg harcosok mindig okítani-nevelni akarják az ifjúságot. Ők meg úgy érzik, hogy be akarják törni őket, mint a fiatal csikókat... Türelemmel és odafigyeléssel kezelendők, mert konfliktusok forrása lehet. Persze generációs problémák az élet minden területén jelentkezhetnek, de a politikában kerülni kell az éles konfliktusokat. Nekünk itt a pártban kölcsönösen tanulnunk kell egymástól.

– Úgy ismerünk, mint szerető nagypapát.

– A két unokám jelent számomra mindent. Mikor nincs KB-ülés és pártmunka, az unokáké vagyok. Főzök, mosok, takarítok, politikai munkát végzek. Segítek 90 éves édesanyámnak a mindennapokban. Kiterjedt rokonságom, beleértve nevelt gyermekeimet, baloldali gondolkodásúak. Ismerik a tevékenységemet és büszkék rám. Egyik unokám elkísért a KB legutóbbi ülésére is.

– Olvasásra marad időd?

– Nagyon szeretek olvasni. Mindent elolvasok, de a történelmi és önéletrajzi regények érdekelnek leginkább. Jelenlegi tevékenységem különösen igényli, hogy tájékozott legyek. Persze üzemgazdaság-témában is karbantartom az elmém. Rendszeresen olvasok szakirodalmat, cikkeket, elemzéseket. A Szabadságot és a marxizmus-leninizmus klasszikusait rendszeresen forgatom. Fontos, hogy a fiatalok is megismerjék ezeket a tanításokat, és ne csak szívvel, hanem ésszel is kötődjenek a mozgalomhoz. Arra különös figyelmet kell fordítani, hogy a tanultak ne váljanak demagógiává. A gazdasági és társadalmi folyamatokat csak a szakirodalom megismerése útján lehet megérteni. Aki alaposan ismeri a marxista tanokat, nem lehet becsapni, és vitákban is megállja a helyét. A munkásosztály teljesen átstrukturálódott, ez különböző folyamatokat indított el Magyarországon és Európában. Ide járnak a szlovákok dolgozni, érdemes tőlük tanulni, más helyzeteket megismerni, és fordítva is. Az internacionalizmus ne csak a szavak szintjén létezzen! Külföldön is érdemes megnézni, hogyan harcol a munkásság az érdekeiért.

– Internetes újságokat olvasol?

– Nem vagyok számítógép-virtuóz, de unokáim segítségével egyre inkább elmélyülök a témában. Fontos, hogy az ember minden fronton otthon legyen. A fiatal tagok gyakran felhívják a figyelmemet egy-egy írásra, ami hasznos információ. A számítógépen való tájékozódás érdekes, mindenkinek szívesen ajánlom, ráadásul ma már nem nélkülözhető a politikai munkában sem.