Cikkek
 

IZRAELI AGRESSZIÓ

 

A Munkáspárt elítéli az izraeli agressziót

A Magyar Kommunista Munkáspárt határozottan elítéli a Palesztina ellen szombaton végrehajtott izraeli légitámadást. Izrael fellépése nem más, mint nyílt agresszió a palesztin nép ellen, fegyveres beavatkozás a palesztin nép ügyeibe. A Munkáspárt követeli az agresszió azonnali beszüntetését. Felszólítja a Magyar Köztársaság kormányát, hogy tegyen meg mindent a béke mielőbbi helyreállítása érdekében – nyilatkozta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke szombaton este.

Budapest, 2008. december 27.

Munkáspárt Sajtóiroda

TÉNYEK

A Gázai övezet egész területe 360 négyzetkilométer, valamivel kisebb, mint Bu­dapest területe. Mintegy 1,4 millió palesztin lakja.
  Palesztina jelenleg 103 ország által hivatalosan elismert de jure állam a Közel-Keleten. Területét Ciszjordánia és a Gázai övezet alkotja. Az ENSZ-ben megfigyelőként van jelen. 2004 óta Ciszjordá­nia 40%-a és a lakosság nagy része a Palesztin Nemzeti Hatóság korlátozott polgári törvényhozása alatt áll (lásd még Gázai övezet). A terület nagyobb részét Izrael ellenőrzi. 2005. augusztus végére Izrael kiürítette a Gázai-övezetben létrehozott zsidó településeket, és továbbra is napirenden van a ciszjordániai zsidó telepek fokozatos felszámolása, párhuzamosan az itteni területek palesztin adminisztráció részére történő átadásával. A tényleges palesztin függetlenségről azonban szó sincs, Izrael gazdasági blokád alatt tartja a területet, ellehetetleníti a palesztinok megélhetését.
  A Hamász a Muzulmán Testvériség fundamentalista mozgalomból alakult ki a második világháború előtt. A Hamász 1987-ben jött létre az „első intifáda” idején. A Hamász nem csak merényleteket hajt végre az önálló palesztin állam érdekében, hanem a zsidó államot is támadja tüzérségével, hiszen léthez való jogát most sem ismeri el. A nemzetek fölötti muszlim egységet tűzték ki célul. Ugyanakkor a Hamász komoly civil, humanitárius tevékenységet folytat, iskolákat és kórházakat tart fenn. Nem véletlen, hogy Ciszjordániában a szervezet politikusait választották a palesztin önkormányzat élére.